Propolis: o sursă de sănătate

Dona24/10/2022

Apicultura este arta de a susține și menține sănătatea, prin utilizarea produselor naturale, obținute din stupii de albine, cum ar fi mierea, polenul, veninul de albine, lăptișorul de matcă și propolisul. Ați văzut vreodată albinuțele în acțiune? Sunt de admirat din mai multe puncte de vedere. Albinele sunt foarte sârguincioase. Ele sunt extrem de bine organizate, lucrează cu precizie maximă, orice ar face. Am avea mult de învățat de la ele.

În ultimii ani am auzit mult despre efectele acestor produse asupra organismului uman, ele fiind prezente și în medicina tradițională, dar și în medicina modernă. Există nenumărate preparate cu produsele obținute de la albine. Cel mai faimos și cel mai utilizat este propolisul. În acest articol vom încerca să însumăm informațiile esențiale despre propolis.

 

Ce este propolis și cum se obține?

Popolisul este un produs natural, conceput din substanță rășinoasă acumulată de către albine din diferite tipuri de plante și din saliva albinelor. Așadar, se explică și denumirea neoficială, “lipiciul albinelor”. Cuvântul propolis, derivă din greacă din “pro” (=apărare) și “polis” (=oraș, comunitate, stup). Albinele creează propolis pentru a închide găurile din stupi sau pentru reconstruirea stupilor, dar contribuie și la menținerea temperaturii la aprox. 35 0C.

Pe lângă rolurile menționate anterior, are și un rol important în menținerea mediului aseptic din interiorul stupilor. Aici deja ne putem gândi și la efectele pozitive pe care le are asupra organismului uman. În momentul de față sunt multe studii care analizează aplicațiile deja existente pentru efectele antiseptice, antiinflamatoare, antioxidante, antibacteriene, antifungice, antiulceroase, anticancerigene și imunomodulatoare.

Propolisul este o substanță moale și lipicioasă la 25°C până la 45°C. La tempetraturi mai înalte devine si mai lipicioasă, iar la 60-70 °C, devine lichidă. În funcție de zona de colectare, punctul de topire poate ajunge și la 100 °C .

Datorită proprietăților fizico-chimice și datorită compoziției, nu se poate folosi/administra ca atare. Propolisul se obține din materialul crud, colectat de la albine, cu un solvent adecvat. Cei mai obișnuiți solvenți utilizați pentru extracție sunt apa, metanolul, etanolul, cloroformul, diclormetanul, eterul și acetona. În apă și alcool sunt solubili majoritatea compușilor cu efect bactericid, astfel se elimină substanțele nedorite (insolubile) din materialul inițial. Compoziția propolisului prelucrat, depinde de zona geografică și de solventul utilizat, astfel solventul trebuie ales în funcție de proprietățile pe care dorim să ne confere produsul final.

Cel mai des găsim extracte alcoolice de propolis, dar acest aspect ridică două probleme importante. În primul rând administrarea unui extract alcoolic la anumite categorii de persoane se face cu precauție sau chiar este contraindicată. În această categorie se numără copii, persoanele cu diferite boli cronice și grupurile sensibile la alcool. În consecință, există din ce în ce mai multe studii, care analizează realizarea unui extract de propolis non-alcoolic. În mod demonstrat extractul de propolis neetanolic posedă proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii. De asemenea, s-a raportat că extractul de propolis non-alcoolic protejează împotriva daunelor celulare induse de radiațiile ionizante.

 

Ce conține propolisul?

Propolisul este un material lipofil (nu se dizolvă în apă ca atare) în natură, dur și casant și devine moale, flexibil, și lipicios la încălzire. Are culoare variabilă în funcție de compoziție, care depinde de momentul colectării, dar evident și de zona geografică. Propolisul poate fi galben-verzui, roșiatic, chiar și maro închis.

Propolisul este foarte complex, peste 300 de constituenți au fost identificați de-a lungul aniilor. Nu le vom enumera pe toate, doar acelea cu efect demonstrat prin studii clinice.

 

Care sunt beneficiile propolisului?

Cum s-a menționat anterior, în funcție de natura solventului, extractul de propolis obținut va avea diferite proprietăți. Componentele extrase vor defini efectele preparatului final. Momentan, produsele pe bază de propolis sunt răspândite. Se găsesc în farmacii, magazine naturiste, drogherii, farmacii veterinare, sub diferite forme: soluții alcoolice, soluții non-alcoolice, creme, apă de gură, pastă de dinți, comprimate, comprimate de supt, pulbere, spray bucal, etc.

Se regăsesc și extracte de propolis alcoolice sau non-alcoolice, dar propolisul se găsește și în combinații cu alte componente active. Îl putem găsi în produse pentru răceală, în combinație cu argint coloidal, cu vitamina C, Echinaceea, dar și în produse topice pentru hemoroizi, pentru vaginite, pentru arsuri, afecțiuni stomatologie. Datorită proprietăților sale antimicrobiene, antivirale și antioxidante, cicatrizante, imunomodulatoare, este utilizat pe scară largă în medicina umană și veterinară, dar și cosmetică.

 

Activitate antibacteriană, antivirală, antifungică

Propolisul s-a utilizat deja în medicina tradițională pentru efectele antimicrobiene, deși la momentul respectiv poate utilizarea lui, s-a bazat doar și numai pe observații. Momentan, se găsesc sute de articole științifice care studiază efectele propolisului în solvenți diferiți. Includerea extractelor de propolis în diferite scheme de tratament, acum se bazează pe cunoștinte clare.

Potrivit unui studiu, soluția etanolică de propolis, prezintă efecte antibacteriene împotriva bacteriilor Gram-pozitive, adică Bacillus subtilis și activitate mai mică împotrivă bacteriilor Gram-negative, precum P. aeruginosa și E. coli.

Un studiu a ajuns la concluzia că propolisul în combinație cu clorhexidină, are activitate antimicrobiană ridicată împotriva Streptococcus mutans. Propolisul în combinație cu clorhexidină poate suprima potențialele patogenice ale unei plăci dentare prin inhibarea aderenței și acumulării de streptococi cariogeni pe suprafața dintelui. Astfel se explică utilizarea propolisului în apă de gură, în stomatologie.

În plus, apa de gură care conține propolis, a demonstrat eficacitatea în vindecarea rănilor în urma intervențiilor chirurgicale. Soluția de propolis poate fi folosită și pentru dezinfectarea periuțelor de dinți. Așadar, pasta de dinți și/sau apa de gură cu propolis sunt folosite pentru capacitatea lor de a reduce creșterea plăcii bacteriene și a microflorei patogene care cauzează gingivita și parodontoza.

Extractele de propolis au ajutat, de asemenea, la vindecarea halitozei, o afecțiune în care o persoană are respirație urât mirositoare, în principal din cauza igienei orale deficitare.

Vaginita este o afecțiune care constă în inflamația acută sau cronică a vaginului. Cauzele pot fi multiple, dar cel mai des se asociază cu infecție bacteriană sau fungică. Este o problemă cu care se luptă multe femei, dar persoanele cu diabet sunt mai predispuse la vaginite provocate de Candida albicans. Un studiu în care s-a utilizat extract de propolis de 5%, a ajung la concluzia că acest extact duce la creșterea bunăstării vaginale.

Pe lângă faptul că are efecte antibacteriene și antifungice, propolisul oferă și o amelioare a simptomatologiei, datorită proprietăților sale anestezice. Astfel, propolisul poate fi utilizat în candidoza vaginală recurentă sau cronică. Administrând propolisul se pot preveni episoadele de vaginită recurentă sau măcar se poate scădea numărul episoadelor. Pe lângă faptul că astfel crește calitatea vieții, se evită și curele repetate cu diferite antibiotice și antifungice, scăzând riscul creșterii rezistenței bacteriene sau fungice.

Un alt studiu, evaluează activitatea antiprotozoară asupra unei culturi de paraziți după incubare, în prezența diferitelor concentrații de propolis. Se verifică eficiența propolisului împotriva protozoarelor care provoacă diferite afecțiuni la oameni și animale, precum trichomoniază, toxoplasmoză, giardioză, leishmanioză și malaria. Activitatea antiprotozoare a fost raportată și pe Giardia lamblia, Trichomonas vaginalis, Toxoplasma gondii, Leishmania donovani și Trypanosoma cruzi.

Efectul antiviral s-a demonstrat prima dată deja în anii 1990, dar a primit o atenție sporită în urma pandemiei Covid-19. În funcție de substanțele extrase din propolis s-a demonstrat a fi eficient împotriva infecțiilor gripale, Sars-CoV-2, herpes. Există studii clinice făcute pe pacienții internați cu infecție SARS-CoV-2. Pacienții cu propolis în schema de tratament, au arătat îmbunatățire mai rapidă, față de pacienții netratati cu propolis.

 

Efect antioxidant și efectul imunomodulator

Activitatea antioxidantă a propolisului și a constituenților săi a fost bine documentată, cu rezultate care arată că scade stresul oxidativ, prin eliminarea radicalilor liberi. Acest efect se datorează în mare parte enzimelor, flavonoidelor și a vitaminei C din compoziția propolisului.

Cel mai important organ al sistemului nervos central, creierul, este foarte sensibil la efectele radicalilor liberi, datorită faptului că are mai puține molecule antioxidante față de alte organe. În creier, stresul oxidativ are ca rezultat leziuni acute și cronice și joacă un rol important în patogeneza leziunilor neuronale.

Propolisul s-a demontrat a fi eficient în prevenirea stresului oxidativ în țesutul cerebral prin creșterea activităților enzimelor antioxidante, precum și prin inhibarea generării de radicali liberi. Aceste rezultate sugerează un rol important al propolisului ca antioxidant în țesutul cerebral afectat de radiații. Mecanismele și cauzele disfuncției neurologice rămân evazive, dar se datorează și stresului oxidativ. Astfel, există studii care se focusează pe evaluarea efectelor benefice al propolisului în boala Alzheimer, boala Parkinson și scleroză multiplă.

Antioxidanții prezenți în propolis joacă un rol important în proprietățile sale imunomodulatoare. Flavonoidele din propolis sunt antioxidanți puternici. S-a dovedit că antioxidanții sunt capabili să capteze radicalii liberi și, prin urmare, protejează și vitamina C de oxidare. Astfel, propolisul crește si în mod indirect imunitatea. In mod direct creste imunitatea si prin continutul de vitamina C.

 

Efect analgezic

În anii 1950 s-a dovedit în experimentele pe animale că extractul de propolis acționa ca un anestezic, astfel și-a demontrat importanța în practica stomatologică în perioada respectivă. Unii cercetători au concluzionat că propolisul are efecte asemănătoare cu cea a procainei. Mai târziu, mulți oameni de știință au realizat studii în această tematică. Concluzia lor a fost, că în funcție de concentrație și de substanțele extrase, se poate ajunge la anestezie totală locală cu extract de propolis.

 

Alte proprietăți

Am discutat mai sus efectele principale al propolisului, dar lista nu se limitează la acelea. Se evaluează și efectele de cicatrizare, antidiabetice, antitumorale, hepatoprotectoare și antiinflamatoare.

Propolisul este utilizat pe scară largă în produsele dermatologice precum cremele și unguentele. Utilizarea lui în produsele de îngrijire, se bazează pe proprietățile antialergice, antiinflamatorii, antimicrobiene și pe acțiunea benefică asupra sintezei de colagen. Un studiu recent care a comparat efectul propolisului și al medicamentului convențional sulfadiazina de argint, a arătat că propolisul crește procesul de vindecare a rănilor, inclusive în cazul pacienților diabetici cu neuropatie periferică.

Un alt studiu realizat pe pacienți cu acnee care utilizează extract de propolis etanolic, a arătat eficacitate ridicată în tratamentul acneei vulgare.
Anumite studii clinice au demonstrat că, prin efectul antioxidant, extractul de propolis are și efecte hepatoprotectoatre.

Potrivit unui studiu din 2015, cercatatorii au constatat că administrarea de propolis a fost asociat cu niveluri mai scăzute de glicemie. Cu toate acestea, încă nu sunt suficiente dovezi că propolisul ar ține sub control singur glicemia pacientului diabetic, dar se poate administra ca adjuvant.

Suntem conștienți de faptul că sună puțin forțat și exagerat efectul numit antitumoral. Ne întrebăm, “cum să facă minuni un produs natural, când moleculele special dezvoltate în laboratoare nu funcționează în toate cazurile”. Da, suntem de acord, dar ca adjuvant, CU acordul medicului, se poate administra. Un studiu a raportat că propolisul are potențial pentru tratamentul cancerului de sân uman datorită activității sale antitumorale, prin inducerea apoptozei celulelor cancerigene in cancer mamar.

De asemenea, prezintă o toxicitate scăzută sau deloc față de celulele normale datorită proprietăților sale selectiv toxice împotriva celulelor tumorale. Un alt studiu care investighează efectul extractului etanolic de propolis, a demonstrat că a indus remarcabil apoptoza și a inhibat celulele melanomului.

Aceste studii, indică faptul că propolisul este capabil să scadă proliferarea celulelor canceroase în anumite situații, dar am vrea să punctăm din nou, că nu se administrează propolis fară acordul medicului oncolog.

 

Cum se utilizează propolisul?

Studiile clinice arată că propolisul în general este bine tolerat. Având în vedere că este un produs natural, unii ignoră potențialele efecte adverse ale suplimentelor alimentare (ex. alergii). Administrat în cantități mari, poate duce și la toxicitate. Din propolis, unui adult fară probleme de sănătate, se pot administra 400-500 mg/zi.

În ciuda profilului pozitiv de siguranță, se recomandă ca oamenii să solicite sfatul medicului înainte de a administra sau de a aplica produse cu propolis. S-au raportat cazuri de alergii sistemice în urma administrării extractelor de propolis, manifestandu-se prin simplă urticarie sau chiar și șoc anafilactic. Inclusiv produsele de uz local (unguente, creme, apă de gură, supozitoare, etc.), pot provoca dermatită alergică.

Așadar, produsele pe bază de propolis trebuie administrate cu precauție. Oamenii iau de obicei niște propolis și atunci când mănâncă miere. Cu toate acestea, dacă aveți o alergie la miere sau înțepătură de albine, cel mai probabil veți avea și o reacție la produsele care conțin propolis.

Se poate administra și propolisul brut, 1-2 g pe zi, aprox. cât o boabă de mazăre, dar cel mai des se utilizează sub formă de tinctură de propolis. Se găsesc tincturi de diferite comcentrații, cu solvent alcoolic (30%, 50%, 70%) sau non-alcoolic. Înainte să administrați orice formă, trebuie să vă asigurați că se cunoaște modul corect de administrare și doza este corectă. Tinctura de propolis este greu de suportat ca atare. Recomandat este să se picure pe pâine sau biscuiți, astfel administrarea devine mai comodă.

Propolisul este o sursă de sănătate, dar nu trebuie să uităm că orice medicament, suplimente alimentare, vin și cu un bagaj de precauții, contraindicații. Discutați cu medicul sau farmacistul dumneavoastră înainte de a adăuga propolis la planul de tratament, mai ales dacă aveți alergii sau astm.

 

Bibliografie:
1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-390/propolis
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3872021/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7994069/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893770/
6. https://www.healthline.com/health/propolis-an-ancient-healer
7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/propolis
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8231288/
9. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/964149/


Aboneaza-te la Newsletter