
Oul, un aliment aproape complet
Dona08/08/2021Oul este unul dintre cele două alimente aproape complete pe care le avem mereu la îndemână și care ar trebui să se regăsească în meniul nostru zilnic deoarece are proprietăți nutriționale de neegalat. Unii recomandă 3-4 ouă pe săptămână, alții zilnic cu amendamentul că va trebui să ai grijă de celelalte surse de grăsimi din alimentație.
Oul conține proteine de cea mai înaltă calitate cu toți cei 8 aminoacizi esențiali, minerale (calciu, fier, seleniu, zinc), lecitină, vitamine liposolubile cu efect antioxidant (A, D, E) și alte vitamine (B6, B12) cu biodisponibilitate crescută și absorbție rapidă în organism.
De aceea oul este unul dintre alimentele de bază pentru sportivii de performanță, dar și pentru copilul în creștere, femeia însărcinată sau pentru cei în convalescență.
Iată de ce trebuie să îl incluzi în alimentația ta
- Oul are un aport caloric redus și ne satură repede (80 de calorii în medie pentru un ou).
- Oul conține lecitină, importantă pentru creier și pentru sănătatea sistemului circulator deoarece este implicată în transportul grăsimilor din sânge și împiedică depunerea acestora pe pereții vasculari. Mai mult, lecitina are beneficii și pentru piele.
- Oul conține și vitamina B6, atât de importantă, împreună cu magneziu pentru reducerea nivelului de stres, combaterea oboselii și menținerea sănătății sistemului nervos central
- Oul poate crește ușor nivelul de colesterol la cei care au deja hipercolesterolemie. Dar poți alege să consumi ouă fierte moi, cu gălbenușul crud, deoarece au lecitina intactă și nu au efect asupra colesterolului sangvin.
- Oul conține proteine etalon cu toți aminoacizii esențiali importanți pentru sistemul imunitar și muscular. Aceste proteine împreună cu vitaminele și mineralele accelerează metabolismul, deci contribuie la arderea caloriilor.
- Oul este unul dintre principalele alimente care ne furnizează vitamina B12, atât de importantă pentru cei cu anemie megaloblastică și pentru reglarea sintezei de hormoni și prevenirea acneei.
- Datorită combinației de nutrienți și proteine de înaltă calitate, oul este unul dintre alimentele care combat procesul de îmbătrânire.
Oul trebuie inclus în alimentația unei persoane care este bolnavă sau în convalescență deoarece contribuie la creșterea imunității și compensarea pierderilor proteice accelerate specifice unor infecții.