Primul pas contra celulitei: analizele hormonale

Dona20/10/2021

Celulita apare mai ales la femei în zona pulpelor, a coapselor şi pe abdomen, de obicei în perioada pubertății. Cu timpul însă, aspectul neplăcut al pielii se accentuează, se pot evidenția bule subcutanate, înroșire a pielii, umflături şi chiar dureri.

Cauzele care determină apariția celulitei sunt: moștenirea genetică, predispoziția pentru retenția de apă, aportul caloric prea mare, insuficienţa circulației venoase sau limfatice ori o dereglare hormonală manifestată printr-un exces de estrogeni – mai ales în perioada declanșării menstruaţiei sau în timpul sarcinii. De asemenea, celulita poate apărea când sunt purtate haine frecvent prea strâmte, ce blochează circulaţia şi împiedică oxigenarea țesuturilor.

Are patru stadii de evoluție

Există patru stadii de formare a celulitei. În prima etapă, aspectul de coajă de portocală nu este vizibil decât dacă pielea de pe coapse este strânsă între două degete. Stadiul al doilea se instalează atunci când denivelările pielii sunt uşor vizibile chiar şi atunci când această nu mai este strânsă. În al treilea, zona afectată se extinde foarte mult, apar noduli subcutanați și umflături, iar pielea devine foarte sensibilă. În ultimul stadiu, circulația sanguină şi limfatică suferă un deficit major, umflăturile îşi măresc volumul, iar pielea devine dureroasă la atingere.

Tipul infecțios, mai puțin cunoscut

Pe lângă celulita estetică, numită și cosmetică, există și celulită infecţioasă. Aceasta este cauzată de agenți patogeni precum streptococi, stafilococi ori bacterii și se localizează în ţesutul subcutanat profund. Se poate recunoaște datorită formării unei zone mari, roşii, calde şi dureroase, ce afectează mai ales membrele inferioare şi este însoţită de febră, frisoane şi o stare de indispoziţie generală. Persoanele predispuse sunt cele cu un sistem imunitar slăbit care au suferit înţepături de insecte ori au fost muşcate de animale.

Masați-vă

Pentru a elimina celulita este indicat să vă adresați unui medic specialist care, în funcție de cauza problemei, vă poate recomanda cele mai bune soluții. De asemenea, este bine să renunţaţi la mâncarea prăjită, grasă și fast-food, la sarea în exces (deoarece permite acumularea apei în ţesuturi), la dulciuri, la băuturi acidulate, la produse pe bază de făină, la alcool și la cafea.

Consumaţi cât mai multe sucuri proaspete de fructe, supe de legume și linte roşie și evitaţi stilul de viaţă sedentar deoarece exerciţiul fizic previne acumularea celulitei.

Beți multă apă plată în fiecare zi pentru a favoriza eliminarea toxinelor prin diureză și ceaiuri diuretice, 100% naturale și purtaţi haine și accesorii largi şi confortabile.

Și aplicaţiile cu nămol sapropelic pot fi de real ajutor. În plus, faceți sistematic automasaj cu mălai sau cu zaț de cafea, pe care le puteţi amesteca, eventual, cu argilă. De asemenea, aplicaţi pe zona afectată comprese calde, îmbibate în decoct de iederă, arnică și ienupăr pentru a îmbunătăţi circulaţia sangvină şi a reda pielii aspectul frumos.


Aboneaza-te la Newsletter