
Primul ajutor in caz de soc anafilactic
Dona30/10/2019Socul anafilactic reprezinta o reactie severa a organismului ce apare la foarte scurt timp dupa ce o persoana intra in contact cu o substanta la care este alergica.
Aceasta reactie severa, ce poate sa apara in cateva secunde sau minute de la expunerea la un alergen poate pune in pericol viata persoanei afectate.
Substantele si evenimentele ce pot provoca cel mai frecvent un soc anafilactic sunt: veninul rezultat in urma unei intepaturi de insecte, consumul de alune, oua, fructe de mare, cereale sau lapte, administrarea unor medicamente sau anumite produse industriale chimice (cum ar fi cele din cauciuc ori unele textile).
Simptomele anafilaxiei pot sa apara in cateva secunde de la expunerea la alergen, la 15-30 de minute sau chiar la o ora sau mai mult dupa expunere.
Semnele difera de la persoana la persoana si in functie de cauza, insa pot include: anxietate, puls rapid sau puls slab, inrosirea fetei sau a unor zone ale corpului, senzatie de sufocare, umflarea limbii, stranut, tuse, eruptie la nivelul pielii, mancarime, greata, varsaturi, edem al fetei, crampe, dificultati de respiratie, ameteala si/sau senzatie de disconfort la inghitire.
Atentie! Persoana afectata de anafilaxie necesita solicitarea asistentei medicale de urgenta. In caz contrar se poate ajunge la moarte.
Iata pasii care trebuie urmati imediat ce observati simptomele unui soc anafilactic la o persoana din apropiere:
– anuntati serviciile de urgenta la telefon 112
– desfaceti gulerul sau cravata victimei, ca si cureaua sau alte obiecte de vestimentatie stramte
– tineti victima in pozitie verticala daca este posibil pentru a facilita respiratia
– daca victima are stari de voma trebuie asezata orizontal si intoarsa spre lateral pentru a nu se ineca
– daca intervine stopul respirator sunt indicate manevrele de resuscitare cardio-pulmonara
Daca banuiti ca o persoana sufera o reactie anafilactica, este important sa se ia urmatoarele masuri de ajutor. In general, incercati sa le aplicati in ordinea in care sunt prezentate.
– Sunati imediat la serviciul de urgenta.
– Daca pacientul dispune de un EpiPen, injectati imediat epinefrina. Aceasta poate fi injectata in exteriorul coapsei si poate fi administrata printr-o tesatura usoara. Frecati locul pentru a imbunatati absorbtia medicamentelor.
– Incercati sa intindeti persoana si sa-i ridicati picioarele daca este posibil.
– Stati cu bolnavul pana cand soseste ajutorul.
– Daca sunteti instruiti, initiati masurile de prim ajutor specifice (tehnicile de resuscitare) in cazul in care persoana nu mai respira sau nu are puls.
Injectia cu epinefrina poate fi administrata print-o imbracaminte subtire, cum ar fi pantaloni, fusta, ciorapi. Articolele groase de imbracaminte vor fi eliminate inainte de injectare. Se va injecta epinefrina doar daca pacientul are un istoric de reactii anafilactice sau sub indrumarea unui furnizor de asistenta medicala. Dupa 10-15 minute, in cazul in care simptomele sunt semnificative, puteti administra o alta doza de epinefrina. Chiar daca reactia dispare, bolnavul trebuie sa mearga de urgenta la o camera de garda.
Alte tratamente care ar putea fi instituite sunt: administrarea de oxigen, de fluide, medicamente pentru usurarea respiratiei si chiar epinefrina. Steroizii antihistaminici pot fi recomandati dar acestia sunt utili in prima faza a anafilaxiei si nu vor putea inlocui epinefrina. Cu toate acestea, acestia pot fi mult mai utili in prevenirea unei reactii recurente intarziate. Nu fiti suprinsi daca adrenalina va ofera o stare de nesiguranta si accelereaza pulsul. Aceste efecte secundare sunt normale si nu sunt periculoase cu exceptia persoanelor care au probleme cardiace grave.