Putem preveni scleroza multiplă?

Dona04/03/2020

Din păcate, nu. Scleroza multiplă este o afecțiune dizabilitantă, cronică, progresivă, autoimună. Afectează mai mult femeile decât bărbații și are o prevalență mai crescută la adulții tineri (20-30 de ani). Cauza nu este cunoscută, specialiștii vorbind de un mix de factori genetici, de mediu și medicali (infecții care contribuie la răspunsul anormal al sistemului imunitar). Fiind o afecțiune autoimună cu cauze neclare, această boală nu poate fi prevenită.

Ce se întâmplă în cazul sclerozei multiple

Asta înseamnă că sistemul imunitar nu mai recunoaște mielina din creier sau măduva spinării și o atacă și distruge. În urma distrugerii mielinei, impulsurile nervoase nu se mai transmit deloc sau se transmit parțial sau mai lent. Astfel, sistemul nervos central este afectat ireversibil, iar corpul își pierde din funcții fără de care nicio persoană nu poate duce o viață normală.

Ce simptome anunță scleroza multiplă (SM)

Unele simptome sunt mai prezente decât altele, cu apariție și manifestare fluctuantă în primele etape ale bolii. În timp acestea devin mai frecvente, severe și permanente.

Pacientul cu SM poate avea oboseală accentuată, dificultăți de coordonare, echilibru și de mers, probleme de vedere, probleme de control ale vezicii urinare, senzații la nivelul mușchilor și corpului (amorțeală sau furnicături, spasme, rigiditate), probleme ale funcției cognitive (concentrare, învățare, memorare, planificare și de gândire), depresie, pierderea auzului.

Există 2 tipuri principale de scleroză multiplă, în funcție de simptome și felul de manifestare al acestora și anume:

  1. Scleroză multiplă recurent remisivă diagnosticată la 8 din 10 pacienți; aceștia trec alternativ prin perioade de noi manifestări ale simptomelor sau de agravare a acestora. Aceste perioade durează de la câteva zile la câteva luni fiind urmate de perioade de ușoară ameliorare a stării pacientului (cu sau fără tratament) care pot dura și câțiva ani. Mulți pacienți cu acest tip de SM dezvoltă SM secundar progresivă, după perioade de mai mulți ani (în cca 15-20 de ani).
  2. SM primar progresivă (în peste 1 din 10 cazuri simptomele se agravează progresiv timp de câțiva ani, fără perioade de remisie, dar pacientul trece prin anumite perioade de platou în care boala pare să se stabilizeze).

Scleroza multiplă se tratează, dar nu se vindecă

Progresia bolii nu poate fi controlată și nici încetinită. Tratamentul vizează ameliorarea și controlul simptomelor pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.


Aboneaza-te la Newsletter