Putem preveni pietrele la rinichi?

Dona04/09/2019

Și da, și nu.

Formarea pietrelor la rinichi sau litiaza renală sau calculii renali poate fi prevenită doar într-o anumită măsură și doar la anumite tipuri de pacienți, deoarece cercetările din ultimii ani au evidențiat existența istoricului familial și deci a predispoziției genetice într-o proporție mult mai mare decât cea estimată anterior. Unele surse susțin că proporția este de 40%, iar un studiu efectuat de universități de prestigiu din  Marea Britanie relevă o frecvență de 15% în rândul participanților. Oricum, aceste procentaje sunt semnificativ ridicate, deoarece, anterior, comunitatea medicală estima că doar 1% dintre cazurile de litiază renală au o cauză genetică.

Aceasta explică și de ce la anumiți pacienți, cu istoric familial, apariția pietrelor la rinichi se înregistrează devreme, chiar și la copiii de 5 ani, în ciuda unui stil de viață echilibrat, a unei alimentații corecte și a absenței altor cauze favorizante, precum anumite medicamente (aspirina, diureticele, anumite antibiotice, medicamente antivirale și antiepileptice), tratamentul și complicațiile anumitor afecțiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul și obezitatea.

Conform specialiștilor, cauzele genetice sunt implicate în cele patru cauze ale apariției calculilor renali sau pietrelor la rinichi.

  1. hipercalciurie (nivel crescut al calciului urinar); oxalații de calciu reprezintă între 60 și 80% din cazurile de calculi renali
  2. hipocitraturie (cantitate mică de citrat în urină), pare să aibă și o componentă genetică, deși cauzele sunt în principal alimentare și de mediu
  3. hiperoxalurie primară (cantitate mare de oxalaţi în urină),
  4. cistinurie (o afecțiune genetică rară care determină formarea de calculi din aminoacidul numit cistină); doar 1% dintre calculi sunt de acest tip.

De aceea, medicii recomandă analiza calculului după eliminare, pentru a determina tipul acestuia și tratamentul și recomandările alimentare care să ajute pacientul respectiv pe termen lung.

Identificarea acestor cauze genetice și continuarea unor studii vor sprijini comunitatea medicală să descopere modalități noi de tratament preventiv care să scadă prevalența acestei afecțiuni, aflată într-o continuă creștere în ultimii 40 de ani.

Ce recomandări de prevenție ne fac specialiștii

Unii medici urologi recomandă administrarea preventivă a anumitor suplimente care contribuie la prevenția formării calculilor și/ sau la sprijinirea funcției renale ca să elimine eventualii calculi când au dimensiuni mici. Acestea se regăsesc în farmacii.

Însă specialiștii ne fac și anumite recomandări legate de viața noastră de zi cu zi și anume:

  1. Să consumăm zilnic până la 3l de lichide (apă în principal, apoi ceai și cafea) pentru a evita deshidratarea și a preveni aglomerarea în rinichi a diferitelor substanțe care conduc la formarea în timp a calculilor. Cantitatea de apă va fi mai ridicată dacă este cald sau facem efort
  2. În apă să adăugăm suc proaspăt de lămâie.
  3. Să excludem din alimentație băuturile carbogazoase
  4. Să reducem consumul de sare
  5. Să evităm folosirea de diuretice (medicamente, suplimente și ceaiuri cu aceste proprietăți), decât la recomandarea strictă a medicului, pe perioadele și în cantitățile limitate.
  6. Să reducem proteinele de origine animală deoarece acestea contribuie la apariția anumitor tipuri de calculi formați de acidul uric, reprezentând cca 10-15% din cazuri.

În plus, trebuie să avem grijă de sănătatea tractului urinar. Orice disconfort la nivelul vezicii sau rinichilor, trebuie să ne trimită imediat la medic. Iar dacă știm că avem în istoricul familial litiază renală, dar noi nu am avut încă probleme, atunci controalele urologice periodice ne vor ajuta să depistăm din timp această afecțiune și să intervenim înainte de a avea manifestări severe (de exemplu, formarea unor calculi de dimensiuni mari care să se blocheze în rinichi sau pe traseu).


Aboneaza-te la Newsletter