
Știi care sunt regulile de bază când ai acnee?
Dona01/08/2020Acneea ne poate afecta la orice vârstă. Acneea (vulgară) este o afecțiune inflamatorie cronică a foliculului pilosebaceu.
Se manifestă prin apariția unor leziuni în principal la nivelul feței care sunt de mai multe categorii, în funcție de procesul inflamatoriu, manifestare și aspect. Poate fi vorba de leziuni noninflamatorii sau comedoane, anume puncte negre și puncte albe (fără inflamație sau puroi). Dar poate fi vorba și de leziuni inflamatorii mai neplăcute, anume papule, pustule sau noduli.
Aceste leziuni sunt sau pot fi însoțite de senzație locală de durere, eritem sau duritate și pot dura de la mai multe zile, la săptămâni sau chiar luni până la vindecare.
Aceste leziuni sunt și foarte inestetice și au un impact negativ asupra stării noastre de spirit. Îi afectează cel mai mult pe adolescenți și adulții tineri, dar și pe adulți, în special femeile.
85% dintre adolescenți sunt afectați de acnee la un moment dat, specialiștii sfătuind părinții să se adreseze imediat unui dermatolog deoarece acești copii riscă să dezvolte probleme psihologice (depresie, anxietate) și de relaționare. Netratarea corectă și la timp poate duce și la cicatrici permanente, ceea ce nu ne dorim nici pentru noi, nici pentru copiii noștri.
Cu toții ne dorim ca să avem copii siguri de sine, fericiți, care socializează cu prietenii fără rețineri sua fără complexe de inferioritate, nu? Adolescența este o perioadă în care tinerii să înceapă să descopere lumea și să se bucure, nu să se autoizoleze sau să își dezvolte o percepție negativă de sine.
De ce apare acneea?
Există mai mulți factori responsabili pe apariția acneei, care se combină, de aceea tratamentul este personalizat.
Așadar poate fi vorba de:
- hiperkeratinizare foliculară
- o colonizare microbiană cu P. acnes (Cutibacterium acnes)
- o creștere a nivelului de sebum produs
- mecanisme complexe inflamatorii
- reacția la anumite substanțe din medicamente
- mecanisme neuroendocrine (hormonale) – de aceea apare în adolescență, iar femeile sunt cele mai afectate în general, mai ales cele cu sindromul de ovare polichistice; apare și în perioada sarcinii, în postmenopauză sau în anumite perioade ale lunii
- alimentația – deși această legătură cu acneea vulgară nu este foarte clar stabilită. În general, alimentele cu indice glicemic (aport ridicat de carbohidrați) determină accentuarea acneei. Consumul de lapte crește prevalența acneei „alimentând” inflamația locală
- factori genetici
- factori non-genetici – care pot fi de de mediu (umiditatea crescută, transpirația, mediul poluat, expunerea la substanțe chimice precum petroleum) sau psihogeni (stresul emoțional)
Putem preveni acneea? Ce este de făcut?
Tratamentul este stabilit de medicul dermatolog în funcție de cauzele acneei. Este personalizat, în funcție de pacient și poate include antibiotice sau terapie hormonală. În cazul unei infecții cauzate de colonizare microbiană, doar medicul știe ce trebuie făcut.
Nu există metode clare de prevenţie a acneei vulgare, dar putem preveni accentuarea acneei și apariţia cicatricilor inestetice:
- Ne spălăm zilnic, corect, dar nu agresiv fața ca să îndepărtăm impurităţile, celulele moarte şi
excesul de sebum şi să ne curățăm porii. Nu exagerăm, dimineața și seara ar trebui să fie suficient. Ne vom curăța suplimentar tenul de fiecare dată dacă stăm în praf, fum, mediu poluat sau transpirăm suplimentar.
- Nu ne atingem fața cu mâinile nespălate, nu agresăm coșurile. Riscăm să le suprainfectăm!
- Folosim produse hidratante adecvate tenului cu tendinţă acneică (noncomedogenice). Folosim cu măsură produse de machiaj și de îngrijire, alegându-le pe cele speciale pentru ten acneic. Folosim produse cu factor de protecție solară minim 20 pentru față.
- Evităm supraexpunerea la soare, deoarece razele ultraviolete pot accentua inflamația și eritemul.
- Alegem o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete și bem 2l de apă pe zi. Eliminăm din alimentație laptele sau îl reducem la minim. Eliminăm alimentele cu indice glicemic crescut (adică bogate în carbohidrați – de la dulciuri, cartofi prăjiți). Este preferabil să mâncăm multe legume, vegetale și fructe.
- Ne igienizăm și schimbăm periodic produsele folosite pentru machiaj (periuțe, bureți etc.). Nu folosim astfel de produse sau prosoape de la alte persoane pentru a evita suprainfectarea, în principal.