Prostata

Orice bărbat trebuie să își evalueze prostata după 40 de ani

Dona16/09/2020

Înaintarea în vârstă presupune multe schimbări fiziologice și hormonale și pentru bărbați, nu doar pentru femei. De aceea, unul dintre pragurile importante este atingerea vârstei de 40 de ani. Atunci bărbații trebuie să includă în screeningul anual, pe lângă analizele standard de evaluare a funcțiilor cardiovasculare, hepatică, renală și analize de laborator și investigați de sănătate a prostatei (PSA sau antigenul specific prostatei și, eventual, un tușeu rectal și sau ecografie). Astfel, poate fi diagnosticat din vreme și cancerul de prostată.

Prostata  este un organ muscular și glandular localizat sub vezică, cât o castană, în jurul uretrei, care începe să își mărească volumul din cauza scăderii nivelului testosteronului. Specialiștii au observat o incidență mai mare a schimbărilor după 40 de ani. După vârsta de 50 de ani, 1 din 2 bărbați are probleme urinare cauzate de modificări ale prostatei.

Cea mai frecventă afecțiune este adenomul de prostată.

Evoluează lent, progresiv și cronic, influențată de stilul de viață. Dacă este diagnosticată din timp, tratată și monitorizată, evoluția va fi lentă.

Principalele simptome sunt: disconfortul în timpul urinării, urinări dese, jet urinar modificat, o scădere progresivă a cantității de urină eliminată, nevoia imperioasă și frecventă de a urina, infecţii urinare favorizate de reziduul vezical, oboseala accentuată cauzată de trezirile dese în timpul nopții.

În fazele moderate pot fi recomandate doar tratamente fitoterapice care sunt dovedite clinic ca fiind eficace (cu extract din plante si anume din palmier pitic – Serenoa repens) și nu au reacții adverse.

În alte cazuri medicul urolog recomandă și medicamente de sinteză, sau chiar intervenția chirurgicală atunci când mărirea în volum este obstructivă și blochează evacuarea vezicii urinare.

O altă afecțiune frecventă este prostatita

Prostatita acută are următoarele simptome: o senzație generală de stare de rău, cu dureri și posibil și febră (este o infecție acută), senzația imperioasă de urinare, frecventă (mai ales noaptea – nicturie), cu dureri în timpul micțiunii și întreruperi ale micțiunii, uneori chiar și cu sânge în urină. După persistența simptomelor anterioare timp de minim 3 luni, în cazul prostatitei cronice, mai apar și: disfuncția erectilă, durerea la ejaculare, durere la nivelul pelvisului după actul sexual, mărirea în volum a prostatei sau o prostată mai tare constatate în urma tușeului rectal. Se tratează cu antibiotice, suplimente, plus medicamente care să ușureze simptomele – antitermice pentru febră, analgezice pentru durere.

 

 


Aboneaza-te la Newsletter