Recomandări pentru prevenirea infecției COVID-19 la copii

Dona18/08/2021

Este important să contribuim la împiedicarea transmiterii SARS-CoV-2 în rândul copiilor și adolescenților nu doar pentru că mulți dintre ei pot fi asimptomatici și transmite cu ușurință mai departe către adulți din familie și în special categorii vulnerabile, acest virus. Dar mai ales pentru a putea preveni complicațiile afecțiunii pe termen scurt, mediu și lung la cei mai tineri pacienți.

Deși copiii par mai puțin susceptibili decât adulții la infecția cu noul coronavirus, studiile și statisticile arată că în cazul copiilor și adolescenților, COVID-19 cauzează manifestări neurologice și psihiatrice, inclusiv sindromul inflamatoriu multisistem, vârsta medie a pacienților fiind de numai 9 ani.

Copiii noștri sunt vulnerabili

Știm că infecția COVID-19 cauzează complicații respiratorii și cardiovasculare, inclusiv miocardită și pericardită, și că acești pacienți au un risc ridicat de simptome neurologice, inclusiv encefalopatie, accident vascular cerebral, tulburări neuromusculare și convulsii. În cazul copiilor, specialiștii au remarcat o incidență crescută a sindromului pediatric inflamatoriu multisistem, care, până la izbucnirea pandemiei, era o afecțiune mai rar întâlnită.

După cum în cazul adulților medicii au remarcat apariția complicațiilor COVID-19 pe termen lung, la pacienții mici și tineri, asimptomatici sau nu, acest sindrom se declanșează la săptămâni de la infecție. În SUA, în cadrul unui studiu care a inclus 1695 copii și adolescenți, 365 au manifestat simptome neurologice temporare, iar 43 complicații neurologice severe care le-au pus viața în pericol.

Chiar și CDC, una dintre cele mai recunoscute autorități medicale din lume, a avertizat la începutul lui iulie 2021 asupra importanței prevenirii infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de varianta virusului, și purtarea măștii de la cea mai mică vârstă posibilă (2 ani) în spații închise, inclusiv școli.

Rămân valabile toate recomandările privind respectarea măsurilor de prevenție, chiar și de către copii

Este vorba de:

  1. spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun timp de minim 20 de secunde, mai ales când venim de afară sau după un contact cu suprafețe comune sau terți
  2. folosirea gelurilor dezinfectante pentru mâni când nu ne putem spăla cu apă și săpun
  3. purtarea măștii în spații închise sau afară în zone aglomerate sau unde nu se poate păstra o distanță de siguranță și dezinfectarea periodică a măștilor refolosibile
  4. dezinfectarea obiectelor pe car ele purtăm sau avem la exterior sau le atingem după ce venim în contact cu spații și suprafețe comune sau terți (chei, telefon, portofel, rucsac, geantă etc).
  5. păstrarea distanței sociale și limitare contactului apropiat cu persoane cunoscute sau chiar membrii ai familiei
  6. limitarea contactului cu persoane bolnave
  7. limitarea frecventării spațiilor aglomerate, chiar dacă sunt în aer liber
  8. respectarea regulilor de carantină conform indicațiilor oficiale după călătorii
  9. efectuarea testelor periodice de screening
  10. vaccinarea

Aceste măsuri de prevenție funcționează dacă sunt respectate simultan, fără excepție, indiferent de vârstă.

Referințe:
https://www.thelancet.com/journals/lanchi/article/PIIS2352-4642(21)00193-0/fulltext
https://bit.ly/3xrbIYn
https://bit.ly/2VqTsBh


Aboneaza-te la Newsletter