
Progresul adenomului de prostată poate fi încetinit
Dona03/07/2020Una dintre principalele afecțiuni ale bărbaților trecuți de 40 de ani este adenomul de prostată sau hiperplazia benignă de prostată.
Prostata (un organ muscular și glandular de mărimea unei castane, localizat sub vezică, în jurul uretrei) începe să își mărească volumul din cauza scăderii nivelului testosteronului odată cu înaintarea în vârstă. Aceasta afecțiune evoluează lent, progresiv și cronic, în funcție de mai mulți factori printre care și stilul de viață: dar, dacă este diagnosticată din timp, tratată și monitorizată, evoluția va fi lentă, progresul poate fi semnificativ încetinit astfel încât impactul în viața de zi cu zi să fie minim.
„După vârsta de 50 de ani, aproximativ 1 bărbat din 2 este afectat de tulburări urinare datorate afecțiunilor prostatei si are senzație de disconfort în timpul micţiunii, urinări dese, jet urinar modificat, o scădere progresivă a cantității de urină eliminată, nevoia imperioasă de a urina, infecţii urinare favorizate de reziduul vezical, oboseala accentuată cauzată de trezirile dese în timpul nopții. Așadar acestor bărbați le este afectată calitatea vieții; încep să se simtă limitați de nevoia imperioasă de a merge des la baie. Devin mai puțin activi, își planifică totul ca să aibă prin jur o toaletă. Văd cum le este afectată viața de cuplu, dar majoritatea nu vorbesc cu partenerele despre asta. Consultația de specialitate și stabilirea unui tratament corespunzător sunt obligatorii pentru ca afecțiunea să nu avanseze și să devină foarte gravă, chiar să necesite intervenție chirurgicală”, declară Dr. Vakalidis Konstantinos, medic specialist urolog și androlog, Centrul Medical Medsana
Poate fi prevenit adenomul de prostată?
Cea mai bună prevenție este prin screeningul anual. În fiecare an trebuie incluse și investigații urologice specifice; în cazul prostatei există un marker (PSA) care indică starea de sănătate a prostatei și nevoia de alte investigații. Este nevoie de screening anual după 35-40 de ani cu atât mai mult cu cât crește incidența cancerului de prostată, iar în cazul adenomului scade treptat vârsta la care încep primele manifestări. Stilul de viață modern contribuie, din păcate, la apariția bolii.
Poate fi tratat adenomul de prostată?
Tratamentul se stabilește în funcție de starea pacientului. În fazele moderate pot fi recomandate doar tratamente fitoterapice (cu extract din plante si anume din palmier pitic – Serenoa repens) cu eficacitatea dovedită prin studii clinice și fără efecte adverse. În alte cazuri medicul urolog recomandă și medicamente de sinteză, sau chiar intervenția chirurgicală atunci când mărirea în volum este obstructivă și blochează evacuarea vezicii urinare.
În 2012 au fost publicate rezultatele unui studiu clinic (FLUX) care a urmărit timp de 2 ani eficacitatea tratamentului zilnic cu o capsulă de Serenoa repens 320 mg la bărbați cu forme ușoară și moderată de adenom de prostată. Rezultatele au arătat că pacienții au reacționat foarte bine la acest tratament încă din prima luna. Iar după primele trei luni s-au înregistrat îmbunătățiri semnificative ale stării lor de sănătate a pacienților, care s-au păstrat până la finele studiului datorită tratamentului, fără efecte adverse. Mai mult, în urma evaluării specifice, calitatea vieții pacienților a fost mult mai bună.
Ce pot face bărbații cu adenom de prostată ca să aibă o viață mai bună
- Fiind o afecțiune cronică progresivă, primul și cel mai important pas este aderența la tratament – adică pacientul să respecte cu strictețe indicațiile medicului. Experiența medicilor și studiile arată că partenera de viață are un rol important în multe cazuri deoarece se asigură că pacientul își ia tratamentul la timp. Monitorizarea răspunsului la tratament și a evoluției bolii sunt și acestea foarte importante; chiar dacă pacientul se va simți mai bine după o perioadă, nu trebuie să renunțe la tratament și la consultații – afecțiunea va progresa și se va agrava rapid.
- Să consume minim 1l de apă zilnic, mai mult dacă sunt într-un mediu mai cald ca să evite deshidratarea.
- Să facă mișcare minim 30 de minute pe zi, moderată, dar susținută. Va avea beneficii nu doar pentru prostată, ci pentru întregul organism. Sedentarismul și ortostatismul contribuie la scăderea pragului vârstei declanșării simptomelor, fac urinarea mai dificilă la cei cu adenom și cresc retenția urinară
- Disconfortul de a căuta o baie atunci când este într-o călătorie poate fi redus prin planificarea fiecărei deplasări
- Să discute deschis cu partenera de viață și să îi spună despre afecțiune și simptome. Așa partenera va înțelege mai ușor de ce, uneori, sunt evitate plecări pe perioade mai lungi.
- Pentru a evita trezirile nocturne care sporesc gradul de oboseală, seara poate fi consumată mai puțină apă.
- Din alimentație trebuie evitate alimentele foarte sărate care necesită și multă apă, dar și alcoolul și cafeaua sau băuturile cu cofeină (cresc cantitatea de urină și irită vezica). O alimentație echilibrată, cu multe legume este importantă
- Urologii ne atenționează că abdomenul inferior are nevoie de o îngrijire mai atentă, așadar trebuie păstrat uscat și evitată senzația de frig sau rece. Controalele urologice periodice vor evita complicațiile și vor trata și alte afecțiuni care pot exacerba manifestările adenomului, precum infecțiile urinare.