
Oboseala la mers si gafaitul, unele dintre primele semne ale insuficientei cardiace
Dona30/10/2019Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces pe plan mondial. De asemenea, acestea ocupa locul I in ceea ce priveste cauzele de mortalitate si in Europa, atat la femei, cat si la barbati, potrivit Cartei europene a sanatatii cardiovasculare.
Bolile cardiovasculare sunt responsabile de aproximativ o jumatate din totalul deceselor.
Si in România, bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces, cu un nivel al mortalitatii mult mai ridicat decat media europeana – peste 140.000 de romani mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentand aproape 60% din totalul deceselor inregistrate.
Dintre problemele la nivelul inimii se remarca insuficienta cardiaca, o boala cronica ce se manifesta prin incapacitatea cordului de a pompa in mod corespunzator suficient sange spre organe pentru a asigura necesarul pentru functionarea acestora.
In Romania 4,7% dintre persoanele cu varsta de peste 35 de ani sufera de insuficienta cardiaca, conform Institutului pentru Dezvoltare in Sanatate si Educatie. Potrivit datelor, in fiecare an aproximativ 25.000 de romani sunt diagnosticati cu insuficienta cardiaca si sunt spitalizati din aceasta cauza. Mai grav, unul din trei pacienti moare sau se reinterneaza in anul urmator ultimei spitalizari din cauza insuficientei cardiace.
Simptomele insuficientei cardiace includ respiratie dificila, sacadata (gafait, incapacitate de efort, respiratie suieratoare), cresterea in greutate din cauza faptului ca organismul are tendinta de a retine lichide, umflarea picioarelor, oboseala cronica, de multe ori aparuta la mers si in mod inexplicabil.
Aceasta boala este asociata de cele mai multe ori cu alte afectiuni cardiace si, de aceea, cauzele insuficientei cardiace difera de la caz la caz.
Factorii de risc care trebuie luati in calcul astfel incat sa se poata depista insuficienta cardiaca inca din primele etape ale evolutiei sale includ, ca si in cazul bolilor cardiovasculare in general: stilul de viata nesanatos, dislipidemia, sedentarismul, hipertensiunea arteriala, diabetul, bolile valvelor inimii, virusurile (infectiile virale pot afecta muschiul inimii), obezitatea si fumatul.
Daca este depistata inca de la primele semne, insuficienta cardiaca poate fi tinuta sub control astfel încat calitatea vietii persoanei afectate sa nu fie afectata.
In plus, se recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa includa activitatea fizica zilnica, alimentatia sanatoasa si echilibrata precum si evitarea factorilor de risc amintiti.
Din pacate, cele mai multe dintre persoanele care sufera de insuficienta cardiaca nu sunt constiente de existenta aceste probleme astfel ca sunt indicate controale cardiace periodice.