
Pancreatita cronică
Dona31/03/2021Inflamația cronică a pancreasului și funcționarea deficitară a acestuia se numește pancreatită cronică. Am povestit despre pancreatita acută și de ce trebuie diagnosticată și tratată, pentru a preveni episoadele recurente, adică pancreatita cronică și complicațiile ei. Este o afecțiune serioasă deoarece odată instalată, nu este reversibilă, modificările cauzate fiind permanente și crescând riscul de cancer pancreatic.
Factorii de risc și cauzele pancreatitei cronice
Factorii de risc țin de stilul de viață, în principal de ignorarea tratamentului și recomandărilor medicului la pacienții cu pancreatită acută și consumul ridicat de alcool pe parcursul mai multor ani.
Afecțiunea apare, cu precădere la adulții cu vârsta între 30 și 40 de ani, în special bărbați, dar poate afecta pacienți de orice vârstă, inclusiv copii. Cei mai mulți dintre pacienți au în istoricul lor medical cel puțin un episod de pancreatită acută.
Așadar, această afecțiune este cauzată de: consumul ridicat de alcool (70-80% din cazuri), poate fi ereditară, autoimună, din cauză necunoscută (10-20%), obstructivă (tumori, cicatrici, pancreas divisum, disfuncţie sfincter Oddi), fibroză chistică (în principal la copii). Pot fi și cauze rare precum: hipercalcemia, hipertrigliceridemia, anumite medicamente sau tratamente (radioterapie abdominală), insuficienţa renală.
Simptomele care anunță pancreatita cronică
Dacă ai o durere severă situată central sau spre stânga care radiază către spate și poate fi intermitentă, dar să si dureze de la câteva ore la câteva zile, atunci acesta este un semnal de alarmă de neignorat. Poate fi însoțită sau nu de stare de rău și vomă și de o durere mută, persistentă între episoadele de durere de intensitate mare.
În cazul pancreatitei cronice severe, pacienții pierd în greutate, își pierd pofta de mâncare, fac icter, prezintă simptomele diabetului (polidipsie – sete excesivă, oboseală extremă și nevoia imperioasă de a urina), au o stare permanentă de rău și vomită.
Tratamentul pancreatitei cronice
Diagnosticul este pus de medicul de specialitate după analize și investigații complete (inclusiv imagistice precum ecografie, ecoendoscopie, CT, RMN sau invazive – biopsia).
Tratamentul împreună cu schimbări ale stilului de viață (inclusiv renunțarea la alcool și fumat) poate ține sub control manifestările afecțiunii, însă nu poate reda pancreasului funcțiile pierdute. 1 din 3 pacienți cu această boală va dezvolta diabetul de tip 3c (diabetul pancreopriver) o formă a diabetului cauzată de distrugerea pancreasului ca urmare a unei afecțiuni precum pancreatita cronică, cancerul pancreatic sau ca urmare a unei intervenții chirurgicale la acest organ.
Din păcate, această afecțiune este una dureroasă și durerea cronică poate cauza stres, depresie și anxietate.