Răgușeala, de la simptom banal la indicator al unor boli grave

Dona12/10/2021

În general, răgușeala – numită disfonie – apare că urmare a infecției corzilor vocale, virale sau bacteriene, determinate de răceală, de consumul alimentelor fierbinți sau, din contră, foarte reci, de vorbit excesiv ori de țipat sau de iritații provocate de diverși factori, cum ar fi fumatul, dar poate fi și un semn al unor probleme grave de sănătate.

Se recomandă pauză de vorbire

Răgușeala, această iritare a vocii, este un simptom de obicei banalizat, ce poate ascunde însă existența unor boli precum: sinuzită cronică, boală de reflux gastroesofagian, tuberculoză, sifilis ori cancer esofagian/laringian, sindromul Sjogren.
De aceea, dacă această neplăcere durează mai mult de două săptămâni se recomandă un control medical amănunțit.

Una dintre primele măsuri care ar trebui luate în caz de răgușeală este o pauză de vorbire, oricare ar fi cauza apariției ei.
Nici șoptitul nu este recomandat, deoarece efortul realizat de corzile vocale este la fel de mare ca atunci când se țipă.

De asemenea, trebuie evitate locurile cu praf și fum, deoarece acestea irită gâtul și întârzie vindecarea.
Se beau multe lichide la temperatura camerei și nu se consumă alimente reci sau fierbinți.

Foarte eficiente sunt inhalațiile cu infuzii de plante, de genul celor recomandate pentru sinuzită. În plus, este bine de știut că mucoasa care acoperă corzile vocale trebuie menținută umedă – atunci când este uscată, mucusul devine aderent și iritant. Pentru aceasta se respiră numai pe nas – mucoasa nazală acționează că un filtru pentru aerul inspirat, în timp ce respirația pe gură expune direct mucoasa corzilor vocale la aerul rece și uscat.

De asemenea, umiditatea din încăpere să fie optimă. Pentru această este bine să se apeleze la un umidificator ce poate fi achiziționat din farmacii.

Se elimină factorii iritanți

În caz de răgușeală trebuie eliminate alcoolul, cafeaua și băuturi care conțin cofeină deoarece acestea deshidratează organismul.
În plus, nu se consumă alimente care pot leza mucoasa corzilor vocale și nici condimente. Cea mai indicată este mierea, luată de mai multe ori , fără a se mânca sau a se bea nimic apoi.

Indicate sunt și siropurile din farmacii menite să amelioreze iritațiile din gât.

Printre plantele care pot fi utile pentru a trata această problema se numără lemnul dulce, nalba, tătăneasa, toate acestea preparate sub formă de infuzie.

Un alt leac recomandat este să se pună o jumătate de linguriță cu turmeric într-un pahar cu lapte călduț și să se bea de două ori pe zi.

Și siropul de ceapă este foarte bun – se fierb până se face un sirop ce se bea cu înghițituri mici de mai multe ori pe zi.

Și infuzia de ghimbir crud poate fi utilă, la fel și gargara cu ceai de nalbă.


Aboneaza-te la Newsletter