Refluxul gastric poate duce la cancer esofagian

Dona12/11/2021

Refluxul gastroesofagian este o problemă destul de des întâlnită și, din păcate, la fel de des ignorată, ce constă în închiderea deficitară a sfincterului esofagian inferior – o vâlvă ce desparte esofagul de stomac și care în mod normal se deschide în timpul înghițirii pentru a permite pătrunderea bolului alimentar pe calea către stomac.
Refluxul se petrece atunci când această vâlvă nu se închide bine astfel încât mici cantități de acid gastric urcă la nivelul esofagului și provoacă neplăceri ce constau în dureri și arsuri. Există cazuri în care aceste probleme sunt de o intensitate mai mare încât unii pacienți le pot confundă cu un atac de cord.

Se recomandă endoscopia digestivă superioară

În cazul celor la care se manifestă des refluxul esofagian se pot produce ulcerații, inflamații și chiar hemoragii ale pereților esofagieni, iar dacă problema nu este tratată corespunzător, ea poate duce la cancer esofagian. Din această cauza este indicat să se înceapă un tratament încă de la apariția primelor simptome, dar și efectuarea unor investigații medicale de specialitate. Pentru diagnosticul refluxului gastroesofagian se folosesc endoscopia digestivă superioară, pH-metria esofagiană (monitorizarea ambulatorie a pH-lui esofagian timp de 24 ore) și, după caz, examenul radiologic baritat, manometria esofagiană și altele.

Primul pas pentru tratament este schimbarea dietei. O alimentație corectă va putea regla secreția de acid clorhidric din stomac și, că urmare, va putea fi prevenit refluxul gastroesofagian. Este indicat să se renunțe la alimentele rafinate, la sarea de masă și la produsele cu zahăr alb și făînă albă, dar și la fructele și legumele acide (lămâi, roșii și  altele), la carnea grasă, la prăjeli, condimente, ciocolată, și la produsele fast-food și intens procesate. De asemenea, este contraindicat să se mănânce un mare număr de alimente combinate la aceeași masă, iar băuturile acidulate, inclusiv apă minerală, trebuie și ele date deoparte.
Foarte importante sunt și renunțarea la fumat, slăbitul (în cazul persoanelor supraponderale) și evitarea meselor abundente.

Se poate ajunge la tratament chirurgical

La recomandarea medicului se pot lua medicamente antiacide, care neutralizează urcarea acidului gastric, medicamente antisecretorii ce diminuează sau opresc secreția acidă gastrică, medicamente prokinetice, care determina golirea gastrică și curățarea esofagului, și medicamente cu rol de protecție a mucoasei. În cazul în care acestea nu au efectele scontate se poate apela la tratamentul chirurgical sau endoscopic antireflux.

Pentru a ajută digestia se recomandă înainte de masă un pahar cu apă plata în care s-au pus două lingurițe cu oțet de mere, iar în timpul episoadelor de reflux poate fi eficace administrarea unui vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă.

Pentru o digestie mai bune sunt recomandate și probioticele, fie sub formă de suplimente, fie din iaurt, preferabil preparat în casă.


Aboneaza-te la Newsletter