
Recomandări pentru cei cu dermatită atopică
Dona28/10/2020Dermatita atopică este o afecțiune care se manifestă prin apariția unor leziuni cutanate, cu senzația de mâncărime și uscăciune a pielii. Leziunile apar pe față și suprafețele de extensie la copii si sugari sau pe zonele de flexie la adulți (coate, genunchi). Tipul leziunilor diferă; acestea pot fi de la ușor inflamate până la cele foarte deshidratate cu sângerări.
Cauzele dermatitei atopice
Această afecțiune are atât o componentă genetică, dar poate fi și cauzată de anumiți factori externi, precum: alergeni din aer (polen, substanțe toxice, acarieni din praf, fum de țigară, fungi, scuame provenite de la animale), substanțe din produsele de igienă și îngrijire folosite zilnic, anumite medicamente, alergeni din alimente (precum, căpșuni, kiwi, lapte, ou, soia), reacția la anumite țesături (poliesterul, lâna).
Este o afecțiune specifică primei copilării, deoarece se ameliorează de obicei până la vârsta de 5 ani. Dar pot să reapară simptomele în adolescență sau la vârsta adultă.
Ce este de făcut
Iată câteva sfaturi concrete de urmat pentru pacienții cu dermatită atopică pentru a ameliora simptomele și a reduce frecvența declanșării acesora:
- Folosire din belșug a emolienților, la fiecare 4 ore, de cel puțin 3-4 ori pe zi.
- Emolienții trebuie aplicați pe pielea umedă și pot fi folosiți prin combinație de creme, loțiuni sau alte tipuri de dermato-cosmetice special concepute pentru nevoile pieții atopice.
- Cantitatea recomandată de specialiști pe săptămână este de 600g/ săptămână în cazul unui adult și 250g/săptămână în cazul unui copil.
- Folosirea emolienților trebuie să depășească din punct de vedere cantitativ și frecvență folosirea unguentelor cu steroizi (10:1).
- Adăugarea unor antiseptice în apă din când în când la baie ar putea reduce infecția bacteriană și colonizarea.
În plus, trebuie să respectați celelalte reguli generale:
- Alegeți haine lejere doar din țesături naturale (bumbac). Transpirația sau hainele strâmte irită leziunile.
- Vă ștergeți prin tamponare, cu prosoape moi. Nu folosiți bureți de baie și nimic abraziv.
- Apa nu trebuie să fie fierbinte, ci călduță, pentru a nu agresa pielea deja iritată.
- Evitați orice iritant, substanță alergenă.
- Evitați stresul.
Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie să vă alegeți anumite produse de îngrijire pentru pielea atopică, adresați-vă farmaciștilor noștri care vă vor ajuta să vă alegeți produsul cel mai potrivit pentru nevoia dumneavoastră!