
Osteodensitometria, recomandată o dată pe an pentru depistarea precoce a osteoporozei
Dona12/01/2022Osteoporoza este a doua boală, că incidență, în lume, imediat după afecțiunile cardiovasculare, și cea mai frecventă problemă metabolică osoasă. Prin termenul de osteoporoză sunt reunite un ansamblu de afecțiuni ce sunt responsabile de reducerea masei osoase și de modificarea microarhitecturii osului, având ca urmare creșterea fragilității și, implicit, a riscului de fractură. Dacă până nu demult se considera că este o boală exclusiv feminină, în ultimii ani incidența în rândul bărbaților este din ce în ce mai mare.
Poate fi primară sau secundară
Fracturile atribuite fragilității osoase apar mai frecvent la nivelul coloanei vertebrale, a antebrațului și a colului femural. Se estimează că una din două femei și unul din cinci bărbați vor suferi un astfel de eveniment neplăcut odată cu depășirea vârstei de 50 de ani. Incidența fracturilor cauzate de osteoporoză la bărbați este la jumătate față de cea la femei, dar mortalitatea prin fractura de șold este dublă.
Osteoporoza poate fi primară sau secundară. În cazul celei primare, boala apare la femeile aflate în postmenopauză și la bărbații și femeile în vârstă (numită și osteoporoză senilă). Osteoporoza primară se prezintă sub forma fracturilor vertebrale la vârsta adultă și sub forma fracturii de șold, peste 70 de ani. La bărbați nu există o incidență crescută a fracturilor de antebraț, iar în ceea ce privește fracturile vertebrale acestea apar în jurul vârstei de 65 de ani.
Tipul secundar este asociat cu pierderea de masă osoasă în urmă unor afecțiuni specifice, cum ar fi tulburările endocrine: hiperparatiroidism, sindrom Cushing, hipogonadism, acromegalie, tulburări hematopoietice, afecțiuni renale sau malabsorbție.
Cea mai frecventă cauză a apariției osteoporozei secundare o constituie tratamentul cu glucocorticoizi. Printre factorii de risc identificați la bărbați se numără și consumul excesiv de alcool și fumatul. Există și unele medicamente care, utilizate frecvent, sunt asociate cu osteoporoză la bărbați, cum ar fi anticonvulsivele fenitoina sau carbamazepina, care stimulează catabolismul vitaminei D, conducând la osteoporoză și, posibil, la osteomalacie. În plus, de o mare importantă este utilizarea terapiei de deprivare androgenică la bărbații cu cancer de prostată.
Cei mai mulți pacienți suni diagnosticați târziu
Osteoporoza este, în general, asimptomatică și cei mai mulți pacienți sunt diagnosticați doar atunci când apare un accident sau o fractură de fragilitate. La cei de vârstă medie, afecțiunea se poate prezenta sub formă durerii lombare, iar diagnosticul este pus pe baza identificării radiologice a unei fracturi vertebrale prin compresie.
Evaluarea completă a pacientului include efectuarea analizelor uzuale de laborator (calciu ionic, proteine totale, fosfor, creatinină, fosfataza alcalină, enzime hepatice, calciu urinar din urină recoltată în 24 de ore, vitamina D și anumite teste de laborator). Metodele neinvazive de apreciere a densității minerale osoase sunt utile pentru a identifica pacienții nediagnosticați încă, dar cu risc crescut de fractură.
Vitamina D este esențială
Pentru a preveni osteoporoza este necesar să aveți un stil de viață sănătos și un regim alimentar bogat în calciu și în vitamina D. La bărbații și femeile vârstnice doza uzuală de calciu este de 1.200-1.500 mg calciu /zi, pe care-l puteți lua din 1,2 litri de lapte, în timp ce vitamina D poate fi găsită în ouă, carne roșie, ficat de pui și peste. O altă metodă ce previne apariția osteoporozei o constituie renunțarea la fumat și reducerea la minimum a consumului de alcool.
În urma unui studiu, cercetătorii slovaci au constatat că, datorită conținutului ridicat de fosfor, care ajută la absorbția mai bună a calciului în organism, persoanele care iau zilnic o linguriță cu ulei de mac pot scapă de osteoporoză în numai 12 luni.
Dacă ați primit deja acest diagnostic, în afară de suplimentele de calciu și de vitamina D, se impune să aveți un program de exerciții fizice, dar numai după ce consultați medicul. Mersul pe jos însă, este indicat majorității bolnavilor, indiferent de vârstă.
Efectuați un test o dată pe an
Există mai multe medicamente ce pot opri resorbția osoasă și pot menține sau crește masa și densitatea minerală a oaselor, reducând riscul de fracturi. Acestea vi le recomandă medicul specialist. Pentru a verifica efectele acestor medicamente este importantă efectuarea unui test de osteodensitometrie, cel puțin o dată pe an.
E bine de știut că, dacă osteoporoza este rezultatul utilizării prelungite a unui medicament, spre exemplu terapia cu corticosteroizi, atunci ea poate deveni reversibilă după eliminarea cauzei.
Există însă și situații în care se impune un tratament chirurgical, cum ar fi în cazul unei fracturi de sold.