
Putem lua vitamine și minerale în timpul sarcinii?
Dona30/12/2019În mod normal oricare dintre noi ar trebui să își ia toate vitaminele și mineralele din alimentația zilnică, dacă nu avem anumite probleme de sănătate care să cauzeze malabsorbții și dacă avem o alimentație sănătoasă. Însă, în timpul sarcinii nevoile noastre corpului mamei cresc ușor, iar medicii recomandă anumite vitamine și minerale pentru a ajuta atât femeia gravidă, și cât dezvoltarea fătului în cele mai bune condiții. Mai ales că, oricât ne-am strădui, niciunul dintre noi nu respectă întocmai recomandările nutriționale.
Testele de laborator recomandate de medicii obstetricieni sau de familie femeilor însărcinate au rolul de a descoperi cât mai devreme eventualele dezechilibre sau deficiențe pentru a fi tratate și monitorizate. Deficiențele de calciu sau anemiile nu sunt deloc de neglijat în general, darmite într-o perioadă mai dificilă precum sarcina.
Așadar, dacă medicul vă recomandă complexe de vitamine și minerale special create pentru femeile însărcinate (numite suplimente sau vitamine prenatale), să știți că are cele mai bune intenții. Aceste suplimente acoperă necesarul mai crescut doar pentru anumiți nutrienți. Nu luați alte tipuri de produse care nu sunt concepute pentru femeile gravide, deoarece un aport din anumite vitamine poate afecta negativ evoluția sarcinii (de exemplu, vitamina A sau retinolul).
De exemplu, necesarul de calciu crește în timpul sarcinii de la 1000mg/zi la 1500mg/zi. Necesarul de fier crește de la 18mg la 27 mg/zi. Suplimentarea zilnică cu acid folic (doza zilnică fiind de 400mg) înainte de concepție și mai ales în primul trimestru de sarcină previne apariția unor malformații de tub neural la făt, inclusiv spina bifida.
Vitamina D este absolut necesară (doza zilnică recomandată oricărui adult fiind de 10 micrograme) și nu o putem procura din alimentație, ci în urma unei expuneri la doare. Cum expunerea la soare este destul de limitată, aceasta este recomandată tuturor, copii și adulți, zilnic.
Vitamina C ne-o procurăm, de obicei, în cantități suficiente din alimentație; însă, având în vedere rolul acesteia în sprijinirea sistemului imunitar, mai ales în perioada sezonului rece, putem să luăm 500-1000mg pe zi pentru a face față virusurilor de sezon.
Suplimentele ajută mai ales în cazul sarcinii cu disgravidie (grețuri), deoarece aceste femei, fără suplimente, nu reușesc să se hrănească cum trebuie, pierd în greutate și dezvoltă carențe care le afectează starea de sănătate și evoluția sarcinii.
O altă situație în care sunt recomandate un tip special de suplimente, sunt pentru femeile cu trombofilie, pentru fumătoare și în cazul sarcinilor multiple.
Femeile însărcinate care au o alimentație vegetariană sau vegană trebuie să discute cu un medic specializat în nutriție pentru a efectua teste suplimentare și a stabili ce au de făcut. La acestea apar frecvent deficiențe de fier și vitamina B12. Carnea și lactatele reprezintă pentru organism o sursă importantă de fier, proteine, lipide și anumite vitamine. Așadar, pentru aceste viitoare mame, un medic de specialitate este singurul în măsură, după efectuarea și a unor analize, să recomande o dietă și administrarea anumitor suplimente.
Nu luați suplimente de plante în timpul sarcinii decât dacă v-au fost recomandate de medicul de specialitate! Unele plante pot fi toxice, altele stimulează activitatea pereților uterului (deci pot stimula contracțiile).