Poliomielita, din nou în prim-plan

Dona26/11/2021

Lista țărilor afectate de polimielită s-a mărit în ultima perioada și se vorbește din ce în ce mai des despre această afecțiune despre care multă vreme nu s-a mai auzit aproape nimic datorită campaniilor intensive de vaccinare. Recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o recomandare de vaccinare, valabilă cel puțin pentru următoarele 12 luni, tuturor persoanelor care călătoresc pe termen scurt sau lung în Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Nigeria, Pakistan, Somalia, Siria și Ucraina. Potrivit specialiștilor, există pericolul răspândirii bolii în condițiile tendinței, oarecum la modă astăzi printre părinți, de a refuză imunizarea copiilor. De asemenea, riscul înmulțirii cazurilor de poliomielita există mai ales că a apărut un virus care a suferit mutații genetice, după cum au anunțat reprezentanții OMS.

Astfel, OMS a transmis că problema constituie urgență de sănătate publică de importantă internațională.

Că urmare, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se informeze asupra atenționărilor emise de instituțiile medicale autorizate din statele menționate și să efectueze vaccinarea cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau, pentru cazuri de urgență, chiar înaintea plecării.

Virusul determina paralizii și chiar deces

Poliomielita, numită și paralizia infantilă, este, de fapt, o infecție cu virusul poliomielitic. Acesta se transmite pe cale fecal-orală sau respiratorie pe parcursul a 7-10 zile inate și după apariția primelor simptome.

Odată pătruns în organism, invadează sistemul nervos central, fapt ceea ce poate declanșa paralizii la nivelul membrelor. Din păcate, uneori acestea sunt ireversibile.

La început, se manifestă cu febra, oboseală, dureri de cap, stări de vomă, dureri ale membrelor și amorțeală. Potrivit cercetărilor, în unul din 200 de cazuri survine paralizia.

Așadar, poliomielita este o boală de temut, care, în cazurile foarte grave, poate determina în plus paralizia mușchilor respiratori și poate fi mortală.

Conform statisticilor, această afecțiune contagioasă, epidemică, are cel mai mare impact asupra copiilor cu vârstă sub 5 ani, însă nici adulții nu sunt ocoliți, iar cu cât pacientul este mai în vârstă, cu atât crește riscul paraliziei sau chiar al decesului.

Din fericire, vremea în care mii și mii de persoane mureau sau rămâneau mutilate pe viață din cauza poliomielitei a trecut, deși nici astăzi nu există un tratament împotriva acestei boli. Datorită vaccinului dezvoltat la începutul anilor ’50, numărul cazurilor de poliomielita a scăzut uimitor. Totuși, afecțiunea mai este încă prezența și de aceea se recomandă în continuare vaccinarea la nivel global.

În România, vaccinarea împotriva poliomielitei se face în cadrul programului național de imunizare a copiilor, iar la adulți măsură se aplică numai în cazul în care pleacă în zone endemice.


Aboneaza-te la Newsletter