
Otita medie
Dona26/05/2022Ce este otita medie?
Otita medie reprezintă o infecție la nivelul urechii medii. Urechea medie este spațiul plin de aer dintre timpan (membrana timpanică) și urechea internă. Urechea medie adăpostește oscioarele care transmit vibrațiile sonore de la timpan către urechea internă. Otita medie este frecventă la copii, dar și adulții o pot manifesta. Formele ușoare ale acesteia pot trece de la sine, fără să fie necesar un tratament. Formele mai avansate pot determina inclusiv o pierdere semnificativă a auzului. Diagnosticul si tratamentul îl stabilește medicul otorinolaringolog (ORL). Este importantă administrarea medicamentelor exact cum au fost prescrise pentru a evita sau opri recurențele.
Cauzele otitei
Cauzele otitei sunt infecțiile bacteriene sau virale. De multe ori, otita medie debutează după o răceală sau o altă infecție respiratorie. Bacteria sau virusul se deplasează în urechea medie prin trompa lui Eustachio.
Rolul trompelor lui Eustachio
Trompele lui Eustachio sunt o pereche de tuburi înguste care pornesc de la fiecare ureche medie până în partea din spate a gâtului, în spatele pasajelor nazale. Aceasta are rol de a regla presiunea aerului și a drena fluidele secretate de urechea medie. În cazul otitei, acestea se pot inflama și umfla motiv pentru care secrețiile rămân blocate la nivelul urechii medii. Acest lichid se poate infecta și poate determina simptomele specifice otitei. La copii, trompele lui Eustachio sunt mai înguste și mai orizontale, ceea ce le face mai ușor să se înfunde și mai dificil de drenat.
Rolul adenoizilor
Adenoizii sunt situați în partea din spate a nasului, despre care se crede că joacă un rol în activitatea sistemului imunitar. Pe măsură ce se umflă pentru a lupta împotriva infecțiilor, adenoizii pot bloca drenajul normal al urechii din trompa lui Eustachio în gât. Anatomic, aceste glande, sunt mai mari la copii, ceea ce îi face mai susceptibili în dezvoltarea otitei medii. La recomandarea medicului, acestea pot fi îndepărtate chirurgical, dacă copilul manifestă infecții recurente cauzate de inflamarea adenoizilor.
Simptome
Durere de urechi: Acest simptom este descris de copiii mai mari și de adulți. La sugarii mici se observă frecarea sau tragerea urechilor, plânsul mai intens decât de obicei, probleme cu somnul, comportament agitat/irritabil.
Febră: Se manifestă mai des la copii. Aproximativ 50% dintre copii vor avea febră dacă fac otită.
Scurgeri din urechi: Din ureche se poate scurge un lichid galben, maro sau alb care nu este ceară. Acest lucru poate însemna că timpanul s-a rupt (spart).
Probleme de auz: Oscioarele urechii medii se conectează la nervii care trimit semnale electrice (sub formă de sunet) către creier. Lichidul din spatele timpanelor încetinește mișcarea acestor semnale electrice astfel scăzând acuitatea auditivă.
Pierderea poftei de mâncare: Acest lucru poate fi cel mai vizibil la copiii mici, în special în timpul hrănirii cu biberonul. Presiunea din urechea medie se modifică pe măsură ce copilul înghite, provocând mai multă durere și mai puțină dorință de a mânca.
Iritabilitate: Orice fel de durere continuă poate provoca iritabilitate.
Somn neliniștit: Durerea poate fi mai puternică atunci când copilul stă în poziție orizontală, deoarece presiunea din ureche se poate agrava.
Complicațiile otitei medii
Pierderea auzului: De obicei, în cazul otitei medii acute se simte o anumită pierdere ușoară și temporară a auzului. Acesta se întoarce la normal după tratament sau dacă otita trece de la sine. Infecțiile cronice și cele care apar în mod repetat pot deteriora structurile interne ale urechii și, prin urmare, pot determina o pierdere mai semnificativă a auzului.
Întârzierea dezvoltării vorbirii la copii: Copiii au nevoie să audă permanent pentru a învăța să vorbească. Problemele cu auzul, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, pot întârzia sau împiedica în mod semnificativ dezvoltarea vorbirii la copii.
Ruptură de timpan: Se poate dezvolta o ruptură de timpan din cauza presiunii cauzate de prezența de lungă durată a lichidului în urechea medie. Aproximativ 5% – 10% dintre copiii cu o infecție a urechii dezvoltă o mică ruptură de membrană timpanică. Dacă ruptura nu se vindecă de la sine, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.
Răspândirea infecției: Infecția care nu dispare de la sine, nu este tratată sau nu este rezolvată complet cu tratament se poate răspândi dincolo de ureche. Infecția poate afecta osul mastoidian (osul din spatele urechii) din apropiere. În cazuri rare, infecția se poate răspândi către membranele care înconjoară creierul și măduva spinării (meningele) și poate provoca meningită.
Cum diferențiem otita medie de cea externă și internă?
Otita externă
O infecție a urechii externe este o infecție a pavilionului urechii și a canalului auditiv, care leagă exteriorul urechii de timpan. Această infecție rezultă adesea după expunerea la umiditate. Este frecventă la copiii, adolescenții și adulții care petrec mult timp înotând. Apa rămasă în interiorul canalului auditiv poate deveni un teren propice pentru bacterii. Otita externă mai poate să apară dacă stratul subțire de piele care căptușește canalul urechii este rănit. Scărpinarea intensă, folosirea căștilor sau introducerea de bețișoarelor de bumbac în ureche pot deteriora această piele delicată. Spre deosebire de otita medie, otita externă nu debutează după o eventuală infecție respiratorie.
Otita internă
Otita internă este o inflamație localizată în urechea internă. Această afecțiune este cunoscută mai frecvent sub numele de labirintită sau nevrită vestibulară. Nu se cunoaște o cauză clară a acestei afecțiuni. În mai puțin de jumătate din cazuri, otita internă este dată de o infecție virală.
Otita internă se deosebește de cea medie prin simptomatologia diferită. Principalele simptome sunt vertij, amețeli și un țiuit în urechi. La rândul său, vertijul, poate cauza simptome ca greață, vărsături și probleme cu echilibrul. De cele mai multe ori, simptomele dispar de la sine, fără tratament. În unele cazuri, se poate pierde permanent auzul.
Tipuri de otită medie
Infecțiile pot afecta urechea medie în mai multe moduri:
Otita medie acută – Acest tip de otită are un debut brusc caracterizat de inflamație, dureri și uneori febră. Lichidul și puroiul rămân blocate după timpan (membrana timpanică).
Otita medie cronică – Aceasta este o infecție a urechii medii care nu dispare sau care apare în mod repetat, pe parcursul mai multor luni sau ani. Se pot observa scurgeri de lichid din canalul auditiv. Adesea, aceasta poate fi însoțită de o perforare a membranei timpanice și de pierderea auzului. De obicei, otita medie cronică nu este dureroasă.
Otita medie cu efuziune – Lichidul (efuziunea) și mucusul se acumulează în urechea medie după ce o infecție dispare. Este posibil să simțiți că urechea medie este plină. Acest lucru poate continua timp de luni de zile și vă poate afecta auzul. Aceasta se mai numește uneori și otită medie seroasă.
Otita medie cronică cu efuziune – Lichidul (efuziunea) rămâne în urechea medie pentru o perioadă lungă de timp sau se acumulează constant, chiar dacă nu există nicio infecție. De asemenea, poate fi afectat auzul.
Diagnostic
Medicul specialist va începe consultul ORL cu o discuție despre istoricul de afecțiuni, semnele și simptomele și alte informații relevante pentru acesta. Urmează consultul clinic care se face pentru a evalua starea timpanului. Un timpan sănătos va avea o culoare gri-roz și va fi translucid (transparent). În cazul în care există o infecție, timpanul poate fi inflamat, umflat sau roșu.
Pentru a verifica prezența secrețiilor în urechea medie se utilizează un instrument care suflă o cantitate mică de aer la nivelul timpanului. Acest lucru ar trebui să determine timpanul să se miște înainte și înapoi. Timpanul nu se va mișca la fel de ușor dacă există lichid în interiorul urechii medii.
Se poate recomanda testarea auzului în cazul în care manifestați otite recurente, forme mai complicate sau dacă simțiți o pierdere a acuității auditive.
De asemenea, consultul ORL presupune și examinarea gâtului și căilor nazale pentru a identifica o posibilă infecție respiratorie.
Tratamentul otitei
Tratamentul infecțiilor urechii depinde de vârsta pacientului, de gravitatea infecției, de perioada manifestării simptomelor (infecție acută sau cronică) și dacă lichidul rămâne în urechea medie pentru o perioadă lungă de timp.
Analgezice și antipiretice. Medicul otorinolaringolog vă poate recomanda medicamente pentru a trata simptomele de durere și febră. Dacă febra este mare, foarte important este administrarea medicamentelor antipiretice pentru a o menține sub control. Se pot administra și picături de urechi care conțin anestezice pentru a ameliora durerea. Dacă infecția urechii este ușoară, se recomandă să se aștepte câteva zile pentru a vedea dacă aceasta dispare de la sine înainte de a prescrie un antibiotic.
Antibiotice. Antibioticele pot fi prescrise în cazul în care se crede că bacteriile sunt cauza otitei medii. Dacă infecția este severă, s-ar putea începe imediat administrarea de antibiotice. Dacă medicul va prescrie un antibiotic, luați-l exact așa cum vi se indică. Ameliorarea simptomelor va urma după câteva zile de tratament. Chiar dacă vă simțiți mai bine și nu mai aveți dureri, nu încetați să luați medicamentele prescrise. Infecția poate reveni dacă nu respectați perioada de tratament.
Timpanotomie. Uneori, lichidul rămâne în urechea medie chiar și după un tratament cu antibiotice (otită medice cu efuziune). Chiar și în lipsa infecției lichidul se poate reacumula și rămâne la nivelul urechii medii luni de zile. În acest caz, medicul specialist vă poate recomanda plasarea unor tuburi mici în ureche (numit și tub de timpanotomie). În timpul procedurii, un mic tub de metal sau de plastic este introdus printr-o mică incizie (tăietură) în timpan. Tubul lasă aerul să intre în urechea medie și permite scurgerea lichidului. Prin urmare, aceste tuburi vă pot ajuta să auziți mai bine. Procedura este foarte scurtă – aproximativ 10 minute. După această procedură, se recomandă evitarea pătrunderii apei sau altor substanțe în ureche până când gaura din timpan se vindecă complet și se închide. Se face mai frecvent la copii, dar uneori și la adulți.
Îndepărtarea adenoizilor. Dacă aveți adenoizii infectați și măriți, iar infecțiile se repetă constant, medicul vă poate recomanda ca aceștia fie îndepărtați chirurgical.
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/symptoms-causes/syc-20351616
https://www.nhs.uk/conditions/ear-infections/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8613-ear-infection-otitis-media
https://www.entcolumbia.org/health-library/otitis-media-middle-ear-infection-adults
https://www.healthline.com/health/otitis#symptoms
https://www.healthline.com/health/ear-infection-acute#longterm-outlook