Previno apariția osteoporozei

Dona15/08/2021

Una dintre afecțiunile complicate care afectează în principal femeile la și după menopauză este osteoporoza. Conform statisticilor International Osteoporosis Foundation, la fiecare 3 secunde cineva suferă o fractură cauzată de osteoporoză, adică 1 din 10 femei de 60 de ani și 1 din 5 femei cu vârsta de 70 de ani.

Ce este osteoporoza

Osteoporoza este o afecțiune metabolică progresivă care cauzează scăderea treptată a densității minerale a oaselor și fragilizarea acestora cu sau fără apariția fisurilor sau fracturilor. Problemele de fragilitate apar la nivelul coloanei vertebrale, șoldurilor și la nivelul mâinilor.

Care sunt cauzele osteoporozei

La femei, schimbările în organism cauzate de menopauză marchează începerea unui declin accelerat. 95% din cazurile de osteoporoză la femei sunt cauzate, așadar, de menopauză. Dar în 5% din cazuri vorbim de osteoporoză secundară cauzată de anumite afecțiuni precum spondilita anchilozantă, insuficiența renală cronică, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), boli endocrine (precum hipertioridia, hipogonadismul, diabetul zaharat), boli hepatice, neoplazii, poliartrita reumatoidă, sarcoidoza, sindroame de malabsorbție sau de un exces de vitamina A.

Cum putem preveni osteoporoza

De vreme ce cauza principală este menopauza, atunci putem reduce riscul printr-o monitorizare medicală atentă a organismului, controale profilactice și adoptarea unor schimbări ale stilului de viață.

Fumatul activ și pasiv, consumul de alcool și sedentarismul sunt factori de risc aflați exclusiv în controlul nostru. Organismul intrat la menopauză trece deja prin multe încercări cauzate de schimbările hormonale, plus alte probleme medicale cauzate de înaintarea în vârstă. Cu atât mai mult este nevoie să faci alegeri sănătoase în viață și să ai zilnic în program activități fizice moderate.

Mai putem controla greutatea și indicele de masă corporală. Kilogramele în plus sunt un factor de risc și pentru alte afecțiuni grave cu prevalență ridicată dup 50 de ani (cardiovasculare, în special hipertensiune arterială, diabet, dislipidemie). Așadar, trebuie să luăm decizia și să facem ceva în acest sens.

Trebuie să avem o alimentație echilibrată bogată în legume, vegetale și fructe și surse de calciu, fosfor, magneziu și vitamina D. Calciul trebuie suplimentat până la 1,2-1,5g/zi la femeile intrate la menopauză. De asemenea, este nevoie de suplimentarea vitaminei D, indiferent de anotimp. Din păcate, în România, studiile au arătat o deficiență de vitamina D la femeile intrata la postmenopauză diagnosticate cu osteoporoză primară de tip I.

Referințe:
https://www.osteoporosis.foundation/facts-statistics
https://bit.ly/37iZ7Md


Aboneaza-te la Newsletter