
Rinita în perioada vacanței
Dona23/08/2019Rinita reprezintă inflamația mucoasei nazale și determină congestia nazală, rinoreea și simptome asociate care diferă de la o persoană la alta (prurit, strănut, secreții modificate…). Cauzele sunt multiple, cele mai comune fiind însă cele virale și cele alergice (reacție la alergeni sau la substanțe iritante), dar poate apărea. ca o complicație a unei răceli comune sau a unor infecții streptococice, pneumococice și stafilococice.
Însă în perioada vacanțelor, sunt afectați cei care au rinite alergice, deoarece schimbând mediul crește și riscul accentuării simptomelor și se bucură mai puțin de vacanță. Cei care au rinită alergică perenă sunt cei mai încercați dintre noi, fiind nevoiți să aibă permanent la ei tratament și să revină periodic la medic pentru reevaluare și, eventual, alternarea medicamentației. Cel puțin 25% dintre rinitele perene sunt nonalergice, fiind determinate de expunerea la alergeni din casă sau de reactivitatea puternică a unor tipuri de polenuri din diverse sezoane. Pe lângă simptomele locale, mai apar simptome și la nivelul ochilor (care cresc nivelul de disconfort). Obstrucția nazală prelungită determină în multe cazuri și cefaleea frontală și sinuzită, iar dacă pacientul are și astm, atunci apar și tusea și wheezingul (șuieratul).
În cazul copiilor cu rinită perenă, obstrucția nazală cronică determină otită medie cronică, o afecțiune cu simptome foarte neplăcute și efecte pe termen lung dacă nu este tratată corect și monitorizată.
Ce ne ajută când avem rinită
În primul rând ne asigurăm că atunci când mergem în vacanță, mediul va fi cât mai curat (cu cât mai puțin alergeni externi și în interior). În al doilea rând, înainte de plecare, îi facem medicul de specialitate o vizită pentru a ne reface trusa medicală și a ne (re)ajusta corect dozele. Nu ne uităm antihistaminicele, tratamentul uzual și ne vom reîmprospăta memoria cu detalii privind ce avem de făcut în cazul agravării simptomelor până reușim să ajungem la medic sau la camera de gardă.
În al treilea rând, vom lua cu noi un umidificator deoarece păstrarea unei umidități peste medie ne va ajuta să respirăm mai bine, să reducem severitatea simptomelor și să ne creștem nivelul de confort. În trusa medicală vom avea și medicamente pentru răceală (avem un risc mai crescut de infecții respiratorii decât alte persoane). Vom avea și soluții locale împotriva congestiei nazale (decongestionante) și care, în același timp, ne vor ajuta mucoasa nazală să se refacă. Astfel, aceasta va putea să ne protejeze împotriva unor suprainfecții bacteriene (destul de frecvente la pacienții cu rinite).