
Putem preveni afecțiunile cardiovasculare?
Dona30/12/2019Specialiștii ne spun că putem să avem grijă de inima noastră și să prevenim apariția bolilor cardiovasculare primare care sunt printre primele cauze de deces din lume.
Să luăm rând pe rând indicatorii principali de care trebuie să avem grijă zilnic și care se influențează reciproc:
Tensiunea arterială
Menținerea unei tensiuni arteriale în valori normale este un indicator al stării de sănătate a inimii. Tensiunea arterială ideală este considerată cea fiind între 90/60mmHg și 120/80mmHg. Avem hipertensiune atunci când depășim 140/90mmHg și hipotensiune când valorile scad sub 90/60mmHg, inclusiv.
Activitatea fizică
Avem nevoie de cel puțin 30 de minute de mișcare moderată pe zi sau, precum cei 10,000 de pași pe zi măsurați printr-o mulțime de gadget-uri și aplicații. Indiferent de vârstă sau de condiția fizică, putem să ne asigurăm că facem acest minim standard. Efortul fizic ne menține tonusul și echilibrului chimic în organism, contribuind și la reducerea stresului.
Este vorba de tipul grăsimilor de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa optim zi de zi.
Aceste grăsimi fie le asimilăm din alimentația zilnică, fie le sintetizăm (ficatul nostru fiind responsabil de acest proces). Un nivel ridicat al colesterolului nu ne afectează ca atare și nici nu are simptome distincte ca să știm altfel decât prin analize de sânge. Dar dezechilibrele dintre tipurile de grăsimi (HDL și LDL) contribuie la creșterea riscului apariției unor afecțiuni cardiovasculare și a complicațiilor acestora (ateroscleroză sau îngustarea arterelor, accident vascular cerebral, atac ischemic, infarct, boală arterială periferică, apariția cheagurilor de sânge, angina pectorală). Analizele periodice preventive sunt cele care ne arată valorile colesterolului. În baza acestora și a istoricului medical, doctorul vă prescrie tratamentul necesar. Puteți citi mai multe despre colesterol aici.
Alimentația este printre principalii factori care ne influențează întregul organism și care acționează simultan și influențează și ceilalți indicatori (cu excepția fumatului, desigur).
Nutriționiștii ne atrag atenția asupra importanței piramidei alimentare: pâine, cereale, orez şi paste (6-11 porţii pe zi), legume şi vegetale (3-5 porţii pe zi), fructe (2-4 porţii pe zi), lapte şi derivate (2-3 porţii pe zi), și ultima categorie – carne, peşte, ouă (2-3 porţii pe zi). Greșelile pe care le facem zilnic în alimentația noastră au efecte care se pot vedea imediat (unele), altele doar în timp. Pe lângă respectarea piramidei, trebuie să ținem cont că alimentația noastră trebuie să fie variată și moderată. Nu degeaba medicii ne atrag atenția asupra importanței alimentației zilnice în orice afecțiune!
Glicemia sau nivelul glucidelor din sânge este legată de afecțiuni grave precum sindromul metabolic și diabetul.
Valorile normale ale glicemiei măsurate pe nemâncate (90-120) depind de majoritatea factorilor prezentați în acest articol. Diabetul este una dintre cele mai complicate afecțiuni de care putem suferi de-a lungul vieții noastre, cu o mulțime de implicații la nivelul întregului organism. Prea mulți carbohidrați (glucide) din alimentația zilnică se văd imediat în nivelul glicemiei.
Greutatea este un indicator al stării noastre de sănătate și, totodată, poate fi cauza apariției multor afecțiuni grave.
Menținerea greutății în valorile normale trebuie să fie un obiectiv permanent de-a lungul întregii noastre vieți. IMC-ul sau indicele masei corporale este indicatorul măsurabil în acest caz IMC=greutatea/înălţimea2(greutatea în kg şi înălţimea în m2). Valoarea normală a IMCului este între 18-25 kg/m2 (chiar 27 kg/m2) la adult, dar limitele se modifică în funcție de vârstă şi sex. IMCul unei persoane cu greutate normală se situează între 18,5 și 24,9. Al unei persoane supraponderale între 25 și 29,9, iar al unei persoane obeze ≥30.
De exemplu, în cazul unei femei cu înălțimea de 1,63 m, limitele greutății normale variază între 18×2,66 până la 25×2,66, adică greutatea acesteia poate varia între 48 și 66 kg. Însă trebuie să avem grijă ca, atunci când ne luptăm să scădem în greutate, să o facem într-un mod controlat și sănătos, nu prin diete nesusținute științific care ne vor crea dezechilibre.
Fumatul
este unul dintre viciile cu consecințe grave pe termen scurt, mediu și lung pentru sănătatea noastră. De aceea, dacă fumați, recomandarea este să vă lăsați!
Stresul
Pe cei indicatori factori menționați mai sus și în ghidurile de prevenție a afecțiunilor primare cardiovasculare, trebuie să vorbim și despre stres care ne produce o mulțime de dezechilibre în organism și contribuie la apariția afecțiunilor grave. Astăzi, o viață fără stres este o utopie, așadar trebuie să fim realiști și să ne stabilim obiectivul corect. Trebuie să ne limităm stresul zilnic cât mai mult și să îl ținem sub control.