alimentație diaree

Recomandări în caz de diaree

Dona20/11/2020

Dacă respecți anumite recomandări privind alimentația în caz de diaree, te vei simți rapid mai bine și vei evita neplăcerile în perioada imediat următoare.

Despre diaree

Ai diaree când ai mai mult de 3 scaune moi sau apoase într-o singură zi. Este o afecțiune digestivă frecventă, cu care ne confruntăm cei mai mulți dintre noi chiar dacă suntem perfect sănătoși. De cele mai multe ori, dacă nu este cauzată de o infecție, trece de la sine în cca 24-48 de ore.

Poate fi neinfecțioasă cauzată de un dezechilibru alimentar (consum excesiv de fibre, de îndulcitori) sau de altă natură (hormonal, stres) sau de un tratament (abuz de laxative, anumite medicamente precum antibioticele) sau ca o complicație a unei afecțiuni. Dar poate cauzată de o infecție (toxiinfecție alimentară, infecție bacteriană sau virală).

Ce trebuie să faci

În cazul diareei neinfecțioase, poți lua din trusa ta de acasă sau la recomandarea farmacistului, un antipropulsiv sau absorbant intestinal care va reduce numărul de scaune, probiotice pentru refacerea florei intestinale și săruri de rehidratare pentru refacerea echilibrului hidroelectrolitic.

În cazul diareei infecțioase, vei avea nevoie de un medicament care va împiedica dezvoltarea patogenilor intestinali, probiotice și săruri de rehidratare. Dacă simptomele sunt grave, adresează-te unui medic pentru investigații și un tratament adecvat.

Dacă problema de sănătate persistă mai mult de 2 zile în cazul unui adult sau 1 zi în cazul unui copil sau unui vârstnic, adresează-te unui medic! Sau dacă observi prezența unui mucus sau sângelui în fecale sau diareea este însoțită de vomă și febră.

  • Cea mai gravă complicație a diareei este deshidratarea, așadar ai grijă să bei apă la temperatura camerei sau calduță, supă clară și ceaiuri din plante (mentă).
  • Încearcă să nu mănânci în primele 24 de ore pentru a permite tubului digestiv să se refacă (bineînțeles, nu se aplică în cazul copiilor, persoanelor cu afecțiuni cronice sau alte afecțiuni acute sau vârstnicilor!).
  • Alimentele solide le vei introduce treptat și vei începe cu orez, banane, morcovi, ou moale, pâine albă prăjită și paste făinoase (nu integrale). Apoi vei reintroduce legume și fructe dar preparate, nu crude.
  • Trebuie să nu consumi în perioada bolii și câteva zile după: dulciuri, băuturi dulci, sucuri de fructe, laptele și produsele lactate, alcoolul și cafeaua sau alte ceaiuri (negru, verde), fructe și legume proaspete sau surse bogate de fibre alimentare deoarece agravează diareea și prelungesc perioada bolii.

 

 

 


Aboneaza-te la Newsletter