
Putem preveni glaucomul?
Dona14/06/2020Din păcate, glaucomul este o afecțiune oculară bilaterală cronică, care nu poate fi prevenită. Este una dintre principalele cauze de pierdere parțiale sau totale a vederii, aceasta reducându-se treptat, uneori chiar fără simptome. Fibrele nervului optic se distrug progresiv, restrângându-se treptat câmpul vizual dinspre periferie spre centru.
Prin controale periodice, după vârsta de 40 de ani, putem întârzia declanșarea bolii sau o putem diagnostica din timp, astfel încât să îi prevenim consecințele. Din păcate, tratamentele disponibile astăzi nu redau vederea deja pierdută din cauza glaucomului. Așadar, trebuie să cunoaștem factorii de risc și să mergem periodic la oftalmolog.
Factorii de risc pentru glaucom
Unii factori de risc sunt mai relevanți pentru anumite tipuri de glaucom, alții sunt secundari. Dar toți trebuie luați în considerare
- (factori de risc ridicat) hipertensiune intraoculară, istoric familial, cornee subțiată, vârsta (peste 40 de ani)
- Operații chirurgicale oftalmologice sau leziuni oftalmologice
- Tratamente cu corticosteroizi (picături de ochi, tablete, inhalante, unguente sau creme)
- diabet, afecțiuni cardiovasculare, probleme de tensiune arterială (hiper și hipo), migrene, sindrom Raynaud, miopie severă sau hipermetropie cu valori ridicate, apnee nocturnă
- apartenenanța la anumite rase și etnii (afro-americani, mexicani, est-asiatici sau inuiți, japonezi)
Prevenția poate fi făcută prin anumite alegeri ale stilului de viață
Alimentația, mișcarea, menținerea sub control a sănătății și a unor eventuale afecțiuni, respectarea tratamentului și controalele periodice contribuie semnificativ la scăderea riscului apariției glaucomului sau la întârzierea declansării simptomelor acestuia.
După cum vedem, este important să ne asigurăm că avem o tensiune arterială (și intraoculară normală), că nu avem variații de glicemie dincolo de valorile acceptate deoarece acestea produc modificări în lanț la nivelul circulației capilarelor și terminațiilor nevoase, deci implicit și la nivelul ochiului și nervului optic.
Ce altceva mai putem face:
- Să ne menținem o greutate normală
- Să limităm sau renunțăm la obiceiuri dăunătoare (fumatul activ sau pasiv, consumul de cofeină, sedentarismul)
- Să evităm leziunile la nivelul ochiului și retinei, inclusiv protejându-ne de lumina puternică și de soare
- Să consumăm alimente bogate în anumiți nutrienți benefici ochiului și circulației sângelui. Este vorba de caroteni din vegetale cu frunza verde închis, legume și fructe galbele și portocolii, fructe și legume bogate în vitamina C. Acizii grași omega-3 ne ajută să avem un sistem cardiovascular mai sănătos. Iar suplimentele cu luteină și zeaxantina contribuie la protejarea vederii, prevenind procesele degenerative și riscul apariției sau evoluției glaucomului.
- Să avem un aport suficient de vitamina A (lapte, gălbenușul de ou, ficat, cartofi dulci, morcovi), D (stăm la soare și luăm supliment, ulei de ficat de cod, lapte și cereale fortificate, gălbenuș de ou) și zinc (carne roșie, pasăre, nuci, anumite fructe de mare, lactate, cereale integrale)