Ai probleme de circulație la nivelul picioarelor. Ce poți face?

Dona04/11/2019

Ai dureri de picioare? Ți se umflă picioarele dacă faci efort sau stai mult în picioare? Dacă nu ai o afecțiune neurologică sau o complicație neurologică a unei afecțiuni (precum diabetul), atunci poți avea probleme de circulație cauzate de sarcină sau anumite boli precum trombofilia, boala vasculară periferică sau de insuficiență cronică venoasă.

Desigur, diagnosticul va fi pus de medic care va stabili cel mai potrivit tratament in funcție de simptome, istoricul medical și condiții specifice fiecărui caz.

Există un profil de risc al pacienților cu probleme circulatorii la nivelul picioarelor și anume: fumătorii, pacienții cu diabet, cei cu hipertensiune arterială și/ sau cei cu colesterolul mărit, depășirea vârstei de 50 de ani.

Boala vasculară periferică, una dintre principalele cauze ale problemelor de circulație la nivelul picioarelor, este o afecțiune des întâlnită.

Este cauzată de depunerea lipidelor în arterele care împiedicând astfel circulația sângelui către mușchi. În multe cazuri această afecțiune este asimptomatică sau ne dă semnale intermitente pe care de obicei le asociem cu alte cauze și le ignorăm până ajungem într-un stadiu avansat. Atunci când ne dă semnale, se manifestă prin dureri intermitente de intensitate variabilă, care apar brusc la nivelul gambelor și care se atenuează după repaos. Durerile pot să apară la nivelul unui singur picior, dar boala afectează ambele picioare.

Această afecțiune prezintă și alte simptome (pierderea pilozității de pe picioare, amorțeală sau stare de slăbiciune la nivelul piciorului, modificări ale unghiilor, ulcerații pe laba piciorului sau pe gambe care se vindecă greu, modificări ale culorii și dimensiunilor (edeme), reducerea masei musculare la nivelul picioarelor, pielea are un efect de strălucire, disfuncție erectilă în cazul pacienților de sex masculin.

Diagnosticul aceste afecțiuni se stabilește prin ecografie Doppler și măsurarea presiunii sângelui la nivelul gleznei, comparând valoarea obținută cu cea de a nivelul arterei brațului. Această afecțiune este una cardio-vasculară, de aceea evaluarea medicală va fi mai complexă, pentru a stabili starea de sănătate la nivelul întregului sistem cardio-vascular, inclusiv a inimii. Sunt cazuri în care apariția unor simptome la nivelul picioarelor pot indica un risc mai crescut de accident vascular, de acea medicii nu ignoră aceste semnale.

Insuficiența cronică venoasă este o altă cauză a problemelor de circulație la nivelul membrelor inferioare.

În cazurile grave, se pot produce blocaje la nivelul arterelor care necesită internare și intervenție medicală de urgență.

Soluții complementare pentru problemele de circulație

Pe lângă tratamentul medicamentos și măsuri privind un stil de viață echilibrat și o dietă specifică în funcție de cauze, este important să faceți mișcare și să scădeți în greutate. Medicii pot să recomande și alte soluții care să vă ajute zi de zi. Este vorba de ciorapi de compresie care previn apariția cheagurilor de sânge, de fașe de compresie sau de perne special concepute care să asigure o poziție ridicată a picioarelor față de restul corpului.

Ciorapii și dresurile de compresie sunt produse de uz medical, autorizate, special concepute pentru nevoile pacienților cu probleme circulatorii. Pentru persoanele care nu au dimensiuni standard, se efectuează măsurători pentru producerea unor ciorapi speciali. Aceștia trebuie purtați conform indicațiilor medicului, fără excepție.

În plus, picioarele au nevoie de o îngrijire suplimentară precum: folosirea unor creme de hidratare, igienă corectă zilnică pentru evitarea apariției ulcerelor/ leziunilor, îngrijirea corectă a potențialelor leziuni, evitarea umezelii la nivelul picioarelor, folosirea unor articole vestimentare din fibre naturale). Riscul apariției leziunilor și infectării acestora este mai crescut dacă boala este asociată cu afecțiuni care presupun și scăderea răspunsul autoimun (precum diabetul).


Aboneaza-te la Newsletter