menopauză accident vascular cerebral

Risc de accident vascular cerebral și infarct semnificativ crescute la femeile la menopauză și după

Dona02/05/2021

Ți-am povestit că nivelul scăzut de estrogen cauzat de instalarea menopauzei are o mulțime de efecte negative asupra sănătății femeii. Deoarece estrogenul contribuie la elasticitatea vaselor de sânge și la menținerea echilibrului între colesterolului bun și cel rău, împiedicând depunerea acestuia pe pereții arterelor. Odată cu scăderea nivelului acestui hormon, crește riscul apariției unor complicații, printre acestea fiind mai ales bolile cardiovasculare.

Înainte de menopauză, femeile au un risc mai scăzut decât bărbații pentru boli de inimă, dar la vârsta de 70 de ani nu mai există nicio diferență între femei și bărbați. Menopauza și schimbările cauzate schimbă totul.

Așadar, atenție la riscul de accident vascular cerebral și de infarct

Conform specialiștilor de la autoritatea guvernamentală americană OAS și datelor publicate în revista Asociației Americane de Cardiologie Circulation, la femeile trecute de pragul vârstei de 50-55 de ani riscul de accident vascular se dublează la fiecare 10 ani în cazul femeilor, fiind o legătură directă cu menopauza acestora și scăderea nivelului de estrogen.

Recunoaște simptomele accidentului vascular cerebral și ale infarctului și încearcă să le previi prin schimbări ale stilului de viață!

Concret, ce poți face

În primul rând, dacă faci parte din categoria de risc, discută cu medicul tău și monitorizează atent sănătatea prin controale și analize periodice!

Poate ai nevoie de terapie hormonală. Nu o refuza din principiu spunând că orice femeie trece prin menopauză. La unele femei manifestările sunt severe și au implicații mai grave, așadar ascultă cu atenție părerea medicului, pune toate întrebările și ia o decizie informată.

Redu riscul cardiovascular prin exerciții fizice regulate, o alimentație sănătoasă favorabilă sistemului cardiovascular. Scapă de kilogramele în plus cu orice preț, dar în mod sănătos și nu fuma, nici activ, nici pasiv! Încearcă să elimini stresul zilnic sau măcar să îl reduci.

Iar dacă ai afecțiuni cronice, urmează tratamentul căci altfel vei intra într-un cerc vicios în care menopauza îți va complica bolile cu care te lupți deja, iar acestea vor agava complicațiile menopauzei.

 


Aboneaza-te la Newsletter