Bronșiolita

Respirație șuierătoare? Este bronșiolită

Dona31/07/2021

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni respiratorii (de tract inferior) la bebeluși și copiii până în 2 ani este bronșiolita. Este cauzată de virusul respiratoriu sincițial (VRS) și se poate complica dacă nu este diagnosticată și tratată corect deoarece copiii sunt micuți și imunitatea lor nu poate face față provocărilor.

În mod normal afecțiunea, ca orice infecție respiratorie ar trebuie să treacă în 2-3 săptămâni fără tratament, dacă nu sunt complicații sau simptome severe, dar cu monitorizare.

Care sunt simptomele bronșiolitei

Bronșiolita are aceleași simptome ca orice infecție comună respiratorie: congestia căilor nazale cu secreții, tuse, ușoară indispoziție, afectarea poftei de mâncare, ulterior și o ușoară stare febrilă. Diferența o face rspirația șuierătoare (wheezing). Copiii sub 5 ani trebuie văzuți de medic chiar și în cazurile afecțiunilor banale, lipsite de complicații sau fără manifestări severe.

Nu este un moft, ci recomandarea specialiștilor internaționali în pediatrie în baza cazuisticii, deoarece cazurile copiilor foarte mici și mici se pot complica rapid, fără să ne dăm seama.

Poate fi bronșiolita prevenită?

Cu greu dacă copilul este în colectivitate sau în contact cu alți copii sau alte persoane deoarece transmiterea se face foarte ușor prin stropi de secreții cu virus de la alți copii sau adulți (unii asimptomatici).

De ce trebuie monitorizare atentă

Modificările produse de această infecție cauzează probleme de respirație și inflamații care se pot complica la nivelul plămânilor.

Fii cu ochii pe copil dacă nu mănâncă cum trebuie, nu se odihnește corespunzător, nu mai udă suficiente scutece sau nu merge suficient de des la baie, pare că nu răspunde la stimuli sau i se învinețesc buzele (atunci este urgență medicală și trebuie chemată ambulanța).

Tratamentul bronșiolitei este simptomatic

Este o infecție virală, așadar nu cereți antibiotic pediatrului sau medicului de familie. Boala se tratează simptomatic (pentru febră – antitermice, pentru năsuc și secreții, decongestionante nazale și apă de mare sau soluție salină / sterilă).

Cel mai important rol îl au alimentația sănătoasă, odihna copilului și mediul curat în care acesta se va reface.

 

 


Aboneaza-te la Newsletter