
Primul ajutor în caz de accident de mașină
Dona20/11/2021Acordarea corectă a primului ajutor salvează vieți. Pornind de la acest adevăr trebuie înțeles cât de important este ca fiecare dintre noi să știe cum să reacționeze în situațiile de viață și de moarte cu care ne putem confrunta oricând, în special în trafic. De altfel, în ziua de azi, cauza numărul 1 a deceselor a persoanelor sub 40 de ani sunt accidentele rutiere.
În primul rând, este foarte important ca persoana care intervine într-o astfel de situație să-și păstreze calmul și să ia foarte rapid decizii. Primul pas este că ceară ajutor calificat, din rândul celor prezenți la fața locului și la 112. Apoi se intervine pentru debarasarea și poziționarea victimelor în funcție de leziunile pe care acestea le prezintă. Evacuarea persoanelor accidentate din/de sub autovehicul se va face prin ridicare (nu tragere sau împingere), astfel încât capul, gâtul și trunchiul acestora să fie menținute pe același plan și să se evite agravarea leziunilor existente și apariția altora. Urmează asigurarea respirației și circulației normale a sângelui până la sosirea echipajului medical. Atenție! Trebuie să se evite manevrele inutile ce pot agrava starea victimelor.
Poziționarea victimei se face în funcție de rănile existent
Ca regulă de bază, poziționarea victimei în funcție de starea generală și rănile existente este: în poziție de repaus în caz de răniri, luxații, entorse, fracturi închise); pe spate, cu capul mai jos decât nivelul trunchiului și al picioarelor, care vor fi ridicate la 30-45 grade (hemoragii severe); pe spate (stop cardio-respirator); în șezut (fracturi de antebraț, mandibulă); în șezut cu spatele sprijinit (fracturi de coastă, când victima este conștientă); pe lateral, pe partea bolnavă (victima este inconștientă și are fractură costală); orizontal, pe o parte (fractură craniană); pe spate (inconștient, cu fractura de coloană vertebrală).
Se face resuscitarea cardio-respiratorie și se opresc sângerările
În caz de stop cardio-respirator, se trece rapid la reanimarea victimei. Resuscitarea respiratorie se poate efectua prin metoda respirației artificiale gură la gură sau prin metoda respirației artificiale gură la nas, dacă nu se poate deschide gura victimei. Verificarea activității cardiace se realizează prin palparea pulsului la artera gâtului sau prin ascultarea bătăilor inimii, iar resuscitarea în stopul cardiac se face prin masaj cardiac extern.
Dacă victima suferă o pierdere de sânge, trebuie observat ce fel de hemoragie există, dintre cele trei: arterială – sângele este roșu deschis și curge ritmic în rană; venoasă – sângele este roșu închis și curge în valuri; capilară – sângele mustește în rană. De asemenea, trebuie văzut dacă este vorba despre o hemoragie internă, externă sau exteriorizată (sângele se scurge dintr-un organ ce comunică cu exteriorul, cum ar fi din gură sau din nas). Apoi se realizează hemostaza – se face compresiune manuală mai sus de plagă, se aplică un pansament compresiv, direct pe plagă, se pune un bandaj de presiune sau se aplică un garou (când sângerarea nu poate fi oprită prin alte mijloace).
Este foarte important să se comunice cadrelor medicale ora producerii accidentului, ce măsuri de prim ajutor s-au acordat, ora și minutul aplicării garoului, medicamentele administrate (după caz), dacă au apărut schimbări importante în starea victimei, comparativ cu momentul producerii accidentului și, eventual, ora la care a avut loc decesul.
Dacă sunteți nevoiți să transportați victima la spital, aceasta va fi așezată cu capul mai jos decât nivelul corpului, pe dreapta sau pe stânga în cazul persoanelor inconștiente, picioarele se ridică la 30-45 de grade și se învelește, iar capul se îndreaptă către direcția de deplasare.