Pneumonia poate debuta la fel ca gripa

Dona14/12/2021

Pneumonia, care este numită în popor „aprindere la plămâni”, se manifestă prin inflamația căilor respiratorii sau a țesutului pulmonar.
Este o maladie infecțioasă care provoacă inflamarea plămânilor și poate fi cauzată de bacterii, virusuri sau mycoplasme ce determină acumularea de puroi, de secreții sau lichide în alveolele pulmonare, astfel că aceste organe nu mai reușesc să asigure în mod eficient distribuirea oxigenului în sânge.

De multe ori, pneumonia debutează la câteva zile după o infecție a căilor respiratorii superioare (răceală, gripă, amigdalita și altele).
Cei mai vulnerabili sunt copiii, persoanele în vârstă, cei care suferă de o afecțiune cronică, de o maladie respiratorie sau de o infecție virală.

Infecția se răspândește în organism

Pneumonia bacteriană, cauzată cel mai frecvent de pneumococ, este singurul tip de pneumonie împotriva căruia există un vaccin specific – antipneumococic. Bacteriile sunt prezente la toți, dar nu sunt dăunătoare decât dacă încep să se înmulțească peste măsură și provoacă inflamarea alveolelor pulmonare. Acest lucru se întâmplă când rezistența scade din cauza unor boli, a vârstei înaintate, a alimentației proaste, a stresului și a oboselii. De la plămâni infecția se răspândește apoi rapid, prin sânge, în întreg organismul.

Simptomele pot apărea subit sau treptat: febra mare ce poate atinge 40,5°C, frisoane, dureri puternice în piept în special la inspirație, transpirații abundente, respirație și puls accelerate, tuse acompaniată de expectorații de culoare verzuie sau rozalie. Buzele și unghiile pot capăta o culoare albastru-vinețiu din cauza lipsei de oxigen din sânge. La unii bolnavi pot apărea confuzia sau delirul.

Femeile însărcinate și cardiacii, cei mai afectați

Pneumonia virală, potrivit statisticilor, este prezența în jumătate din cazuri. Virusurile sunt adeseori răspunzători de apariția infecțiilor respiratorii și afectează în special căile respiratorii superioare. Unii însă pot afecta direct plămânii, în special în cazul copiilor: 80% din cazurile de pneumonie ușoară și moderată la copiii cu vârstă până în 5 ani sunt de etiologie virală.

Cele mai multe dintre pneumoniile virale sunt localizate și nu iau forme grave. Totuși, pneumonia cauzată de virusul gripei poate fi fatală. Virusurile invadează plămânii și se înmulțesc fără să provoace simptome observabile. Victimele acestei forme sunt, cel mai adesea, femeile însărcinate și persoanele care suferă de afecțiuni cardio-vasculare sau de maladii respiratorii.

Simptomele sunt asemănătoare celor din gripă: febra, tuse seacă, dureri de cap, dureri musculare, stare generală proastă. După 12-36 ore de la apariția simptomelor, bolnavul resimte o jenă respiratorie pronunțată, tusea se accentuează, dar expectorațiile sunt rare și pot conține urme de sânge. Temperatura crește, iar buzele pot deveni vineții. Fără un tratament adecvat, efectuat la timp, apare senzația de sufocare, iar bolnavul face eforturi mari pentru a respiră.

Răgușeală poate fi un semn

Pneumonia cu Mycoplasma pneumoniae apare frecvent în epidemii. Simptome: dureri de gât, febra, dureri de cap, tuse seacă. Pot apărea și semne meningeale, greață, vărsături și diaree.

Pneumonia cu Chlamydia – această bacterie poate cauza bronșită și astmul bronșic. Simptomele bolii sunt aceleași cu ale pneumoniei cu Mycoplasma, exceptându-le pe cele neurologice și gastrointestinale. Poate apărea, în plus, răgușeală.

Pneumonia fungică este cauzată de diverși fungi, simptomele bolii fiind asemănătoare gripei.

Mai rar poate apărea pneumonia toxică, cauzată de inhalarea de substanțe toxice.

Radiografia, o metodă de diagnostic

Medicul va pune diagnosticul pe baza antecedentelor medicale ale bolnavului, a radiografiei toracice, a analizelor de sânge și a examenului clinic. Eficiența tratamentului este influențată și de vârstă, diagnosticarea precoce, natura infecției și de starea de sănătate a persoanei. De obicei, medicul recomandă antibiotice pentru o perioada de 7-21 de zile, în funcție de agentul patogen și de severitatea afecțiunii în cazurile grave, antibioticele vor fi administrate intravenos în primele zile, până când se constată ameliorarea simptomelor.

În cazul pneumoniei bacteriene, după începerea tratamentului, febra cedează în una-două zile, iar celelalte simptome se ameliorează.

Pentru tratarea pneumoniei cu mijloace naturale, sunt necesare remedii cu efect antibiotic puternic. Este vorba de folosirea uleiurilor esențiale și a extractelor hidroalcoolice precum cimbru, busuioc, piper, obligeană, tea tree, portocală, eucalipt și iarbă mare, dar și ghimbir, ardei iute, propolis ori echinaceea. De asemenea, medicina tradițională recomandă masajul  pieptului cu un amestec obținut din ulei presat la rece și suc de usturoi.

Produsele rafinate, cum sunt zahărul, făina albă și produsele de patiserie, pot înrăutăți starea de sănătate deoarece sunt foarte greu de digerat. De aceea, orice aliment greu trebuie eliminat complet din alimentație, pe toată durata tratamentului (ne referim la majoritatea alimentelor solide) . Alegeți alimente foarte ușoare.

Cea mai bună opțiune sunt sucurile proaspete de fructe și de legume, consumate în cure.


Aboneaza-te la Newsletter