
Psoriazisul poate duce la invaliditate
Dona20/01/2022Psoriazisul este o boală de piele care nu este contagioasă și se manifestă printr-o îngroșare a anumitor zone ale pielii, care capătă culoarea roșie-alburie și iau formă unor pete sau cruste. Se numără printre primele trei afecțiuni, după insuficiența cardiacă şi hipertensiunea artrerială, care afectează funcţia fizică a individului şi este a două afecţiune, după depresie, în afectarea funcţiei psihice.
Potrivit Societății Române de Dermatologie, unul din cele mai recente studii populaţionale indică o incidenţă a psoriazisului în România de circa 4%-5%, mai mare decât cea estimată până acum. Astfel, aproximativ 400.000 de români suferă de această boală de piele.
Unul din trei pacienți manifestă tentative de suicid
De obicei, boală se manifestă la nivelul genunchilor, al coatelor, pe scalp și în partea de jos a spatelui, dar poate fi și generalizată. Este o problemă extrem de neplăcută, ce provoacă stres emoțional din cauza aspectului neplăcut dar și pentru că pielea îngroșată deranjează la mișcări bruște și apar dureri, mâncărimi și răni. În acest sens, este bine de știut că în 60-70% dintre cazuri, psoriazisul este însoțit şi de mâncărimi ale pielii.
Din fericire, psoriazisul nu se poate transmite de la o persoană afectată la altă, prin atingere.
Psoriazisul afectează ambele sexe în mod egal și apare la orice vârstă, dar se declanșează, în special, la 15-25 de ani. Este foarte des întâlnit în rândul rasei caucaziene, mai puțin frecvent la afro-americani, iar la asiatici este aproape inexistent. Potrivit celor mai recente studii, psoriazisul are o rată de apariție de 2% în populația nord europeană şi de 2%-2,6% în populația americană (aproximativ 4,5 milioane de oameni).
Conform statisticilor, 50% din pacienți relatează o calitate a vieții scăzută sau slabă la locul de muncă, iar unul din trei pacienți a avut tentative de sinucidere din cauza psoriazisului, rată de suicid raportată fiind de 5,5% la pacienţii cu psoriazis în comparaţie cu rată de 2,4%-3,3% pentru alţi bolnavi în general. De asemenea, pacienţii cu psoriazis sever ratează anual în medie între 3 şi 26 de zile de muncă , iar 23% din pacienţi afirmă că psoriazisul a afectat alegerea unei cariere profesionale. Discriminarea la locul de muncă este raportată de 6% dintre pacienţi, iar 62% din pacienţi relatează probleme financiare.
Una dintre cauze este un sistem imunitar slăbit
Una dintre cauzele apariției acestei boli de piele, ale cărei mistere nu au fost încă deslușite în totalitate de cercetători, se pare că este factorul genetic. Astfel, în urmă studiilor, s-a constatat că la un caz din cinci se poate transmite ereditar.
De asemenea, boală poate apărea în urmă unor stări de tensiune, conflictuale și de stres emoțional, dar și alimentația care abundă în grăsimi animale, zahăr, produse făinoase și alcool poate fi o cauză declanşatoare.
Un sistem imunitar slăbit poate fi și el responsabil de apariția psoriazisului.
Manifestarea psoriazisului poate fi agravată de anumite infecții, de boli care slăbesc sistemul imunitar, de stres, de unele medicamente, de fumat și de arsurile solare.
Încă de la primele simptome este indicat să vă prezentați la medic. Acesta vă va oferi cel mai potrivit tratament și vă va consilia în legătură cu stilul de viață pe care îl aveți, pentru a îndrepta anumite aspecte și a preveni agravarea bolii.
Peste 30% dintre pacienții cu psoriazis dezvoltă şi psoriazis artropatic – artrite periferice, spondilită / sacroileită, dactilită / tenosinovită, entezită, osteită / periostită. Conform statisticilor, aproximativ 20% dintre pacienţii diagnosticaţi cu Psoriazis artropatic dezvoltă leziuni articulare severe, distructive, deformante ce conduc adesea la invaliditate. La pacienţii cu psoriazis artropatic rată de mortalitate este mult mai crescută decât la populaţia generală, cauza cea mai frecventă de deces fiind complicaţiile cardiovasculare.
Stilul de viață trebuie îmbunătățit
Tratamentul se bazează pe remedii locale cu unguente, medicamente administrate oral, tratament intravenos sau prin injecții, după caz, și fototerapie cu raze UVB, PUVA și laser.
De asemenea, s-a observat că ajută acupunctură, osteopatia, climatoterapia, homeopatia, hidroterapia și curele balneoclimaterice.
Foarte importantă este și schimbarea stilului de viață. Este nevoie să se îndepărteze situațiile stresante, să nu se ignore cele opt ore de somn necesare pe noapte și să se modifice dietă astfel încât să se consume în fiecare zi fructe și legume proaspete, sucuri naturale și ceaiuri și să se elimine alimentele intens procesate, fără conservanți şi coloranţi şi foarte puţin sărate. De asemenea, trebuie eliminate cofeină, alcoolul și nicotină. Sunt recomandate curele cu suc de orz verde.
Se ştie că orice remediu pentru bolile de piele trebuie să cuprindă şi un tratament pentru reglarea funcţiilor ficatului şi a metabolismului. În acest sens, dintre tratamentele naturiste, seminţele de armurariu, sub formă de pulbere, infuzie sau capsule, constituie leacul cel mai bun. Mai puteți face băi şi cataplasme cu mesteacăn sau cu rădăcină de tătăneasă (zece linguri cu plantă se fierb în cinci litri de apă, timp de 30 de minute, la foc mic). Se strecoară şi apă se pune în cadă, iar plantă se aplică sub formă de cataplasmă pe locul afectat.
Ți-a plăcut articolul? Dă-i un SHARE!