„Pietrele” la rinichi pot fi cauzate de tulburările de metabolism

Dona18/01/2022

„Pietrele” la rinichi, sau calculii urinari (litiază renală), se formează în tractul urinar din anumite substanțe – acid uric, fosfor, calciu și acid oxalic. Dimensiunea acestora poate varia de la nisip fin până la un diametru de câțiva centimetri, iar apariția lor este însoțită de dureri.

Majoritatea pietrelor la rinichi sunt formate fie din oxalat, fie din fosfat de calciu, cel din urmă fiind de obicei asociat și cu infecții renale. Ele conțin calciu, că și component principal, dar și amoniu, magneziu, fosfat și carbonat și cauzează dureri severe când trec prin ureter pentru a ajunge în vezica urinară. Alte simptome sunt: dorința frecventă de a urina, urinare dureroasă, frisoane, transpirație și uneori se poate constată prezența sângelui în lichidul eliminat.

De obicei, formarea pietrelor la rinichi are drept cauza o tulburare a metabolismului. Acestea apar atunci când urină devine foarte concentrată, în general din cauza consumului insuficient de lichide.

Dacă aveți astfel de simptome trebuie să va adresați medicului de familie sau unui specialist urolog.

Afecțiunea este agravată de stilul de viață sedentar. Printre alte cauze se numără: o dietă greșită, consumul excesiv de făină, de zahăr alb, de carne, de cafea, de condimente foarte picante și de alimente grele sau care formează acid. De asemenea, supraalimentatia, lipsa vitaminei A sau administrarea excesivă a vitaminei D pot fi cauze determinante.

Consumați alimente diuretice

Un foarte bun remediu natural pentru „pietrele” la rinichi este busuiocul. Luați în fiecare zi timp de șase luni câte o lingură cu suc de busuioc proaspăt stors, cu miere. Prin acest tratament calculii vor fi eliminați din tractul urinar.

Și țelina este un aliment foarte valoros pentru cei care sunt predispuși la această problema, iar consumul sistematic previne formarea „pietrelor”. Mărul, de asemenea, va poate fi de folos. De altfel, e bine de știut că în țările unde cidrul natural neîndulcit este o băutură des consumată, cazurile de formare a calculilor la rinichi sunt foarte rare.

De asemenea, strugurii au proprietăți diuretice deosebite, datorită conținutului mare de apă și de săruri de potasiu.

Și semințele de rodie sunt eficiente în tratarea litiazei renale – se va lua câte o linguriță cu semințe și se va pisa în mojar, obținându-se o pastă fină.

Peste toate acestea pepenele roșu conține cea mai mare concentrație de apă dintre toate fructele. Este unul dintre cele mai bune și mai sigure diuretice care poate fi folosit cu rezultate sigure.

Ți-a plăcut articolul? Dă-i un SHARE!


Aboneaza-te la Newsletter