BPOC

Pacienții cu BPOC trebuie să prevină infecțiile respiratorii, inclusiv COVID-19

Dona21/03/2021

Specialiștii recomandă pacienților cu BPOC sau boala pulmonară obstructivă cronică să prevină infecțiile respiratorii de orice fel, mai ales gripa de sezon și infecția cu oricare dintre noile tipuri de coronavirus. Această categorie de pacienți este deosebit de vulnerabilă și are un risc semnificativ mai ridicat de complicații care pot duce chiar la deces din cauza afectării funcției plămânilor.

Măsurile preventive includ nu doar respectarea indicațiilor privind tratamentul, stilul de viață și evitarea unor factori de risc (precum intrarea în contact cu virusuri, poluarea, fumatul activ și/ sau pasiv), ci mai ales vaccinarea periodică. O gripă poate pune în pericol viața acestor pacienți, chiar dacă au sau nu și alte comorbidități (precum diabet, hipertensiune, afecțiuni cardiovasculare).

Iar vaccinarea, conform unor studii, s-a dovedit eficientă pe termen lung la pacienții cu BPOC prin reducerea situațiilor de exacerbare a simptomelor, a numărului de spitalizări și de consultații periodice și reducerea mortalității din orice cauze, inclusiv respiratorii.

BPOC afectează calitatea vieții

BPOC este numele unui grup de afecțiuni severe care afectează calitatea vieții pacientului deoarece cauzează dificultăți de respirație.  Poate fi vorba de emfizem pulmonar sau de bronșită cronică la pacienți de pragul de 35-40 de ani și mai în vârstă, în principal fumători.

Fumatul este unul dintre factorii majori de risc pentru aceste afecțiuni pulmonare, pentru bolile cardiovasculare și cancer.

Ca și alte afecțiuni cronice severe precum boala cronică renală, și BPOC este insidioasă. Pacienții tind să ignore semnalele de alarmă și se prezintă tardiv la medic, atunci când boala este deja avansată.

Dacă ai unul sau mai multe dintre următoarele simptome, trebuie să mergi la un consult:

  • Tuse persistentă cu flegmă, care este, de obicei, ignorată fiind pusă pe seama fumatului.
  • Probleme de respirație care evoluează în timp, se acutizează și se manifestă în special când ești activ (mergi, urci scări, ridici, fac mișcare). Încep treptat la activități mai semnificative care necesită efort și devin mai agasante la activități normale, care nu ar trebui să te lase cu respirația întretăiată. Încetul cu încetul îți dai seama că ți se limitează activitățile pe care le poți face sau că simți că trebuie să depui mai mult efort pentru ele.
  • Wheezing (respirație șuierătoare) persistent.
  • Infecții pulmonare recurente. De fapt și infecțiile respiratorii recurente care se complică cu tuse și pulmonar trebuie să fie un semnal de alarmă.
Ai grijă de plămânii tăi!

BPOC este o afecțiune care poate fi diagnosticată prin investigații uzuale. Ideal este să ajungi la medic când plămânii nu sunt sever afectați.

Nu pune doar pe seama oboselii, circulației, greutății sau vârstei, de exemplu, faptul că parcă nu mai ai condiție fizică și simți că nu respiri cum trebuie atunci când mergi pe jos, cobori sau urci scări, ridici sau cari ceva!

Se poate întâmpla o dată, de două ori, dar dacă problema persistă și, mai grav, devine mai evidentă, mergi la medic! Tratamentul este mai eficient și te ajută să duci o viață cât mai apropiată de normal dacă diagnosticul este pus mai devreme.

 

 


Aboneaza-te la Newsletter