
Pavorul nocturn și coșmarurile copiilor noștri
Dona06/06/2019Copiii se pot confrunta cu pavor nocturn și coșmaruri (sau terorile nopții). Sunt perturbări comportamentale care apar în perioada somnului cu frecvență ridicată la copii și adolescenți, din cauze diferite.
Părinții și familiile sunt speriate și nu știu cum să reacționeze, mai ales că pot fi însoțite și de somnambulism care îi poate pune pe copiii în situații de risc.
Iată ce trebuie să știm despre aceste afecțiuni și ce putem face ca să ne ajutăm copiii. În multe cazuri aceștia nu își amintesc nimic, în alte cazuri își aduc aminte de ce au visat sau ce i-a speriat și au nevoie de înțelegerea și susținerea familiei.
De aceea orice discuție trebuie să aibă loc în funcție de sfatul specialistului care știe cel mai bine situația fiecărui copil și poate sugera explicația potrivită vârstei acestuia.
Trebuie să îi observăm pe copii, deoarece în unele cazuri manifestările apar aproximativ în același interval de la adormirea copilului. O soluție ar fi ca timp de 7 zile să îi trezim cu aproximativ 15 minute de intervalul la care anticipăm apariția coșmarurilor sau manifestărilor, ca să le schimbăm rutina. Sub nicio formă nu îi trezim brusc în timpul manifestărilor ca să nu le accentuăm trauma.
Ce este pavorul nocturn
Vorbim despre pavorul nocturn atunci când copilul se trezește brusc din somn, dar nu este pe deplin conștient de cea ce îl înconjoară și de ceea ce face. Copilul țipă, se manifestă foarte anxios, uneori chiar merge în somn (somnambulism). Nu este o afecțiune gravă, apare frecvent de obicei până la vârsta de 8 ani.
În această situație cel mai bine este să îi supraveghem pe copii ca să fie în siguranță fără să intervenim brusc, deoarece ei se află în fazele 3 și 4 ale somnului nonREM. Intervenția noastră poate să îi sperie foarte tare și să le cauzeze o traumă. Durata este scurtă, iar medicii pot decide administrarea anumitor medicamente precum diazepamul seara la culcare.
Tratamentul constă în medicamentație, tehnici de relaxare, rutina somnului și psihoterapie. Stresul, anxietatea, îngrijorarea și anumite situații tensionate precum violența în familie pot declanșa această afecțiune.
De obicei, copiii care au în istoricul medical al familiei această afecțiune au o probabilitate mai mare să o facă.
Coșmarurile sau terorile nopții
Sunt mai des întâlnite la copiii din grupa de vârstă 3-6 ani și apar în cursul somnului REM. Pot fi asociate cu febră, oboseală excesivă sau cu ingestie de alcool. Cauza principală este stresul, o teamă temporară sau o traumă, de aceea este important de identificat pentru a fi rezolvată.
De exemplu, unii copiii se pot speria în subconștient de anumite povești sau anumite filme sau imagini pe care le află sau văd chiar înainte de culcare, fără a se manifesta pe moment. De aceea, expunerea lor la orice situație sau informație sau vizual trebuie făcută cu responsabilitate.
Ca și în cazul pavorului, intervenția în timpul manifestărilor copilului trebuie să fie extrem de blândă dacă este necesară și pentru siguranța copilului. Rutina somnului, înțelegerea cauzelor, eliminarea stresului sunt absolut necesare. Copilul trebuie să își capete sentimentul de siguranță și liniștea pentru a avea un somn odihnitor și a scăpa de coșmaruri.
Ce este de făcut
Așadar, este important să ne menținem calmul și să avem mereu în minte faptul că manifestările acestea, foarte neplăcute, vor trece. Nu trebuie să ne speriem chiar dacă ai noștri copiii vor fi extrem de anxioși și agitați în acele momente, ci trebuie le fim extrem de înțelegători și să ne gândim la siguranța lor.
Copiii care au și manifestări de somnambulism trebuie atent supravegheați. Ușile și geamurile trebuie închise, accesul la scări trebuie securizat pentru a evita accidente nedorite. În general, este bine ca indiferent dacă au avut sau nu ridicări în șezut sau au pornit la plimbare prin casă în somn să ne luăm aceste măsuri de siguranță și pentru liniștea noastră și pentru binele lor.