Ovulația

Dona27/01/2023

Ovulația este sinonimă cu perioada cea mai fertilă a unei femei. Ovulația se manifestă prin eliberarea unui ovul în timpul menstruației.

Peretele foliculului ovarian se rupe la suprafata ovarului, iar, în urma acestui proces, este eliberat ovulul. Ovulul mai este cunoscut și sub denumirile de ovocit sau gamet feminin. Ovulele sunt eliberate numai dupa ce ajung la maturitate.

Dupa ce este eliberat, ovulul migreaza către trompa uterină, unde poate intra în contact cu un spermatozoid și poate fi fertilizat.

Ovulația și activitatea hormonală în timpul ciclului menstrual sunt controlate de o zonă a creierului numită hipotalamus. Această regiune importantă a creierului trimite semnale care instruiesc lobul anterior și glanda pituitară să elibereze hormonul luteinizant (LH) și hormonul foliculostimulant (FSH).

Este recomandat ca femeile care iși doresc să rămână insărcinate să recunoască primele semne de ovulație, întrucât în această perioadă o femeie este cea mai fertilă, iar sansele să rămână gravidă sunt foarte mari.

 

CE ESTE OVULAȚIA

Ovulația este o parte cheie a ciclului menstrual. La ovulație, ovarul eliberează un ovul. Dupa ce este eliberat, ovulul poate fi sau nu fertilizat de spermatozoizi. În cazul în care este fertilizat, acesta se poate deplasa către uter, unde se poate implanta pentru a se transforma într-o sarcină. Daca nu este fertilizat, ovulul se descompune, iar mucoasa uterină este îndepartată în timpul menstruației.

Fie că vor să rămână gravide, fie că vor sa prevină o sarcină, este esențial ca femeile să ințeleagă felul în care se produce ovulația, dar și când aceasta are loc.
O femeie se naște cu un numar limitat de ovule, astfel încât ea are la nastere toate ovulele pe care le va avea în ovare de-a lungul vieții, spre deosebire de barbat care va continua să producă spermatozoizi întreaga viață.

Chiar dacă la naștere în ovare se pot găsi cateva milioane de ovule, numărul acestora se va reduce semnificativ de-a lungul timpului, astfel incât la pubertate vor fi doar 300.000 ovule la nivelul fiecărui ovar. În timpul perioadei fertile, doar 300 de ovule se vor matura și vor fi eliberate din ovar, restul ovulelor vor fi consumate prin intermediul atreziei. Atrezia este un proces biologic degenerativ care apare indiferent dacă femeia rămane însărcinată, are cicluri menstruale normale, folosește contracepția sau face tratament pentru infertilitate. Fumatul este un factor care poate să accelereze atrezia ovulelor și să determine apariția menopauzei precoce (< 40 ani).

O femeie are la vârsta de 30 ani 12% din rezerva ovariană cu care s-a nascut și numai 3% la vârsta de 40 ani. Probabilitatea ca o femeie să rămâna însărcinata este:
– la 30 ani: 75% în primul an și 91% în patru ani;
– la 35 ani: 66% în primul an și 84% în patru ani;
– la 40 ani: 44% în primul an și 64% în patru ani.

Informații esențiale despre ovulație:
– fiecare femeie se naște cu milioane de ovule imature care așteaptă să fie pregatite pentru ovulație;
– în mod normal, doar un ovul este eliberat la fiecare ovulație;
– un ovul trăiește aproximativ 12-24 ore după ce a fost eliberat de la nivelul ovarului;
– ovulația poate fi afectată de stres, anumite boli, fumat sau modificări în rutina zilnică;
– unele femei pot simți o durere sau jenă în zona ovarelor în timpul ovulației care se numește mittelschmerz, ceea ce înseamnă în germană “durerea de la mijloc” (mijlocul ciclului menstrual);
– implantarea unui ou fecundat are loc după aproximativ 6-12 zile de la ovulație;
– menstruația poate să apără chiar dacă ovulația nu a avut loc;
– ovulația poate să apară chiar dacă menstruația nu a apărut;
– dacă un ovul nu este fecundat, el se va dezintegra și va fi absorbit la nivelul mucoasei uterine.

 

CARE SUNT GLANDELE IMPLICATE IN OVULAȚIE

Ovulația este un proces care depinde de activitatea mai multor glande, precum și de hormonii acestora:
– hipotalamus, in baza unor hormoni, hipotalamusul comunica cu hipofiza. Hipotalamusul este regiunea centrală a diencefalului și se gasește între talamus și hipofiză. Funcția sa principală este aceea de a face conexiunea dintre sistemul nervos și sistemul endocrin, iar această legatură se face prin intermediul hipofizei.
– hipofiza, este o glanda esențială. Este situată la baza craniului. Hipofiza iși secretă proprii hormoni, dar influențează și funcția secretorie a celorlalte glande endocrine.
– ovare, sunt cele doua glande care au forma de migdale și care sunt situate în pelvisul femeii. Acestea conțin ovulele. Ovarele produc cei doi hormoni sexuali feminini: estrogen si progesteron.

 

SIMPTOMELE OVULAȚIEI

Sunt câteva semne care pot apărea atunci cand ovarul eliberează un ovul:
– temperatura bazală scade ușor și crește apoi din nou. Creșterea temperaturii este de aproximativ jumatate de grad Celsius. Acest proces este controlat de progesteron, hormonul secretat în momentul eliberării unui ovul. În general, perioada cea mai fertilă are loc cu 2-3 zile înainte ca temperatura să atingă cotă maximă.
– mucusul cervical devine mai alunecos și mai putin vâscos, mucusul cervical este numit și lichid cervical și are un rol important în procesul de concepție, pentru că protejează spermatozoizii în incercarea acestora de a ajunge la ovul, de-a lungul tractului reproducator. Mucusul cervical devine mai clar și mai subțire, cu o consistență alunecoasă;
– crampe abdominale: durerile pot fi generalizate, sau sunt localizate numai într-o parte a abdomenului, aceasta fiind denumită și mittelschmerz (ovulalgie);
– sensibilitate a sânilor;
– balonare;
– schimbare a dispozitiei;
– apetit sexual crescut.

Atenție însă, unele manifestări (balonarea, schimbarea dispozitiei) nu presupun neapărat ca femeia se află la ovulație.
Sunt femei care nu ovulează după un program anume. Este posibil ca acestea să nu-și dea seama foarte ușor dacă ovulația a avut loc, sau nu. În astfel de situații, este recomandat să se ceară ajutorul medicului.

Ovulația are loc la jumatatea ciclului menstrual, sau în jurul zilei a 14-a din ciclul mediu de 28 de zile (numărând din prima zi a unei perioade menstruale, până în prima zi a urmatoarei perioade). Trebuie avut în vedere însă că ciclul poate dura de la 23 la 35 de zile. Un ovul poate fi fertilizat intre 12-24 de ore după ovulație.

 

CUM SE POT URMĂRI SIMPTOMELE OVULAȚIEI

O femeie poate urmări simptomele ovulației în cel puțin 2 moduri:
– marcarea calendarului: este recomandat să notezi când începe și se termină ciclul. Fereastra fertilă durează cam 4-5 zile. Ovulul poate trăi aproximativ 12-24 ore. Spermatozoizii pot supraviețui câteva zile în interiorul corpului.

Una din ințelegerile greșite despre fertilitate este aceea că femeia are ovulație, și astfel este cea mai fertilă, în ziua a 14-a a ciclului menstrual. Acest lucru este adevarat doar la femeile care au un ciclu perfect regulat, de 28 zile, iar asta se intamplă doar la 10% dintre ele.

De fapt, nu sunt 14 zile de când menstruația a început, ci 14 zile înainte de urmatoarea menstruație. Astfel, dacă ciclul menstrual este perfect regulat, poți aprecia ziua în care se produce ovulația scăzând 14 zile de la data la care aștepți urmatoarea menstruație. De exemplu, o femeie cu un ciclu de 30 zile probabil că elimină ovulul în ziua 16, iar o femeie cu un ciclu la 26 zile, în ziua 12.

La cele mai multe femei, ciclul menstrual are o durată intre 28-32 zile. Ovulația poate fi calculată fie începând cu prima zi a ultimei menstruații sau scăzând 12-16 zile de la data următoarei menstruații. Cele mai multe femei ovulează la un moment dat între zilele 11-21 ale ciclului lor atunci când numeri de la prima zi a ultimei menstruații. Aceasta este ceea ce se cheamă “perioada fertilă”, deoarece în acest interval șansa de a rămâne gravidă este cea mai mare. Ovulația poate să apară în momente diferite ale ciclurilor menstruale și în zile diferite de la o lună la alta;

– remarcă simptomele: nivelul hormonilor se modifică pe parcursul ciclului menstrual. La început, ovarele produc estrogen. Atunci când nivelul de estrogen este suficient de mare, ovarul eliberează un ovul. Ulterior ovarul începe producerea de progesteron, ceea ce face ca temperatura corpului să creasca ușor. Hormonii sunt cei care schimbă textura mucusului cervical. Pe măsură ce corpul se pregatește pentru ovulație, mucusul cervical devine mai alunecos. Textura acestuia favorizează fertilizarea ovulului;

– masurarea zilnică a temperaturii bazale a corpului , în fiecare dimineată, înainte de a coborâ din pat, este o metodă de a confirma ovulația. În urma eliberării unui ovul, ca urmare a secreției hormonului progesteron, temperatura corpului crește cu aproximativ 0.5 grade C și rămâne ușor crescută până chiar înainte de urmatoarea menstruație. Totuși, această metodă nu este utilă pentru a programa un raport sexual deoarece în momentul în care temperatura corpului a început să creasca, ovulația deja s-a produs, ceea ce înseamnă că există un timp foarte scurt pentru a concepe (până la 24 ore);

– examinarea mucusului cervical, poți examina aspectul mucusului cervical (fie la nivelul lenjeriei, fie pe o bucată de șervețel) pentru a afla la ce moment al ciclului ești. Câteva zile după menstruație, mucusul cervical poate fi uscat, gros și cleios, pentru ca apoi să înceapă să devină apos. Atunci când mucusul devine clar, lucios și elastic (poate fi intins), asemanator cu albusul de ou, înseamnă că ești în perioada fertilă;

– folosirea unui predictor de ovulație, dacă ciclul menstrual este neregulat, atunci ar putea fi util un dispozitiv de predicție a ovulației; prin aceasta metodă se urmarește identificarea, de exemplu in urina, a unei creșteri a concentrației hormonului luteinizant (LH), creștere care apare cu 16-32 ore înainte de ovulație. Posibilitatea de eroare a cestui test precum și timpul relativ scurt până la ovulație limitează utilitatea sa practică;

– “ascultarea corpului”, exista câteva semne fizice asociate cu ovulația; deși relativ subtile, acestea pot fi percepute uneori de anumite femei.Aproximativ 20% dintre femei simt o durere ca o crampă ascuțită, rar severă, localizată pe o parte a abdomenului inferior. Mittelschmerz – in germana “durere la mijlocul ciclului” – este produsă în momentul ovulației, ca urmare a iritației peritoneului (o membrană la nivelul pelvisului și abdomenului) de către lichidul sau sângele eliminat odată cu eliminarea ovulului din ovar.De asemenea, în perioada din jurul ovulației, mirosul devine mai pronunțat.

 

CE SĂ FACI PENTRU A CREȘTE ȘANSELE DE FERTILITATE

Să rămâi însărcinată trebuie să ai contact sexual cel putin o data la 2 zile, mai ales în perioada fertilă. Sunt și alte măsuri de care ar trebui să ții seamă pentru a avea un copil sănătos:
– menține o greutate corporală normală: o greutate prea mare sau prea mică poate afecta regularitatea menstruației;
– renunță la fumat: fumatul reduce fertilitatea;
– nu fă abuz de alcool: afectează de asemenea fertilitatea. Nici la bărbați nu este recomandat abuzul de alcool;
– nu fă abuz de cafea;
– asigură-te ca nu suferi de boli cu transmitere sexuală;
– evită un program de lucru în ture;
– asigură-te că mănânci un mic dejul sănătos;
– adoptă o alimentație sănătoasă și echilibrată.Dacă medicul recomandă, apelează la vitamine și minerale;
– gestioneaza stresul;
– nu intensifică exercițiile fizice.

 

Bibliografie:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/150870
https://www.verywellfamily.com/signs-of-ovulation-1960281
https://www.webmd.com/baby/am-i-ovulating#091e9c5e810b185f-2-8
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/ovulation#signs-of-ovulation
https://www.healthline.com/nutrition/16-fertility-tips-to-get-pregnant


Aboneaza-te la Newsletter