
Protejati-va de gastrita si ulcer mancand in tihna si mestecand mult
Dona28/01/2019Gastrita este o inflamatie a mucoasei stomacale care afecteaza circa 1% dintre persoane. In cele mai multe cazuri, ea poate fi acuta insa, daca nu este tratata la timp, se poate croniciza si poate provoca multe neplaceri.
Ulcerul gastric se caracterizeaza prin aparitia de mici eroziuni la nivelul mucoasei stomacului. De asemenea, acestea se pot forma si la nivelul duodenului.
Eroziunile apar ca urmare a unui dezechilibru intre secretia de acid clorhidric si a pepsinei de catre stomac si mecanismul de aparare a mucoasei impotriva agresiunii acide.
Printre cauzele aparitiei gastritei acute se numara: prezenta unor toxiinfectii alimentare, excesul de medicamente (aspirina, laxative iritante sau cortizon) sau de alcool. De asemenea, gastrita poate sa survina in urma prezentei bacteriei Helicobacter pylori, ori a unei agresiuni a unor agenti corozivi ingerati.
Ulcerul poate fi determinat de factorul ereditar (riscul de a dezvolta boala este de 2,5 ori mai mare la rudele de gradul I ale persoanelor care sufera de ulcer), refluxul continutului duodenal in stomac, alcoolul, fumatul, stresul, unele medicamente, dar si prezenta bacteriei Helicobacter pylori.
Printre simptomele gastritei, cele mai frecvent intalnite sunt: dureri persistente localizate imediat sub coaste, in special dupa mese copioase, greata, varsaturi, balonare, gust amar si cateodata diaree.
Principalul simptom al ulcerului este senzatia de arsura sau de durere surda la nivelul abdomenului superior. Suferinta poate sa se prelungeasca si poate fi insotita de stari de greata, varsaturi, scaune ce pot fi inchise la culoare si senzatie de satietate dupa doar câteva inghitituri.
Daca ati simtit aceste semne este indicat sa nu amanati vizita la medicul de familie altfel se poate ajunge la sangerari si/sau perforatie care genereaza peritonita acuta si reprezinta o urgenta chirurgcala.
Pentru a va proteja de aparitia gastritei sau ulterului, ori pentru a nu agrava starea acestora, este foarte important sa luati masa in liniste, sa va feriti de oboseala accentuata si de surmenaj, sa mancati foarte incet, sa mestecati mult fiecare dumicat si sa va odihniti dupa masa de pranz. Feriti-va de consumul de alcool, cafea, bauturi carbogazoase, rantasuri, alimente bogate in zaharuri si in ”E”-uri, mezeluri, produse de patiserie, fripturi, dulceata, conserve, afumaturi, mancaruri foarte iuti, foarte acre sau foarte amare. Fumatul este si el un factor negativ pentru stomac, asa ca acesta este un motiv in plus ca sa renuntati la el.
Dieta este cea mai buna cale de vindecare a ulcerului si gastritei, aceasta contribuind la grabirea cicatrizarii leziunilor si la micsorarea riscului de reactivare a bolii.
Asadar, tineti un repaus alimentar, macar doua zile, in care nu consumati hrana solida, ci doar lichida (sucuri de morcovi, sucuri de telina si ceaiuri). Apoi se trece gradat la o alimentatie mai consistenta, care poate include: branza proaspata de vaci, iaurturi degresate, ciorbe si supe degresate, carne fiarta, miere, compoturi si legume proaspete fierte in aburi, la care se poate adauga unt.