Prevenirea afecțiunilor ce pot fi contractate din mijloacele de transport în comun

Dona25/09/2019

Orice obiect utilizat de un număr mare de persoane, cum este cazul barelor, butoanelor, balustradelor sau mânerelor prezente în stații și mijloace de transport în comun devine un factor de propagare a microorganismelor patogene de la sursă la omul sănătos. În plus, în aglomerații aerul este ”îmbibat” cu microorganisme care se răspândesc rapid de la un om bolnav la ceilalți și pot cauza diverse afecțiuni. Particulele de praf şi salivă din atmosfera închisă a unui mijloc de transport în comun pot contamina persoane aflate pe o rază de până la doi metri și pot rezista în aer până la 30-40 de minute.

Principalele afecțiuni ce pot fi transmise în mijloacele de transport în comun sunt: gripa, tuberculoza, rubeola, varicela, rujeola, scarlatina, tusea convulsivă, oreionul, pneumonia, tuberculoza, encefalita, meningita virală și unele boli dermatologice.

Pentru prevenirea contractării bolilor este indicat să:
* Evitați, pe cât posibil, spațiile închise aglomerate unde se pot transmite foarte ușor microorganismele, fie pe calea aerului, fie prin atingerea obiectelor utilizate în comun.
* Respectați recomandările de vaccinare. O serie întreagă de afecțiuni pot fi prevenite prin simpla vaccinare contra unor boli transmisibile.
* Utilizați batiste și măști medicale de unică folosinţă.
* Păstrați cel puțin doi metri distanță față de persoanele care prezintă simptome de boală.
* Evitați curenții de aer care pot contribui la transmiterea virusurilor și, pe cât posibil, contactul direct al pielii cu obiectele utilizate în comun.
* La coborârea din mijloacele de transport este indicat să se curețe mâinile cu substanțe dezinfectate.

Nu doar prevenirea este importantă, ci și creşterea rezistenţei organismului faţă de agenţii patogeni. Acest lucru se realizează printr-o igienă riguroasă, prin activități sportive practicate în aer liber indiferent de temperatură, prin evitarea stresului, odihna suficientă și administrarea de suplimente dedicate întăririi sistemului imunitar.
Dintre soluțiile naturale ce pot fi consumate pentru întărirea imunităţii pot fi amintite: usturoiul și ceapa, cătina, măceșele, mierea și alte produse apicole, ghimbirul, hreanul și citricele.


Aboneaza-te la Newsletter