
Polidipsia sau setea excesivă nu trebuie ignorată
Dona14/03/2021Polidipsia sau setea excesivă este un semnal de alarmă pe care ni-l transmite corpul nostru că trece printr-un dezechilibru, de aceea nu trebuie ignorată. Din păcate, mulți dintre noi nu respectă recomandările privind consumul zilnic de apă și ne putem trezi dintr-odată că ne este foarte sete. Acesta este un caz fericit, căci îl putem remedia rapid, consumând imediat un pahar de apă și crescând treptat în următoarele zile cantitatea de lichide astfel încât să ne ajutăm organismul să se refacă fără consecințe negative.
Setea excesivă este un simptom al diabetului sau hiperglicemiei
Dar de obicei, există alte cauze pentru care putem să resimțim că ne este foarte sete și că avem gura uscată mai mult timp. Unul dintre acestea și cel mai important căci ne afectează pe termen lung, este diabetul. Setea excesivă este unul dintre cele trei mari simptome ale acestei boli, alături de poliurie și polifagie. Iar în cazul diabeticilor deja diagnosticați, polidipsia este simptomul creșterii bruște a glicemiei.
Dar există și alte cauze, precum:
- Efortul excesiv care ne cauzează deshidratare;
- Alimentația prea picantă sau sărată;
- Deshidratarea cauzată de diaree, vomă, transpirație excesivă, pierderi de sânge (hemoragie) sau anumite tratamente;
- Pierderea fluidelor din organism cauzate de arsuri sau infecții severe (sepsis) sau insuficiențe ale unor organe importante – inimă, ficat sau rinichi;
- O problemă de sănătate mentală – când un pacient resimte nevoia compulsivă de a bea apă.
Ce este de făcut
Așa cum am menționat anterior, oricare dintre noi poate resimți, la un moment dat, sete excesivă. Nu înseamnă musai că avem diabet.
Dacă observăm că se va remedia după ce am consumat apă fără a modifica altfel alimentația (să scădem consumul de carbohidrați, de exemplu) și că nu revine, atunci putem sta liniștiți până la controlul medical anual sau la prima consultație cu medicul de familie.
Dacă, însă, este o problemă recurentă și nu există alte cauze evidente (diaree, vomă, febră înaltă, efort fizic cu transpirație excesivă, am uitat complet să bem apă în ziua respectivă etc.), atunci trebuie să ne adresăm unui medic.
Să nu uităm că apa este un element vital pentru noi. Cei 2 litri de apă recomandați pentru consumul zilnic sunt necesari pentru buna funcționare a organismului nostru. Ziua trebuie să ne-o începem cu un pahar de apă și, la fiecare 2-3 ore, trebuie să mai bem câte un pahar.
Cantitatea minimă de apă trebuie să crească dacă facem mișcare, suntem expuși unei temperaturi ambiante mai ridicate, consumăm alimente foarte dulci, sărate sau picante sau urmăm anumite tratamente. Atenție că anumite obiceiuri de viață ne cauzează deshidratare (precum consumul ridicat de cafea, alcool, ceaiuri diuretice).
Pentru a nu ne perturba somnul de noapte, cantitatea de apă trebuie consumată în prima și a doua parte a zilei, ca să nu fim nevoiți să ne trezim pentru a merge la baie peste noapte.
Sănătoși să fim!