Care sunt pacienții vulnerabili în caz de infecții respiratorii

Dona15/04/2020

Anumite categorii de pacienți sunt mai vulnerabili la infecțiile respiratorii, inclusiv la infecția cu noul coronavirus. Din cauza afecțiunilor pe care le au, aceste persoane au o imunitate mai scăzută, au risc mai ridicat de complicații și chiar de deces chiar și în cazul unei gripe. De aceea Organizația Mondială a Sănătății și medicii le recomandă vaccinarea antigripală anuală.

Dacă sunteți o persoană dintr-o categorie de risc

Trebuie să urmați tratamentul și recomandările medicilor, să luați măsuri suplimentare de prevenție și, mai ales, să vă autoizolați pe cât posibil. În situația supraîncărcării sistemului medical în perioada unei epidemii sau a unei pandemii, riscul pentru pacienții vulnerabili crește semnificativ.

Este important să discutați cu medicul și să vă spună ce trebuie să faceți ca să vă luați rețetele fără a merge la cabinet sau ce opțiuni de consultații prin telefon sau online aveți, în caz de nevoie.

În cazul noului coronavirus, copiii fără probleme de sănătate se pare că au o rezistență mai crescută și o incidență mai scăzută a complicațiilor severe, specialiștii neputând să explice deocamdată motivul.

Categorii de pacienți vulnerabili la infecții respiratorii
  • Persoane în vârstă de peste 65 de ani (inclusiv), chiar dacă nu au alte probleme de sănătate (indiferent de vârstă, după evaluarea medicală)
  • Persoane cu afecțiuni respiratorii cronice, precum astm, BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică), bronșită, fibroză chistică, alte afecțiuni pulmonare.
  • Persoană cu afecțiuni renale: boală cronică renală (BCR) stadiile 3, 4 și 5, insuficiență renală, sindrom nefrotic, transplant renal.
  • Persoane cu afecțiuni cardiovasculare precum: insuficiență cardiacă, afecțiuni congenitale, hipertensiune cu complicații, ischemie, accident vascular, infarct;
  • Persoane cu afecțiuni hepatice cronice precum: ciroză, cancer hepatic, hepatite, atrezie biliară.
  • Persoane cu afecțiuni neurologice precum: Parkinson, mini-accident cerebral (sau atacul ischemic vascular), afecțiuni cerebrale, scleroză multiplă, afecțiuni degenerative ale sistemului nervos, și pacienți cu afecțiuni neurologice care compromit funcția respiratorie.
  • Persoane cu diabet, indiferent de tipul acestuia și tratament.
  • Pacienți cu sistemul imunitar compromis din cauza unor afecțiuni sau a unor terapii (de exemplu chimioterapie) sau tratamente (precum cele recomandate pentru cancer).
  • Persoane cu asplenie, adică lipsa congenitală a splinei sau ca urmare a unui traumatism, a unei intervenţii chirurgicale (splenectomie). Persoane cu disfuncții ale splinei.
  • Pacienți cu obezitate morbidă.
  • Femei însărcinate.

Toți trebuie să avem grijă de noi și de cei de lângă noi în această perioadă. Starea de spirit, odihna, alimentația sănătoasă, igiena sunt foarte importante și acum ne dăm seama mai mult decât oricând.

Sănătoși să fim!


Aboneaza-te la Newsletter