Retinoblastomul, o afecțiune oftalmologică pediatrică

Dona23/08/2019

Retinoblastomul este o formă rară de cancer la ochi care afectează 1 din 15.000-30.000 de copii și reprezintă cca 2% din cancerele pediatrice. Originea sa este în retina imatură a sugarului, o componentă importantă fiind cea genetică. De aceea, dacă în istoricul familial există această boală, atunci nou-născutul trebuie investigat cât mai curând după naștere și apoi periodic la fiecare 4 luni până la împlinirea vârstei de 4 ani pentru a diagnostica din timp apariția acestei afecțiuni.

Retinoblastomul se manifestă, în principal, prin reflexul alb al pupilei (numită și pupila de pisică) și strabism. Cu o frecvență mai scăzută, printre simptome se enumeră și inflamația ochiului și tulburările de vedere. Rar, tumora poate fi extinsă și poate afecta nervul optic sau coroida și atunci apar cefaleea, anorexia și vărsăturile.

Diagnosticul este pus în urma examinării oftalmologice (examinarea fundului de ochi, oftalmoscopie indirectă) și a efectuării unor investigații imagistice (ultrasonografie orbitală, CT și/ sau RMN).

Tratamentul depinde de faza bolii și dimensiunea leziunilor. În cazul cancerelor de mici dimensiuni și a celor bilaterale, printre opțiuni se numără fotocoagulare, crioterapia și radioterapia. În cazul dimensiunilor mari e nevoie de o procedură numită enucleere. Chimioterapia este o opțiune pentru reducerea dimensiunilor tumorii și  dacă este vorba de o extindere extraorbitară. Doar chimioterapia sistemică nu poate vindeca, decât excepțional, această afecțiune. În anumite cazuri, când tumora este foarte mare, poate fi nevoie de intervenție chirurgicală de rezecție a ochiului afectat, acesta fiind înlocuit cu unul artificial.

După aplicarea tratamentului, indiferent de tipul de intervenție ales, copilul va fi reexaminat periodic la intervale de 2-4 luni, la ambii ochi.

Din păcate, tratamentele au și efecte secundare, pierderea vederii fiind principala îngrijorare a părinților. Dacă un singur ochi este afectat de retinoblastom, deci de tratament și de pierderea vederii, atunci trebuie știut că organismul copilului se va adapta la vederea cu un singur ochi. Însă dacă ambii ochi au fost afectați de această boală, atunci ambii ochi pot suporta un anumit nivel de afectare a funcției vizuale, care va diferi de la un caz la altul.

Retinoblastomul nu poate fi prevenit, așadar singura măsură de prevenție este să vă asigurați că aveți o echipă medicală bună care se ocupă de copil la naștere și după și că veți merge periodic la toate controalele pediatrice.

Câteva statistici despre retinoblastom

  • Peste 95% dintre cazuri sunt diagnosticate la copiii de până în 2 ani, restul la cei de peste 5 ani.
  • În 4 din 10 cazuri vorbim de o componentă ereditară. Astfel, în 25% dintre cazurile de cancer fiind vorba de o formă bilaterală, iar în 15% dintre acestea de o formă unilaterală.
  • Restul de 6 din 10 cazuri sunt neereditare, cu o formă unilaterală.
  • Dacă afectează ambii ochi, de obicei majoritatea cazurilor sunt diagnosticate până la împlinirea vârstei de 1 an.
  • Dacă este unilaterală, afecțiunea este mai adesea diagnosticată (între 2 și 3 ani).
  • Dacă este diagnosticat și tratat în faza intraoculară (când nu a metastazat), rata de vindecare este de 90%.
  • La copiii cu această afecțiune ereditară se înregistrează o incidență crescută a celei de-a doua malignități, cca 50% dintre acestea apărând chiar în zona de iradiere. Într-o perioadă de 30 de ani de la punerea diagnosticului, la 70& dintre pacienți apare ce-a dea doua malignitate

Aboneaza-te la Newsletter