prematur imunitate

Putem crește imunitatea copilului născut prematur?

Dona20/05/2020

După cum am scris anterior, copilul prematur se poate lupta cu riscuri și complicații medicale, inclusiv legate de sistemul imunitar.

Această problemă de sănătate este extrem de sensibilă și cel mai bine este să nu vă luați după soluții menționate în niciun articol online pe acest subiect. De ce? Fiecare copil născut prematur are niște condiții proprii și o evoluție proprie atât intrauterine, cât și după naștere.

Numai neonatologul, pediatrul sau medicul de familie al fiecărui copil știu și pot decide ce este mai bine pentru acel copil; și anume ce vitamine sau suplimente trebuie să ia, dacă trebuie să ia, cum, cât timp etc. Există tot felul de produse și suplimente pe piață. Nu vă aventurați să îi dați nimic copilului din proprie inițiativă – nu este recomandat nici în cazul unui copil sănătos născut la termen, darmite în cazul copilului prematur care are multe riscuri. Nu faceți presiuni asupra medicilor pentru anumite medicamente, inclusiv antibiotice și respectați cu strictețe tratamentele indicate.

Însă, există niște măsuri generale care depind de familie și anume:

Alăptarea

este cea mai bună decizie pentru un copil prematur, minim 6 luni, ideal cât de mult puteți. Laptele matern conține anticorpii mamei care îi vor da un plus de protecție copilului. Când veți începe diversificarea alimentației, urmați regulile pe care vi le vor explicații medicii.

Vaccinarea

Respectați indicațiile medicilor privind vaccinurile, deoarece acestea îi vor acorda protecție suplimentară prematurului care are deja probleme imunitare. Prima copilărie este deja complicată și pentru copiii născuți la termen și fără probleme de sănătate, mai ales după intrarea în colectivitate. Orice măsură în plus de protecție a copilului prematur are în vedere doar interesele specifice ale acestuia.

Mergeți la toate consultațiile

Nu săriți niciuna și țineți un jurnal de dezvoltare al copilului cu mesele, problemele de sănătate apărute, tratamentele recomandate.

Asigurarea unui mediu sănătos și unei protecții suplimentare.

Medicii vă vor spune până când este bine să fiți mai protectivi față de nou-născutul prematur după externarea din spital și în ce măsură. Având în vedere riscul mult mai ridicat la infecții, este foarte important să respectați regulile de igienă și să asigurați menținerea unei distanțe sănătoase între străini sau chiar cunoscuți și copil. Dacă un membru al familiei este bolnav, acesta va trebuie ținut la distanță de copilul prematur.

Având în vedere toate aceste riscuri, cel mai bine este să evitați nașterea prematură printr-o monitorizare atentă a sarcinii și îngrijindu-vă sănătatea pe parcursul acesteia. Eliminați riscurile controlabile pentru nașterea prematură (precum infecțiile, anumite afecțiuni, stresul, efortul) și renunțați la obiceiuri nesănătoase de viață (precum fumatul activ sau pasiv sau consumul de alcool).


Aboneaza-te la Newsletter