
Putem preveni eritemul fesier?
Dona04/09/2019Eritemul fesier este una dintre principalele probleme ale sugarului și copilului mic. Din păcate, oricare dintre copiii noștri se irită de la scutec, într-o măsură oricât de mică, orice vom face și orice produse am folosi – fie că vorbim de scutece sau de produsele de îngrijire. De ce? Este normal ca pielea sensibilă a copilului să reacționeze la contactul prelungit cu transpirația, urina, fecalele și scutecul în sine. Dar, deși nu îl putem preveni 100% putem face anumite lucruri ca iritația să fie cât mai mică și să ne afecteze copilul cât mai puțin.
Are eritemul fesier un impact negativ asupra copilului?
Iritația locală îi creează un disconfort. Nu este o afecțiune gravă, ci doar neplăcută cu care ne confruntăm tocmai în perioada în care crește cel mai repede. Copilul este permanent deranjat, deci va deveni nervos, agitat, va plânge când stă, doarme, se joacă sau mănâncă. Părinții știu cel mai bine că orice mic disconfort creat de haine, postură, ceva din ambiente sau scutec poate transforma copilul într-un micuț mârâit și greu de consolat. Dacă se suprapune și cu alte neplăceri specifice sugarului (de exemplu, colici), atunci situația se agravează.
Dacă iritația este ținută sub control, atunci impactul nu va fi negativ. Însă este importantă igiena locală și un tratament adecvat specific fiecărui copil. Dacă un copil, de exemplu, este sănătos și ținut într-un mediu curat, atunci eritemul va trece destul de repede fără un efort prea mare. Dacă, în schimb, copilul are predispoziții la anumite infecții, are probleme dermatologice (dermatita atopică, de exemplu), este într-un mediu de unde tegumentul afectat se poate contamina (de exemplu, cu candida), atunci situația este mai complicată și este nevoie de consult medical și tratament specific.
Ce putem face pentru a reduce incidența eritemului fesier și a-i ușura simptomele
Igiena locală este cea mai importantă. Copilul trebuie spălat local cu apă călduță și săpun/ soluții pentru piele sensibilă, uscat apoi prin tamponare (nu frecare pentru a agrava iritația) și lăsat perioade intermitente fără scutec. Nu degeaba am mai scris anterior despre pauza de scutec a bebelușului ca metodă pentru acest tip de iritație. Folosiți servețele umede doar când nu puteți spăla copilul cu apă caldă și soluție/ loțiune. Pentru uscarea zonei, folosiți un prosop sau un material de bumbac foarte moale care să nu irite suplimentar pielea, chiar și prin tamponare. Igiena locală este și mai importantă în perioadele calde, când copilul transpiră mai mult.
Pentru refacerea pielii sau protejarea ei de fricțiunea cu scutecul sau contactul cu urina acidă, există nenumărate produse în farmacii special pentru îngrijirea pielii în zona ano-genitală a sugarului. Discutați cu farmacistul și alegeți una dintre opțiuni, în funcție și de gravitatea eritemului și de starea de sănătate a pielii copilului. Nu folosiți unguente cu antibiotic decât dacă au fost recomandate de medic în urma unui consult medical!
Scutecul trebuie ales cu grijă. Mulți părinți testează prin rotație mai multe tipuri de scutece până identifică unul care să fie bun absorbant, să conțină un înveliș prietenos cu pielea ca să nu producă nici iritații, să fie ușor de fixat și potrivit ca mărime copilului. Mărimea scutecului contează foarte mult deoarece dacă este prea mic nu va reține volumul de urină, dacă este prea mare, va permite scurgerile și va fi mai greu de fixat. Așadar, testați până găsiți produsul care vi se potrivește. Citiți etichetele și verificați specificațiile și modul în care îl așezați cel mai bine astfel încât să reduceți la minim disconfortul copilului! Dar dincolo de calitatea și de potrivirea unui anumit tip de scutec, țineți cont că este bine să îl schimbați des, ca să evitați ca pielea să stea mult în contact cu umezeala.
Din fericire, eritemul fesier nu se complică decât în situații speciale și nici nu durează foarte mult. Cei mai mulți copii se obișnuiesc rapid cu scutecele și cu ajutorul igienei locale și a întreținerii pielii, trec ușor peste această neplăcere sau au manifestări minime.