
Primul ajutor în caz de atac de panică
Dona23/09/2021Se spune că numai cine a avut o dată un atac de panică poate înțelege cu adevărat ce înseamnă acesta. Numită dușmanul psihicului uman, această reacție exagerată a corpului se caracterizează prin teama subită de moarte, probleme de respirație, palpitații, tremur, amețeală, transpirație, amorțire a membrelor, senzație de înec, de frisoane, pierderea controlului și o stare generală de frică, ce poate să nu aibă o cauză aparentă.
Un astfel de atac, ce durează de obicei câteva minute, se poate manifestă atât în spații deschise, cât și în zone strâmte, fie ziua, fie noaptea și, potrivit oamenilor de știință, care încă sunt în căutarea de explicații pentru acest fenomen misterios, principalul vinovat ar fi stresul.
Statisticile arată că femeile sunt mai predispuse decât bărbații la producerea de atacuri de panică.
Exercițiile de respirație sunt foarte importante
Măsurile de prim-ajutor includ, în principal, calmarea persoanei afectate. Se evita agitația și gălăgia pentru a nu accentua starea de neliniște și se începe efectuarea în tandem a unor exerciții de respirație ce contribuie la o mai bună oxigenare a creierului și la calmare treptată. Se inspiră prelung, se ține aerul în plămâni una-două secunde și se expiră apoi lent, toate acestea timp de cel puțin trei minute.
O metodă des utilizată este folosirea unei pungi, preferabil de hârtie. Astfel, timp de două minute se respiră într-un astfel de recipient, astfel încât să se prevină hiper-oxigenarea cauzată de semnalul interpretat greșit de creier de a solicită mai mult oxigen pentru a face față pericolului imaginar ivit.
Exercițiile de respirație se pot combina și cu încordarea musculaturii la inspirare și cu relaxarea bruscă la expirare.
Este indicat că pacientul anxios să nu fie obligat să stea întins la orizonală deoarece acest lucru poate contribui la accentuarea stării de neliniște. Poziția în șezut este cea mai recomandată. Se masează mușchii din partea superioară a spatelui, tâmplele și încheieturile mâinilor, iar persoana afectată este ținută de vorbă. Potrivit specialiștilor, distragerea atenției este cheia pentru a depăși momentul dramatic.
Atenție! În cazul în care pacientul în cauză suferă de boli de inimă sau de alte afecțiuni este indicat să se apeleze numaidecât la medic.
Esență de lavandă ameliorează starea
Tratamentul pentru persoanele care suferă frecvent atacuri de panică se bazează pe ședințe de psihoterapie, pentru identificarea și eliminarea cauzei, și pe medicamente antidepresive și calmante.
Însă, cel mai important aspect este eliminarea stresului din viață cotidiană. De asemenea, se reduce aportul de cofeină, se elimina fumatul și nu se mănâncă seară târziu, iar în ceea ce privește odihna cele opt ore de somn sunt absolut necesare.
Aromoterapia – în special cu esență de lavandă – și ceaiurile cu efecte calmante precum cel de sunătoare, de valeriană, de tei, de mac sau de roiniță, sunt și ele de folos, la fel și sportul ușor, practicat frecvent.