Patru lucruri importante de știut despre Ginkgo Biloba

Dona06/06/2019

Unul dintre cele mai folosite suplimente este Ginkgo Biloba, un extract din frunzele copacului ginkgo, una dintre cele mai vechi specii de arbori, de origine din China. Ginkgo este folosit în medicina tradițională chineză de sute de ani, însă datorită beneficiilor pentru sistemul circulator și sistemul nervos, a fost adoptat de ani buni și recomandat de medicii alopați.

  1. Pentru ce este recomandat suplimentul Ginkgo Biloba

Extractul de ginkgo este recomandat în tulburările de circulație a sângelui, dar și în deficitele de memorie și problemele de concentrare, deoarece îmbunătățește fluxul sangvin la nivel cerebral. De asemenea, unii medici îl recomandă pacienților care au senzația de zgomot în urechi, dar și celor cu crampe musculare, în demența cauzată de Alzheimer sau accidente vasculare (frecvente îndeosebi la persoanele vârstnice). Dar și pacienții cu vertigo pot beneficia de substanțele active din extrasul de Ginkgo.

Studiile sunt contradictorii. Există unele care susțin că extractul de Ginkgo întârzie cu 6 luni progresia anumitor afecțiuni (demența cauzată de Alzheimer și/ sau accidente cerebrale). Dar există și studii clinice extinse care nu susțin nici efectele asupra circulației, nici asupra funcției cognitive (DeKosky ST, Williamson JD, Fitzpatrick AL, Kronmal RA, Ives DG, Saxton JA, Lopez OL, Burke G, Carlson MC, Fried LP, Kuller LH, Robbins JA, Tracy RP, Woolard NF, Dunn L, Snitz BE, Nahin RL, Furberg CD; Ginkgo Evaluation of Memory (GEM) Study Investigators. 2008. Ginkgo biloba for prevention of dementia: a randomized controlled trial. JAMA 300(19):2253-2262).

  1. Interacțiuni cu alte medicamente

Din păcate, la noi în țară nu avem o autoritate care să publice studii sau scercetări privind suplimentele alimentare. În Statele Unite ale Americii, FDA (Food and Drug Administration) publică periodic pe site-ul propriu avertizări sau rezultatele unor cercetări sau studii privind medicamente sau suplimente și există instituții care derulează studii clinice și reevaluează periodic recomandările medicale.

Conform informațiile medicale existente n prezent, dozele ridicate de extract de Ginkgo biloba pot reduce eficacitatea medicamentelor împotriva convulsiilor. De asemenea, dacă luați acest supliment, trebuie să discutați din timp cu medicul dacă urmează să aveți o intervenție chirurgicală (chiar și stomatologică), deoarece crește riscul de sângerare. Având în vedere efectele asupra sistemului circulatoriu, extractul de Ginkgo nu trebuie luat concomitent cu anticoagulante (de exemplu, warfarina) sau aspirină sau vitamina E deoarece fiecare dintre aceste substanțe, individual, contribuie la subțierea sângelui; așadar, combinația lor crește riscul pentru hemoragie internă sau accident vascular, iar riscul crește odată cu vârsta pacientului.

De aceea, dacă doriți să luați extract de Ginkgo, cel mai bine este să discutați cu farmacistul și/ sau medicul înainte pentru a preveni interacțiunile cu medicamente.

  1. Siguranță și riscuri

Deși există studii clinice care susțin beneficiile acestui tip de supliment, există însă și studii privind riscurile administrării pe termen lung. Conform unui studiu de 2 ani realizat în cadrul NTP (National Toxicology Program, SUA), administrarea timp de 105 săptămâni de extract de Ginkgo Biloba la șoareci și șobolani a cauzat apariția cancerului hepatic și a cancerului tiroidian. De aceea, studiile continuă și sunt recomandate monitorizarea constantă și evaluarea periodică a pacienților care iau acest tip de supliment.

  1. De unde este bine să le procurați

Pentru siguranța dumneavoastră, suplimentele ar trebui procurate doar din farmacii, deoarece pe piață circulă o mulțime de produse falsificate, inclusiv produse parafarmaceutice. Deși nu se discută public despre asta, există o medicamente și suplimente falsificate care circulă pe piață și se vând chiar pe internet, produse în condiții nesigure. Trebuie să ne luăm măsuri de precauție mai ales că, în România, suplimentele medicale (produse parafarmaceutice) nu trec prin controale riguroase și periodice, din păcate.


Aboneaza-te la Newsletter