Poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoidă și stilul de viață

Dona08/07/2019

Poliartrita reumatoidă este o afecțiune inflamatorie autoimună cronică evolutivă, care poate debuta la orice vârstă, dar cel mai frecvent apare între 35 și 50 de ani. Afectează cca 1% din populație, dar are prevalență de peste 2 ori mai mare în rândul femeilor. Cauzele nu sunt cunoscute, de aceea specialiștii nu ne pot spune cum să o prevenim și dacă am putea să o prevenim.

Evoluția și impactul asupra calității vieții

Este o afecțiune cronică progresivă dizabilitantă a cărei evoluție nu poate fi prevăzută, de aceea este o are un impact negativ mare asupra vieții de zi cu zi a pacientului. Mai mult, reduce speranța de viață cu până la 7 ani deoarece afectează funcția cardiacă și cauzează infecții și hemoragii digestive. Are o evoluție accelerată în primii 6 ani, progresul fiind cel mai vizibil în primul an de la debutul bolii. Articulațiile a peste 80% dintre pacienți sunt modificate definitiv în primii 10 ani de la diagnosticare, în pofida tratamentului. Anumite alegeri ale stilului de viață precum fumatul accelerează progresul. Însă modificările și complicațiile sunt mai mari la femei, la pacienții care au și noduli subcutanați, la persoanele cu VSH ridicat, la cei care la diagnostic prezintă semne de inflamare a peste 20 de articulații sau la cei la care boala debutează la o vârstă mai înaintată.

Simptomele afecțiunii

Se manifestă prin două tipuri de simptome, unele sistemice, altele articulare care debutează fie în această ordine, fie concomitent.

Simptomele sistemice sunt caracteristice: astenie generalizată după-amiaza, stare de rău, anorexie, slăbiciune la nivelul întregului corp, o febră ușoară.

Simptomele articulare apar simetric, de aceea impactul acestei boli asupra calității vieții este foarte mare: limitarea dimineața a mișcărilor articulare sau o stare de înțepenire care durează mai mult de o oră (redoare matinală), reapariția redorii după orice perioadă de inactivitate prelungită, deformări fixe, instabilitate la nivelul articulațiilor, sindrom de tunel carpian, sensibilitate, eritem, tumefiere la nivelul articulațiilor care sunt afectate de boală, plus senzația că acestea sunt mai calde și au mobilitate mai limitată.

Ce opțiuni are pacientul cu poliartrită reumatoidă

Pe lângă tratamentul medicamentos și chirurgical, purtarea unor orteze, terapii complementare (precum terapia laser), schimbările stilului de viață sunt obligatorii. Pacienții trebuie să învețe să conviețuiască în cel mai bun mod posibil cu această afecțiune și simptomele ei deoarece le va schimba complet viața.

Trebuie să evite perioadele de inactivitate alternându-le cu cele speciale de kinetoterapie sau pur și simplu activitate fizică moderată. Alternarea perioadelor de odihnă scurte cu cele de activitate îi vor ajuta foarte mult.

Activitățile zilnice trebuie complet regândite și poate reprogramate pe măsură ce boala evoluează nu numai pentru a fi îndeplinite, ci și pentru confortul psihic al pacientului. De exemplu, simpla operațiune de a spăla vasele sau de la le pune la locul lor va dura mult mai mult dacă ai dureri articulare sau articulații înțepenite sau umflate și trebuie să te oprești la fiecare 10 minute sau te miști mult mai încet sau nu poți șine bine vasul în mână și vei folosi ambele mâini pentru a muta o farfurie dintr-un loc într-altul. Mișcări de finețe precum scrierea unui bilet banal nu vor mai putea fi efectuate în timp sau vor fi făcute cu mare dificultate. Susținerea celor din jur va fi foarte importantă și va trebui obținută după o bună înțelegere a evoluției bolii și impactului asupra pacientului.

Orice îl ajută pe pacient să simtă că își controlează propria viață, să îl face să se simtă bine, util, independent, va fi benefic pentru el. Menținerea atât a unei stări fizice bune, cât și a unui tonus psihic este foarte importantă la pacienții cu poliartrită reumatoidă. Orice sprijin a celor dragi ca pacientul să își continue viața cât mai aproape de normalul propriu și să facă lucruri singur este mai mult decât binevenit.


Aboneaza-te la Newsletter