Ai probleme cu inima? Ce trebuie să faci pe perioada verii

Dona12/08/2019

Perioadele calde și cele caniculare sunt cele mai problematice în special pentru bolnavii cronici, cei cu afecțiuni ale inimii și respiratorii fiind primii pe lista celor cu risc crescut. De ce? În cazul valurilor de căldură ne confruntăm cu:

  • Deshidratare – organismul nu mai reușește să își regleze singur funcțiile, mai ales funcția cardiacă
  • Oboseală accentuată de la căldură – temperatura corpului crește peste 37 de grade C, cu stări de rău, greață, stări de leșin și transpirații abundente (deci și deshidratare)
  • Insolație – când temperatura corpului se ridică peste 40 de grade și organismul nostru nu mai funcționează în parametrii normali. Apar problemele de respirație, durerile de cap, letargie, stări de confuzie și chiar pierderea cunoștinței, cu risc de deces, mai ales la bolnavii cronici, cu afecțiuni ale inimii și pacienții din grupele de risc (copii, gravide).

Rata de supraviețuire la pacienții cu insolație din grupele de risc poate fi sub 20% dacă nu se intervine rapid, de aceea respectarea măsurilor de prevenție este vitală.

Ce trebuie să facă un bolnav de inimă

Ideal să nu iasă din casă când este foarte cald, caniculă, sau să își petreacă majoritatea timpului într-un mediu cu temperatură controlată (acasă, birou, mașină), expunerea la căldură fiind minimală și nu în perioadele de vârf (între 10 și 16).

Să își ia cu strictețe tratamentul pentru inimă. Să aibă grijă să bea regulat, la intervale de timp egale suficientă apă (minim 2l de apă). Să aibă o alimentație ușoară, compusă din vegetale, legume și fructe proaspete (salate, smoothies, sucuri), consumate la temperaturi mai scăzute. Să nu consume băuturi cu alcool sau cofeină și să evite efortul fizic. Când simt că se supraîncălzesc, se pot răcori cu comprese de apă rece axial, pe brațe, pe față, la ceafă sau dacă pot face, dușuri călâi.

În scurtele perioade când ies afară pe caniculă, cei cu probleme de inimă se vor proteja de radiații/ ultraviolete cu îmbrăcăminte adecvată (cât mai ușoară și lejeră), soluții de protecție solară cu factor UVA și UVB, pălărie/ șapcă, ochelari de soare, umbrelă.

Dacă are o afecțiune cardiacă și trebuie să plece undeva, atunci să nu meargă singur sau singură. În acest caz, ar fi bine să își replanifice deplasarea dimineața foarte devreme. Să nu uităm că după câteva zile caniculare, chiar și seara târziu, când soarele nu mai bate cu putere, cei mai sănătoși dintre noi resimt un disconfort puternic, mai ales în orașe. Trebuie evitate mijloacele de transport fără climatizare, deoarece riscul crește considerabil în perioada caniculei. Dacă trebuie să se deplaseze la un medic sau undeva urgent, să ceară ajutorul unui prieten sau al unei rude sau să comande un taxi, dar musai cu instalație de aer condiționat deja funcțională când vine la adresă.


Aboneaza-te la Newsletter