
Recomandări alimentare în afecțiunile hepatice
Dona07/05/2021Dacă ai o afecțiune cronică, descoperi că tratamentul vine la pachet cu restricții și recomandări alimentare și schimbări ale stilului de viață. Bolnavii cu afecțiuni hepatice fac și ei parte din această categorie.
O alimentație corectă, potrivită pentru nevoile unui ficat cu probleme nu face decât să sprijine eficacitatea tratamentului medicamentos, să prelungească speranța de viață.
Multe afecțiuni și tratamente cresc riscul apariției unor boli de ficat în timp. Așadar, pe lângă respectarea tratamentului recomandat pentru acele afecțiuni, ai grijă ca alimentația ta să fie echilibrată și variată, cu restricțiile menționate de medicul sau nutriționistul tău pentru problemele pe care le ai deja.
Iată recomandările nutriționale ale specialiștilor de la British Liver Foundation pentru pacienții cu afecțiuni hepatice sau cei cu risc hepatic.
Dacă ai o afecțiune hepatică dar în formă ușoară, o alimentație echilibrată te va ajuta
Un ficat sănătos nu are cerințe speciale dacă alimentația ta respectă regulile generale cu un aport minim de sare (sodiu), zahăr, grăsimi saturate (mai ales din alimente de tip fast-food), prăjeli, fără alcool (mai ales dacă iei medicamente) și fumat.
Alege grăsimi sănătoase și consumă legume, vegetale și fructe căci ai nevoie de fibre! Acestea trebuie să fie variate, consumate câte puțin din toate, în principal proaspete sau puțin gătite ca să nu își piardă proprietățile nutritive.
Ai nevoie și de proteine pe care ți le poți lua și din anumite legume (linte, soia, năut, tofu), dar și din brânzeturi slabe și carne slabă (pasăre și pește, în principal). Evită prăjirea alimentelor căci trebuie să îți menții un aport redus de grăsimi.
Cafeaua zilnică băută cu moderație încetinește evoluția afecțiunilor hepatice la anumiți pacienți și scade riscul unor complicații precum fibroza sau ciroza datorită proprietăților ei.
În plus va trebui să ai un somn de noapte odihnitor.
Există diferențe de dietă în funcție tipul afecțiunii hepatice, stadiul ei și eventualele comorbidități
Pentru cei care au forme avansate ale unei afecțiuni hepatice (ciroză, encefalopatie hepatică, ascită) și comorbidități (diabet, hipertensiune arterială sau alte boli cardiovasculare, boli renale) medicii și dieteticianul din echipa medicală sunt cei care trebuie să fie prima sursă de informare deoarece trebuie să găsească împreună varianta optimă comună pentru afecțiunile respective.
De exemplu, chiar dacă un diabetic are recomandată carne slabă în dieta restrictivă de carbohidrați, poate avea o cantitate limitată de aport de proteine în cazul unei afecțiuni hepatice (ciroză complicată cu encefalopatie hepatică) sau renale; deci trebuie găsit un alt substitut sau gândită corect cantitatea de carne care poate fi consumată într-o zi.
Trebuie să pierzi în greutate căci unele afecțiuni hepatice sunt afectate de kilogramele în plus. De exemplu, obezitatea favorizează apariția steatohepatitei nonalcoolice, accelerează evoluția unor afecțiuni (steatoza alcoolică) sau scade eficacitatea tratamentului pentru hepatita C.
2 din 10 pacienți cu ciroză decompensată, au probleme de malnutriție. Așadar, aceștia au nevoie de mai multe calorii și mai multe proteine. Trebuie să mănânce mai des, iar porțiile trebuie să fie mai mici. Trebuie să reducă aportul de sare (sodiu) pentru a preveni sau educe retenția de lichide. Trebuie să aibă în vedere că în cazul lor controlul glicemiei este foarte dificil dacă au și diabet, mai ales al valorilor înalte.