
Putem preveni tromboza ?
Dona03/10/2019Vorbim despre trombi sau tromboză în momentul în care ne confruntăm cu apariția cheagurilor de sânge în organism ca urmare a unei disfuncții și nu a unui incident, de exemplu, în urma unor analize, perfuzii sau traumatisme. Când apare un cheag de sânge acesta fie poate migra
Tromboza sau apariția cheagurilor de sânge este o întotdeauna o urgență medicală, așadar dacă știți că aveți o astfel de problemă de sănătate sau un astfel de risc, discutați cu medicul, iar dacă recunoașteți simptomele de mai jos, chemați ambulanța sau mergeți la cea mai apropiată unitate de primiri urgențe.
Când tromboza vă trimite la urgență?
Semnele că ați putea avea un cheag de sânge la unul din picioare:
- Vi se umflă piciorul și aveți senzația de greutate
- Aveți dureri sau îl simțiți altfel decât de obicei
- Piciorul este cald la atingere, în cazuri avansate devine chiar dureros
- Piciorul își schimbă culoarea, mai întâi se înroșește, apoi devine albăstrui
Semne că ați putea avea un cheag de sânge care a migrat la unul din plămâni:
- Probleme de respirație care apar subit (vi se taie respirația)
- Dureri ascuțite în piept, care nu vă permit să respirați adânc (deoarece durerea devine mai acută)
- Vă crește pulsul
- Simțiți nevoia să tușiți, iar dacă o faceți, uneori puteți elimina mucus cu urme colorat (cu urme de sânge)
Care sunt factorii de risc pentru tromboză
Apariția problemelor de coagulare a sângelui (trombofilia) poate fi din cauze genetice sau dobândite.
Dacă aveți o predispoziție genetică sau bănuiți că aveți (probleme medicale similare în familie), atunci vă puteți efectua profilul genetic recomandat de un hematolog ca să determinați cu precizie cauza și eventualele implicații. Trombofilia din cauze genetice poate cauza multe probleme în obținerea și menținerea unei sarcini, în timpul nașterii și după. Hematologul va stabili un tratament adecvat, o periodicitate a analizelor și va putea ține lucrurile sub control.
Însă apariția cheagurilor de sânge poate fi cauzată de anumite afecțiuni, de schimbările apărute în timpul sarcinii, de anumite medicamente (precum anticoncepționalele) și de anumite obiceiuri care țin de stilul de viață (fumatul, alcoolul).
Surplusul de greutate, obezitatea, imobilizarea prelungită, intervențiile chirurgicale, călătoriile cu avionul și trombofilia dobândită (principala cauză fiind sindromul antifosfolipidic) sunt alți factori de risc. Când mai mulți factori de risc se combină, atunci situația se complică.
Cum puteți preveni tromboza
Din păcate, pentru cei cu predispoziții genetice, riscul rămâne ridicat fără diagnosticarea precoce, un tratament corespunzător și o monitorizare medicală.
Există câteva lucruri foarte importante care sunt valabile pentru toți cei cu factori de risc, din ambele categorii:
- Adoptarea unui stil de viață echilibrat. Cu activitate fizică, evitarea ortostatismului, consumul din belșug al apei, evitarea fumatului (inclusiv pasiv), controlul greutății și o alimentație echilibrată.
- Analize și investigații medicale preventive pentru a stabili orice modificare a stării de sănătate.
- Discutarea cu medicul a riscurilor călătoriilor prelungite și medicației necesare (unele persoane au nevoie de doze suplimentare de anticoagulante, de exemplu, înainte de călătoriile cu avionul sau chiar a călătoriilor cu mașina pe perioade mai lungi de 4 ore).
- Evitarea stazei în picioare oricând (ridicarea lor, folosirea ciorapilor de compresie, alternarea perioadelor de stat jos sau pe scaun cu cele de activitate/ mișcare). De exemplu, la birou, la fiecare oră de stat jos, mișcați-vă 5-10 minute. La fiecare 2 ore de condus mașina, luați o pauză și mișcați-vă (joc de gleznă, alergare ușoară, orice vă ajută).
- Atenție în cazul contraceptivelor – nu folosiți fără a discuta cu medicul înainte.
- Respectați tratamentul (dozele, periodicitatea, instrucțiunile de păstrare și administrare). Mergeți periodic la analize și consult și nu întârziați să vă adresați medicului la nevoie.
- Atenționați persoane din jur despre riscurile pe care le aveți, mai ales în cazul în care călătoriți. În general, cei apropiați, familia, prietenii trebuie să știe ce tratament luați și ce riscuri aveți pentru a putea oferi aceste informații sau a avertiza, la nevoie, echipa medicală.