Pofta continuă de dulce, posibil semn de hipoglicemie

Dona07/01/2022

Hipoglicemia reprezintă o tulburare a metabolismului zaharurilor. Practic, nivelul concentrației zahărului în sânge scade sub limita normală, adică sub 50 mg/dl. în majoritatea situațiilor, cazurile de hipoglicemie sunt de o intensitate mică și pot fi tratate cu ușurință consumând anumite alimente bogate în glucide. Totuși, această problemă nu trebuie neglijată, deoarece, dacă nu se iau măsurile necesare, se poate ajunge la consecințe grave, chiar fatale.

Primul simptom al acestei tulburări este nevoia de a consumă dulciuri și carbohidrați între mese. Dacă nivelul glicemiei continuă să scadă sub nivelul normal, apar stări precum iritabilitate, nervozitate, oboseală, depresie, perturbarea vederii și dureri de cap. Alte simptome care mai pot interveni sunt: transpirație, amorțeală în diverse zone ale corpului, vertij, palpitații, dar și disfuncții sexuale.

Este bine de știut că multe persoane care suferă de hipoglicemie au obiceiul de a mânca frecvent, altfel se simt slăbite și devin iritabile dacă au trecut câteva ore fără să mănânce.

Suprasolicitarea pancreasului, ficatului și glandelor adrenale, una dintre cauze.

Una dintre cauzele cele mai des întâlnite ale hipoglicemiei este consumul excesiv de alimente rafinate ce conțin carbohidrați, astfel încât pancreasul, ficatul și glandele adrenale își pierd capacitatea de a procesa zaharurile într-un mod corespunzător. Alte cauze determinante pot fi tumori sau disfuncții ale ficatului, ale glandei pituitare sau ale glandelor adrenale. Stresul este și el un factor ce intensifică simptomele și nu trebuie alimentat printr-un stil de viață agitat, solicitant.

De asemenea, este bine de știut că persoanele care au istoric familial de diabet de tip 2 sau rezistență la insulină pot avea un risc crescut de a dezvolta hipoglicemie.

În general, în cazurile în care hipoglicemia nu este determinată de înfometare, trebuie consultat un medic care va recomandă analize de sânge pentru depistarea factorilor declanșatori.

Dieta ideală pentru hipoglicemie conține cereale integrale, lactate, avocado și nuci semințe neapărat crude. Toate aceste alimente eliberează gradat zaharurile în sânge, chiar și la șase-opt ore după masă, astfel că nivelul glicemiei va rămâne constant.

Se evită înfometarea prin respectarea meselor importante ale zilei

Pentru a preveni instalarea hipoglicemiei este bine să se respecte cele trei mese importante ale zilei și să se consume alimente bogate în vitaminele C, E și complexul B. Acestea reglează metabolismul zaharurilor și ajută la refacerea glandelor adrenale, care în general sunt slăbite la persoanele care suferă de hipoglicemie.

Este indicat să se mănânce cât multe fructe, în special mere, dar numai înainte de masă sau după ce masă anterioară a fost digerată complet.

Și mierea naturală este recomandată, mai ales în locul linguriței cu zahăr alb folosită în mod frecvent că remediu la îndemână pentru a înlătura rapid simptomele hipoglicemiei. Zahărul alb luat astfel este bun doar în cazuri de absolută urgență și să nu trebuie ingerat frecvent deoarece perturbă și mai mult metabolismul zaharurilor, ceea ce va conduce la o înrăutățire a situației în timp.


Aboneaza-te la Newsletter