Pielea si procesul de imbatranire

Dona06/01/2023

Odată cu înaintarea în vârstă, toate procesele interne ale organismului încetinesc. Regenerarea celulară are loc mai lent, ceea ce face ca pielea să își piardă elasticitatea și să devină uscată.
Îmbătrânirea pielii este un proces biologic complex, influențat de o combinație de factori endogeni (intrinseci) și exogeni (extrinseci).
Îmbătrânirea este un proces natural, iar factorul genetic, metabolismul și schimbările hormonale pot influența momentul când apar primele semne ale înaintării în vârstă, respectiv ridurile, liniile fine, petele pigmentare și pielea uscată. Termenul medical pentru acest tip de îmbătrânire este „îmbătrânire intrinsecă“.
Uneori, din cauza factorilor de mediu, a stilului de viață și a obiceiurilor de îngrijire, semnele înaintării în vârstă apar mai devreme. Termenul medical pentru acest tip de îmbătrânire este „îmbătrânire extrinsecă“. Vestea bună este că efectele pe care acest tip de îmbătrânire le are asupra pielii noastre pot fi limitate, prin câteva măsuri preventive simple.

 

PROCESUL NATURAL DE ÎMBĂTRÂNIRE A PIELII

 

Pielea este formată din trei straturi importante:
– epiderma sau stratul exterior este foarte subțire și conține pigmentul ce colorează pielea – melanina;

– dermul sau stratul mai gros conține foliculi de păr, glande uleioase și vase de sânge;

– hipodermul sau țesutul subcutanat funcționează ca o barieră de protecție pentru organe.

Odată cu înaintarea în vârstă, epiderma se subțiază treptat și nivelurile de pigment scad. Rezultatul este o piele mai subțire și palidă.

Dermul conține țesut conjunctiv, format din colagen și elastină, care oferă rezistență și flexibilitate pielii. De asemenea, dermul este format și din vase de sânge, care devin fragile, odată cu vârsta, drept urmare pielea va fi mai predispusă la vânătăi și sângerări. În plus, glandele uleioase, numite și glande sebacee, sunt responsabile pentru menținerea umidității și hidratării pielii. De-a lungul timpului, producția glandelor uleioase (sebumul) scade, ceea ce face ca pielea să devină mai predispusă la uscare și descuamare.

 

CAUZELE ÎMBĂTRÂNIRII PIELII

 

Odată cu înaintarea în vârstă, pielea devine mai uscată, mai predispusă la răni și mai puțin elastică. Acest proces este inevitabil, însă este posibilă limitarea daunelor provocate de factorii comportamentali și de mediu, responsabili cu îmbătrânirea prematură.

Există câțiva factori care influențează procesul de îmbătrânire a pielii și apariția semnelor specifice.

– expunerea la radiațiile ultraviolete, soarele este unul dintre cei mai mari inamici ai pieli. Aproximativ 90% dintre modificările vizibile ale pielii, atribuite în mod obișnuit procesului natural de îmbătrânire, sunt cauzate de soare. Radiațiile ultraviolete pot deteriora ADN-ul, ceea ce provoacă riduri premature și pete de vârstă. Expunerea constantă la lumina soarelui descompune colagenul și elastina, determinând încrețirea pielii. De asemenea, petele pigmentare apar din cauza creșterii producției de melanină.

– viciile, fumatul este văzut ca un factor de risc pentru sănătatea plămânilor, inimii și creierului, dar poate fi vinovat și de îmbătrânirea prematură, deoarece afectează vasele de sânge responsabile de transportul oxigenului către piele. Fără suficient oxigen, pielea este mai predispusă la riduri. De asemenea, toxinele din fumul de țigară expun pielea la stres oxidativ, care provoacă uscăciune, riduri și alte semne de îmbătrânire prematură. Consumul de alcool poate avea un impact negativ asupra pielii. Alcoolul în exces deshidratează pielea, aceasta fiind o cauză a apariției ridurilor.

– lipsa somnului, somnul ar trebui să facă parte din rutina de frumusețe, întrucât, în timpul nopții, are loc regenerarea celulară. Pielea produce colagen în timpul somnului, ceea ce îi oferă elasticitate. Mai puțin colagen înseamnă că pielea este mai ternă și mai uscată. Calitatea slabă a somnului (mai puțin de cinci ore pe noapte) a fost asociată cu semnele îmbătrânirii și cu diminuare funcției de barieră a pielii. Totodată, poziția corpului în timpul odihnei are un impact asupra aspectului pielii. Dacă dormim constant pe aceeași parte a feței, această zonă va îmbătrâni mai repede, întrucât se formează acele cute sau încrețituri ale pielii, care, în timp, devin permanente.

– stresul este unul dintre inamicii sănătății, afectând numeroase organe, inclusiv pielea. Un stil de viață stresant poate declanșa un răspuns inflamator în organism și poate afecta rutina de odihnă. Cortizolul, principalul hormon al stresului, influențează negativ producția de colagen, iar stresul cronic poate accelera procesul de îmbătrânire din cauza răspunsului inflamator crescut.

– obiceiurile alimentare nesănătoase, consumul alimentelor de tip fast-food și al celor cu un conținut ridicat de zahăr reprezintă una dintre cauzele deteriorării pielii. Creșterea nivelului de zahăr din sânge poate duce la declanșarea inflamației cronice la nivel celular. Aceasta, la rândul său, poate accelera îmbătrânirea pielii, printr-un proces numit glicație.

 

ÎMBĂTRÂNIREA CRONOLOGICĂ

 

Scurgerea timpului distruge pielea. Pe măsură ce anii trec, pielea suferă o serie de modificări biochimice. În primul rând, celulele epidermei nu se mai elimină la fel de ușor, iar fibrele de susținere de colagen și elastină se degradează. Deteriorarea fibrelor de colagen și elastină alături de forța gravitatională care trage pielea în jos determină unele din semnele clasice ale îmbătrânirii pielii: liniile fine în jurul ochilor, liniile de expresie adâncite la colțurile gurii și peste frunte și pielea lăsată. Unghiile devin de obicei mai fragile, iar părul poate începe să se subțieze.

Pierderea de masă osoasă la nivelul craniului pe măsura înaintării în vârstă, afectează de asemenea aspectul tău. La mulți oameni apar faldurile nasolabiale, acele linii între nările și colțurile gurii, ca rezultat al schimbărilor produse în oasele faciale, și nu la nivelul pielii ca atare. Același lucru este valabil și pentru ridurile de marionetă, care se întind de la colțurile gurii până la bărbie.

De asemenea, apar și alte modificări la nivelul pielii. Odată cu înaintarea în vârstă, pielea nu mai este la fel de hidratată ca înainte. În plus, capacitatea sa de a lupta împotriva infecțiilor, de a percepe senzațiile și de a regla temperatura corpului scade de asemenea. Și, după câteva decenii de transmitere de instrucțiuni pentru producerea de noi celule, ADN-ul din celulele pielii poate să se deterioreze permițând creșterea necontrolată a acestora, având drept rezultat cancerul de piele.

Parte a procesului de îmbătrânire este determinat genetic. Așa cum moștenirea genetică determină culoarea ochilor și dacă părul tău este creț sau drept, genele au de asemenea un rol în a determina dacă pielea ta își va păstra o textură fermă până la 60-70 de ani sau va începe să facă riduri și să se lase dupa 40 de ani. Degradarea stucturilor de colagen și elastină, care are ca efect o piele laxă, lăsată, se produce într-un ritm diferit la fiecare persoană în parte.

 

FOTOÎMBĂTRÂNIREA

 

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, unica și cea mai importantă cauza a deteriorarii pielii nu este bătrânețea, ci expunerea la soare. Această deteriorare poartă numele de fotoîmbătrânire. De-a lungul anilor, expunerea la soare cauzeaza ridurile fine și grosiere, pielea lăsată cu un aspect galben, tare sau pielea solzoasă, uscată. De asemenea, expunerea la soare crește riscul de cancer de piele. Deoarece expunerea la soare scade cantitatea de colagen care susține rețeaua vaselor de sânge, fotoîmbătrânirea poate duce de asemenea la învinețirea mai ușoară a pielii.

Poți distinge cu ușurință efectele fotoîmbătrânirii de cele ale îmbătrânirii cronologice prin efectuarea acestui simplu test. Uita-te la ridurile și pigmentarea pielii de pe față și de pe partea de sus a mâinilor tale; simte textura pielii. Acum fă acelasi lucru cu o parte a corpului care nu a fost expusă foarte mult la soare de-a lungul anilor, cum ar fi partea inferioară a abdomenului sau fesele. Diferența poate fi dramatică, mai ales dacă ai fost un iubitor de soare de-a lungul vieții. Oamenii cheltuiesc miliarde de dolari anual încercand sa contracareze efectele fotoîmbătrânirii.

 

ROLUL LUMINII ULTRAVIOLETE

 

Deteriorarea pielii datorită expunerii la soare este cauzată de radiațiile ultraviolete (UV). Nu toate razele soarelui au același efect. Unele radiații UV cu anumite lungimi de undă penetrează pielea mai adânc decât altele. Conștientizarea acestei diferențe i-a determinat pe cercetători să se întrebe dacă nu cumva unele tipuri de raze UV provoacă îndeosebi ridurile și petele maronii (uneori numite „pete de bătrânețe” sau „pete hepatice” ), în timp ce altele grăbesc procesul de dezvoltare al cancerului de piele.

Lungimile de undă ale radiației UV se întind între undele de lumină vizibilă și razele X . Radiația UV a soarelui ajunge pe pământ având trei lungimi de undă principale:
– UVC, această lungime de undă este cea mai scurta dintre cele trei. Are de asemenea cel mai înalt nivel de energie și este cea mai dăunătoare. Razele UVC pot distruge pielea, dar acestea sunt de obicei absorbite în atmosferă de către stratul de ozon înainte de a ajunge pe suprafața pământului. În anii 1970, îngrijorarea față de găurile din stratul de ozon a dus la interzicerea la nivel mondial a produselor chimice care afectau stratul de ozon; stratul de ozon pare acum sa se refacă singur.

– UVB, aceste raze sunt puțin mai lungi și au mai puțină energie decât razele UVC, prin urmare, sunt mai puțin dăunătoare pentru piele. Ele reprezintă în jur de 5% din radiațiile ultraviolete care ating suprafața pământului. Razele UVB pătrund în epiderm iar rezultatul lor vizibil în ceea ce priveste deteriorarea îl reprezintă arsurile de soare. Specialiștii consideră că în general, riscul de a face melanom este cu atât mai mare, cu cât ai avut mai multe arsuri solare. Cercetările arată că razele UVB cauzează o mutație genetică distinctă care permite creșterea necontrolată a celulelor, cu apariția cancerului. De fapt, mai mult de 90% din cazurile de cancer de piele cu celule scuamoase prezintă această mutație specifică.

– UVA, razele cu cea mai lungă gamă de lungimi de undă, numite UVA, joacă de asemenea un rol în fotoîmbătrânire și în dezvoltarea cancerului de piele. Aproximativ 95% din radiațiile UV care ajung pe suprafața pământului sunt UVA. Datorită lungimii lor de undă mai mare, aceste raze pătrund mai adânc în derm. Deși doar aproximativ 10% din razele UVB ajung în derm, cercetătorii consideră că 50% din razele UVA fac acest lucru.

 

SEMNELE ÎMBĂTRÂNIRII TENULUI

 

Respectarea unei rutine de îngrijire a pielii și folosirea unor produse cosmetice de calitate ajută la obținerea unui look îngrijit și strălucitor, însă reprezintă și o măsură de prevenție împotriva îmbătrânirii premature.

Unele schimbări la nivelul pielii sunt inevitabile, iar procesul de îmbătrânire arată diferit pentru fiecare. Există însă anumite semne de îmbătrânire a pielii care sunt considerate premature, dacă apar înainte de vârsta de 35 de ani.

Printre semnele evidente amintim:
– riduri și linii fine, ridurile reprezintă cel mai ușor de identificat semn al îmbătrânirii pielii. După vârsta de 20 de ani, colagenul pe care îl produce organismul scade, în medie, cu aproximativ 1% în fiecare an. Colagenul este o proteină care oferă rezistență pielii și îi asigură elasticitatea. Din cauza diminuării producției de colagen endogen, odată cu înaintarea în vârstă, pielea își pierde hidratarea și elasticitatea și devine mai uscată. Din acest motiv, riscul de apariție a ridurilor și a liniilor fine este mai mare.Deși, în primul rând, genetica determină structura și textura pielii, expunerea la soare este o cauză majoră a apariției ridurilor, în special în rândul persoanele cu pielea deschisă la culoare. Poluanții și fumatul contribuie, de asemenea, la apariția ridurilor.
Zonele mai sensibile, precum conturul ochilor, cele în care mușchii sunt mai des folosiți, cum este fruntea, precum și acele porțiuni ale corpului care sunt mai expuse la soare, respectiv gâtul și pieptul, sunt mai predispuse riscului de apariție a ridurilor și a liniilor fine.

– pete pigmentare, unul dintre cele mai evidente semne de îmbătrânire este apariția petelor maronii. Lentiginele solare (petele de soare), cunoscute și sub denumirea de lentigine senile (pete de vârstă), se numără printre cele mai frecvente tipuri de pete pigmentare și sunt cauzate, cu precădere, de razele ultraviolete. Expunerea excesivă la soare, vreme de mulți ani, reprezintă principala cauză a îmbătrânirii premature a pielii.
Petele pigmentare cauzate de vârstă se dezvoltă, cel mai adesea, pe zonele care sunt cel mai expuse razelor ultraviolete: fața și mâinile. Acestea apar, mai ales, după vârsta de 40 de ani. Persoanele cu pielea deschisă la culoare pot observa aceste pete de vârstă mai devreme.

– cearcăne și pungi sub ochi, subțierea pielii și pierderea elasticității, care se produc odată cu înaintarea în vârstă, pot fi cauza apariției cearcănelor și pungilor sub ochi. Diminuarea nivelului de grăsimi și a colagenului, care mențin elasticitatea pielii, determină vasele de sânge de sub piele să devină mai vizibile, ceea ce face ca zona ochilor să se întunece.

– piele uscată și ternă, din cauza faptul că pielea devine mai subțire, este mai susceptibilă la deshidratare, principalul factor de risc pentru uscarea pielii. Totodată, pe măsură ce pielea îmbătrânește, nu mai elimină eficient stratul de celule moarte. În lipsa unei exfolieri adecvate, celulele moarte se acumulează pe suprafața pielii și scad luminozitatea și strălucirea acesteia. De regulă, pielea devine mai uscată, mai ternă și mai predispusă la descuamare în apropierea vârstei de 40 de ani.

– pori mai vizibili, cu cât soarele a afectat mai mult pielea, cu atât aceasta are mai puțină fermitate și elasticitate. Când pielea începe să-și piardă fermitatea, porii devin mai vizibili.
De asemenea, pielea se îngroașă, odată ce începe procesul natural de îmbătrânire, ceea ce face ca celulele minuscule ale pielii să se adune în jurul porilor, făcându-i să pară mai mari.

 

CUM PREVENIM ÎMBĂTRÂNIREA PREMATURÎ A PIELII

 

Înaintarea în vârstă face ca piele să devină, în mod natural, mai puțin elastică și mai fragilă. Din cauza producției scăzute de uleiuri naturale, pielea devine uscată și apariția ridurilor este iminentă. Deși procesul natural de îmbătrânire a pielii nu poate fi stopat, există câteva metode prin care poate fi întârziat:
– protejarea pielii de razele soarelui, limitarea timpului petrecut în bătaia soarelui, utilizarea articolelor vestimentare de protecție, cum ar fi pălăriile cu boruri largi, cămășile cu mâneci lungi și ochelarii de soare, precum și folosirea produselor cu factor de protecție solară pe tot parcursul anului sunt câteva dintre metodele de prevenție împotriva razelor UV.
Produsele cosmetice care oferă protecție solară prezintă, pe etichetă, un număr de factor de protecție solară (FPS sau SPF), pentru a indica nivelul de protecție împotriva razelor UVB, dar și mențiunea „spectru larg de protecție“, ceea ce înseamnă că au în componența lor ingrediente care pot proteja pielea de razele UVA.
Produsele protejează celulele pielii de efectele dăunătoare ale radiațiilor solare, putând fi integrate în rutina zilnică de îngrijire, indiferent de tipul de ten.
Lapte față și corp SPF50+ asigură protecție solară foarte ridicată, imediată și pe termen lung a pielii sensibile expuse acțiunii nocive a radiațiilor solare, prin combinația de filtre minerale și organice.
Produsele cu factor de protecție solară trebuie aplicate pe piele cu cel puțin 30 de minute înainte de a ieși din casă, atât în sezonul cald, cât și în cel rece.

– adoptarea unei rutine corecte de îngrijire a pielii, o rutină corectă de îngrijire este esențială pentru a avea o piele sănătoasă și pentru a preveni îmbătrânirea prematură. Curățarea corectă a pielii și hidratarea acesteia sunt doi pași de nelipsit în rutina de îngrijire.
Totodată, pe lângă respectarea etapelor recomandate de specialiști în rutina de îngrijire, este importantă folosirea produselor adecvate tipului de ten.
Nu în ultimul rând, aplicarea produselor anti-aging este necesară odată cu înaintarea în vârstă, când producția naturală de colagen este în scădere. O atenție deosebită trebuie acordată conturului ochilor, întrucât acea zonă este mai sensibilă și mai predispusă apariției ridurilor și petelor pigmentare.
Nu în ultimul rând, din rutina de îngrijire nu ar trebui să lipsească produse care conțin apă termală, care hidratează, calmează și uniformizează aspectul pielii. Datorită mineralelor pe care le conține, apa termală calmează arsurile solare provocate de expunerea prelungită la razele ultraviolete, având un puternic efect antioxidant.

– adoptarea unui stil de viață echilibrat, o dietă bogată în fructe și legume susține sănătatea întregului organism și, implicit, a pielii. Totodată, consumul a cel puțin doi litri de lichide asigură nivelul de hidratare necesar de care pielea are nevoie pentru a-și menține strălucirea.

Deoarece fumatul și consumul băuturilor alcoolice se numără printre factorii care provoacă îmbătrânirea prematură a pielii, renunțarea la aceste vicii este recomandată.
Totodată, menținerea nivelului de stres la minimum, prin exerciții de meditație, yoga, aerobic, lectură sau realizarea altor activități relaxante, reprezintă o metodă eficientă de prevenție împotriva îmbătrânirii premature a pielii. Pe de altă parte, este necesară o rutină de odihnă corectă. Specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de somn în fiecare noapte, pentru ca organismul să se poată reface după o zi obositoare.

Nu în ultimul rând, exercițiile fizice sunt importante, pentru că sportul stimulează fluxul sangvin și furnizează oxigen și substanțe nutritive celulelor pielii, ceea ce contribuie la menținerea tinereții pielii.
Așadar, cu toate că îmbătrânirea naturală este determinată, în principal, de factorul genetic și este un proces inevitabil, îmbătrânirea extrinsecă poate fi prevenită, prin adoptarea unor măsuri de protecție: de la o rutină corectă de îngrijire la un stil de viață echilibrat.

 

TRATAMENT

 

– administrarea de vitamine, acid hialuronic, oligoelemente, aminoacizi local prin microinjecții (mezoterapia)
– stimularea producției de colagen și elastină prin microneedeling care creează microcanalicule cu ajutorul unor ace sterile care penetrează pielea la care se poate adauga concomitent și administrarea acidului hialuronic, vitamine, aminoacizi și oligoelemente;
– peeling chimic, care realizează o exfoliere controlată a pielii, în acest fel îndepărtând celulele moarte și stimulând producția de colagen;
– toxina botulinică;
– fillere cu acid hialuronic.
Primele 2 metode de tratament asigură o împrospătare a pielii, aceasta capătă luminozitate, crește tonicitatea, se reduc ridurile fine iar celelalte metode contribuie la îmbunătățirea considerabilă a aspectului, dispar și ridurile mai profunde, în acest fel „se sterg 5-10 ani din vârstă” , apărând un aspect întinerit.

 

 

 

Bibliografie:
www.health.harvard.edu


Aboneaza-te la Newsletter