
Piciorul diabetic, una dintre cele mai serioase complicații ale diabetului
Dona30/07/2019Piciorul diabetic este una dintre cele mai grave complicații ale diabetului, alături de retinopatie, neuropatie, nefropatie și boala macrovasculară. Pacientul cu diabet are un risc mare de a dezvolta în timp și boala arterială periferică, numită și arteriopatie obliterantă, în care extremitățile inferioare sunt afectate de ateroscleroză.
Factorii de risc pentru boala arterială periferică, pe lângă diabet, sunt: hipertensiunea, dislipidemia (cu valori ridicate ale colesterolului rău LDL și valori scăzute de HDL), fumatul (inclusiv cel pasiv), istoricul familial de ateroscleroză, obezitatea, genul masculin și nivelul crescut de homocisteină. De multe ori, în cazul diabeticilor, acești factori de risc se combină, deoarece la pacientul cu diabet apar concomitent și hipertensiunea și dislipidemia și obezitatea, pe lângă valorile înalte sau fluctuante ale glicemiei care produc modificări micro- și macrovasculare și neuropatie periferică. Predispoziția bărbaților pentru această afecțiune crește prevalența piciorului diabetic în rândul bărbaților cu diabet.
Ca și diabetul, ateroscleroza este o boală sistemică. Peste 2/3 dintre pacienții cu boala arterială periferică au și boală arterială coronariană sau boală cerebrovasculară semnificativă. Așadar, este o afecțiune complicată, asociată cu alte afecțiuni severe care are implicații asupra vieții pacientului.
Care sunt simptomele piciorului diabetic
Simptomele care trebuie să ne atragă atenția sunt: durere (uneori ca o senzație de arsură), crampe, senzație de disconfort în timpul deplasării care dispare sau se ameliorează dacă ne odihnim, dificultăți motrice, în timp distanța de deplasare micșorându-se progresiv. În poziții în care piciorul este ținut imobil, poate să apară edemul. Tegumentele pot deveni subțiri și palide. Piciorul afectat transpiră mai mult și poate prezenta ulcerații dureroase și cianoză. Ulcerațiile apar de obicei la nivelul degetelor și/ sau călcâiului, uneori chiar mai sus, la nivelul gambei, fiind înconjurate de țesut care necrozează.
De aceea, pe lângă tratamentul chirurgical local sau chiar amputarea labei piciorului sau a părții afectate, pacienții pot lua în considerare opțiuni de tratament alternativ, precum terapia laser care dă rezultate bune în cele mai multe cazuri și poate amâna opțiunea amputării și invaliditatea.
Poate fi prevenit piciorul diabetic?
Singura modalitate de prevenție a acestei complicații este de a controla factorii de risc. Renunțarea la fumat, tratamentul dislipidemiei și hipertensiunii, menținerea sub control a glicemiei, tratamentul neuropatiei diabetice sunt singurele opțiuni de prevenție. Însă, pentru a avea succes, pacientul și cei apropiați trebuie să colaboreze îndeaproape cu echipa medicală.
Specialiștii, singuri, nu pot reuși dacă pacientul nu respectă tratamentul, nu merge periodic la controale, nu face schimbări în stilul de viață (renunțând la fumat, făcând mișcare moderată în mod regulat) sau nu urmează întocmai recomandările nutriționale.
Specialiștii le mai recomandă diabeticilor să acorde o atenție sporită picioarelor astfel
- Să evite infecțiile, ulcerațiile, leziunile de orice fel.
- Să poarte încălțăminte comodă și potrivită.
- Să evite transpirația în exces a picioarelor care favorizează apariția leziunilor.
- Să evite variațiile extreme de temperatură.
- Să își rezolve orice problemă poate să apară (precum unghii încarnate, bătături, monturi) adresându-se unui podiatrist.
- Să acorde un plus de atenție igienei picioarelor, menținerii unghiilor și hidratării pielii folosind creme sau unguente de hidratare. Atenție la instrumentele folosite pentru tăierea unghiilor și orice poate produce o abraziune sau răni susceptibile să se infecteze. Diabeticii au o predispoziție ridicată la infecții, iar cele la nivelul piciorului diabetic devin greu de tratat și de vindecat.
- Să își verifice zilnic picioarele pentru a găsi din tip eventuale leziuni sau ulcerații.
- Să facă mișcare moderată în mod regulat și să alterneze perioadele de activitate cu cele de repaos.
- Să facă masaj – pentru a menține circulația la nivelul membrelor inferioare.